Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Sloučeniny vodíku a kyslíku
Nebezpečné chemické látky
Halogeny.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
KYSELINY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Kyseliny a zásady.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Neutralizace.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
Opakování kyseliny a zásady
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Vzorce pro opakování.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-05.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Kyseliny.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování vlastností oxidů Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Opakovací.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Názvosloví kyselin a hydroxidů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Vlastnosti a reakce kyselin
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kyseliny Richard Horký. Použití a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1BezkyslíkatéKyslíkaté
RISKUJ.
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
Hydroxidy.
Kyslíkaté kyseliny.
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Hydroxidy – zástupci Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3073 NázevNázvosloví anorganických a organických sloučenin Téma hodinyNázvosloví.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
KYSELINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_26.
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Názvosloví a chemická reakce Název : Kyseliny a hydroxidy Zdroje.
Transkript prezentace:

Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03

 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda  Předmět: Chemie  Tematický okruh: Anorganické a organické látky kolem nás  Ročník: 8. – 9.  Vytvořeno: červen 2011  Žáci si zábavnou formou opakují základní znalosti o kyselinách a hydroxidech

Hrací pole Názvosloví Kyseliny – vlastnosti Kyseliny – využití Hydroxidy

Hrací pole Názvosloví 1000 NH 4 OH je vzorec hydroxidu: a) dusného b) amonného c) sodného d) dusičného

Hrací pole Názvosloví 2000 Hydroxid vápenatý má vzorec: a) CaOH 2 b) CaOH 3 c) Ca(OH) 2 d) CaOH

Hrací pole Názvosloví 3000 H 2 SO 3 je vzorec kyseliny: a) sírové b) sulfanové c) sirné d) siřičité

Hrací pole Názvosloví 4000 HClO je vzorec kyseliny: a) chlorné b) chlorečné c) chlorovodíkové d) chloristé

Hrací pole Názvosloví 5000 Kyselina fosforečná má vzorec: a) H 4 PO 3 b) HPO 3 c) HPO 4 d) H 2 PO 4

Hrací pole Kyseliny - vlastnosti 1000 Všechny kyseliny jsou látky: a) hořlavé b) žíravé c) toxické d) výbušné

Hrací pole Kyseliny - vlastnosti 2000 Která kyselina odnímá látkám vodu?: a) chlorovodíková b) dusičná c) uhličitá d) sírová

Hrací pole Kyseliny - vlastnosti 3000 Kyseliny jsou látky, které ve vodném roztoku odštěpují: a) kationt kyslíku b) kationt vodíku c) aniont vodíku d) aniont kyslíku

Hrací pole Kyseliny - vlastnosti 4000 Na světle se rozkládá kyselina: a) sírová b) uhličitá c) dusičná d) chlorovodíková

Hrací pole Kyseliny - vlastnosti 5000 Které kyseliny jsou vysoce toxické? a) sírová a fluorovodíková b) sulfanová a fluorovodíková c) sírová a dusičná d) sulfanová a sírová

Hrací pole Kyseliny - využití 1000 Sodovka je zředěný roztok kyseliny: a) siřičité b) fluorovodíkové c) sulfanové d) uhličité

Hrací pole Kyseliny - využití 2000 a) sírová b) chlorovodíková c) dusičná d) olovičitá V olověných akumulátorech se používá kyselina:

Hrací pole Kyseliny - využití 3000 K výrobě dezinfekčních prostředků se používá kyselina: a) dusičná b) chlorná c) uhličitá d) sulfanová

Hrací pole Kyseliny - využití 4000 K leptání skla se používá kyselina: a) dusičná b) chlorná c) chlorovodíková d) fluorovodíková

Hrací pole Kyseliny - využití 5000 Sloučeniny jedné z kyselin se používají velmi často v zábavné pyrotechnice. Která je to kyselina? a) fluorovodíková b) dusičná c) sírová d) sulfanová

Hrací pole Hydroxidy 1000 Hydroxidy jsou látky, které ve vodném roztoku: a) odštěpují vodu b) odštěpují hydroxidové kationty c) odštěpují hydroxidové anionty d) odštěpují vodík

Hrací pole Hydroxidy 2000 Co znamená, že je hydroxid sodný hygroskopický? a) odštěpuje ze své molekuly vodu b) používá se k úpravě vody c) odnímá látkám vodu d) rozpouští se ve vodě

Hrací pole Hydroxidy 3000 Který z hydroxidů se používá ve stavebnictví? a) hydroxid železitý b) hydroxid amonný c) hydroxid draselný d) hydroxid vápenatý

Hrací pole Hydroxidy 4000 Který hydroxid se používá k výrobě mýdla? a) vápenatý b) sodný c) amonný d) železitý

Hrací pole Hydroxidy 5000 Hydroxid vápenatý také nazýváme: a) pálené vápno b) hašené vápno c) vápenec d) malta

 Škoda, J.; Doulík, P. Chemie 8 - učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, 1st ed.; Nakladatelství Fraus: Plzeň, 2006  Bílek, M; Rychtera, J. Chemie krok za krokem, 1st ed.; Nakladatelství MOBY DICK, 1999  Vlastní texty