Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_126_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Majonéza, tatarská omáčka, rosolová omáčka Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 17. května 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
Zpestřují méně výrazné pokrmy Mají výraznou a pikantní chuť Podávají se v omáčníku Základ tvoří majonéza Majonézu můžeme nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou Omáčky jsou tak lehké a dietní
Majonézu podle hustoty zředíme mlékem Ochutíme octem, cukrem a solí Doplníme drobně nakrájenou cibulí a kyselou okurkou
Majonézu podle hustoty zředíme mlékem Ochutíme octem, cukrem a solí Přidáme kečup a čili papričky Můžeme doplnit cibulí a okurkou
Majonézu podle hustoty naředíme mlékem Ochutíme cukrem, solí a hořčicí Přidáme drobně nakrájenou kyselou okurku, sardelové řezy a petrželku
Slouží k přelévání (krytí) pokrmů K přípravě použijeme vývar z nožek, kůží a kořenové zeleniny Vaří se pomalu několik hodin Po vychladnutí tuhne Přidáním želatiny vyrobíme aspik
Doplň následující věty: Šleháním žloutků a oleje vznikne ma… Přidáním okurek vznikne ta… Přidáním kečupu vznikne ďá… Přidáním hořčice vznikne re… Vařením nožek a kůží vznikne ro… Přidáním želatiny do rosolu vznikne a…