Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stravování dospívajících
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Žena a sport.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné v tucích
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Výživa ženy v období těhotenství a laktace
Endemická struma Hejmalová Michaela.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
Výživa ženy v období těhotenství a laktace
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Anémie Hejmalová Michaela.
Výživa těhotných a kojících žen
Výživa v těhotenství M. Dastych.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Principy zdravé výživy
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Endemická struma.
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. Ústav výživy Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy

VLIV VÝŽIVY NA TĚHOTENSTVÍ A PLOD Nadbytečný energetický příjem nadměrný váhový přírůstek u těhotné komplikace u porodu, diabetes, HT, obezita, hypertrofie plodu Nedostatečný energetický příjem  růstová retardace plodu nižší porodní hmotnost plodu rizikový faktor pro vznik řady onemocnění a metabolických změn v pozdějším věku

ANTROPOMETRICKÉ A BIOCHEMICKÉ PARAMETRY NUTRIČNÍHO STAVU V TĚHOTENSTVÍ váhový přírůstek za 1. trimestr - cca 1,5 kg celkový přírůstek hmotnosti - 10 kg (± 3 kg) Třetina přírůstku do poloviny trvání gravidity BMI před graviditou pod 20 přírůstek hmotnosti 11 – 13 kg BMI před graviditou nad 25 přírůstek hmotnosti 7 – 10 kg fyziologické minimum - váhový přírůstek 6 kg zásoby podkožního tuku se zvyšují pro laktační období

ANTROPOMETRICKÉ A BIOCHEMICKÉ PARAMETRY NUTRIČNÍHO STAVU V TĚHOTENSTVÍ fyziologická hyperlipidémie zvýšené plasmatické hladiny triacylglycerolů až trojnásobně zvýšená plasmatická hladina cholesterolu asi o čtvrtinu Úprava hodnot několik týdnů po porodu zvýšený objem plasmy - hemodiluce, snížení hematokritu, koncentrace erytrocytů a hemoglobinu spodní hranice normy hemoglobinu u těhotných - obvykle 110 g/l. glykémie nalačno mírně snížena po jídle často vyšší (hPL)

Lidský chorionsomatotropin, lidský placentární laktogen (hPL, hCS) strukturou se podobá lidskému růstovému hormonu (STH) plní funkci mateřského těhotenského růstového hormonu antiinzulínový účinek snižuje využití glukózy mateřskými tkáněmi a šetří ji pro potřeby plodu lipolitický účinek ↑ hladiny neesterifikovaných MK a ketolátek jako zdroj energie místo glukózy množství je úměrné velikosti placenty nízká hladina je signálem placentární nedostatečnosti

POTŘEBA ENERGIE A ŽIVIN V TĚHOTENSTVÍ rovnoměrné rozdělení energetického přísunu po celý den energie + 200 kcal od 2. trimestru bílkoviny + cca 20 g/den od 2. trimestru (o 10 % ) tuky max. 30 % energie (fyziologická hyperlipidémie) mononenasycené mastné kyseliny (řepkový a olivový olej) -3 MK (sojový olej, mořské ryby, ořechy) sacharidy 55 – 60 % energie dostatek vlákniny striktní veganské diety nevhodné!

POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ stoupá fyziologická potřeba některých minerálních látek zejména vápník, železo, jód, zinek Vápník: 1000-1200 mg/den zdroj - mléko (1200 mg/litr), mléčné výrobky, sardinky, ořechy, mák luštěniny, zelenina (horší vstřebatelnost) Deficit - dekalcifikace skeletu a chrupu, vyšší riziko preeklampsie?, riziko předčasného porodu a těhotenských křečí DK

POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ Zinek: 10 mg/den zdroj - celozrnné výrobky, maso, vejce, sýry, mořské produkty resorpci snižují fytáty, vláknina, extrémní dávky kyseliny listové Deficit – riziko infekce plodové vody a kongenitální malformace plodu Hořčík: 300-350 mg/den renální eliminace hořčíku je v těhotenství zvýšena zdroj – zelené části rostlin, celozrnné obiloviny, luštěniny Deficit - riziko gestóz, svalových křečí, předčasných děložních kontrakcí a předčasných porodů

POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ Železo: 30 mg/den zdroj – maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, luštěniny, zelenina Resorpci snižují fytáty a vláknina, tanin v čaji, masivní příjem zinku a mědi Resorpci zvyšuje vitamin C Deficit - mikrocytární hypochromní anémie

POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ Jód: 230 μg zdroj – mořské ryby, obohacené potraviny (sůl, pečivo …) těžký jódový deficit - u plodů a novorozenců porucha vývoje CNS mírnější jódový deficit - endemická kognitivní porucha u dětí

POTŘEBA VITAMINŮ V TĚHOTENSTVÍ Zvýšená energetická potřeba a látková výměna → zvýšená potřeba vitaminů Vitaminy skupiny B ↑ od 2. trimestru

POTŘEBA VITAMINŮ V TĚHOTENSTVÍ Kyselina listová: 400 - 800 µg ↑ již před početím ze 400 µg na 600 µg denně sekundární prevence (matky dětí s neurálním defektem) 1-5 mg denně v 1. trimestru a 2 m. před koncepcí zdroj – kapusta, brokolice, zelený salát, špenát, kvasnice, sója, fazole, celozrnné obiloviny deficit kyseliny listové - megaloblastová anémie, vyšší riziko preeklampsie, spontánního potratu, předčasného odloučení placenty, retardace vývoje plodu a vzniku kongenitálních vad neurální trubice

POTŘEBA VITAMINŮ V TĚHOTENSTVÍ potřeba vitaminu A: 700-1100 μg RE bohatý zdroj - játra, paštiky! Pozor! Nadměrný příjem retinolu, resp. kyseliny retinové – teratogenní!

KÁVA, KOUŘENÍ, ALKOHOL V TĚHOTENSTVÍ alkoholismus matky - fetální alkoholový syndrom teratog. účinek, zpomalení vývoje plodu, poškození CNS, vznik alkohol. embryopatií mírný konzum do 10 g denně nemá pravděpodobně negativní vliv Káva snižuje prokrvení placenty vysoký konzum - vyšší riziko potratu nebo předčasného porodu do 3 šálků denně (300 mg kofeinu) nemá zřejmě negativní vliv  Kouření zpomalený růst plodu, vyšší riziko pro předčasný porod a porod mrtvého plodu vyšší riziko náhlého úmrtí kojenců (?) a mentální retardace

VÝŽIVA V OBDOBÍ LAKTACE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy

POTŘEBA ENERGIE A ŽIVIN BĚHEM KOJENÍ Laktační období – zpomalený metabolismus ↓příjem živin matky v minulosti → příjem v době laktace vyšší nutný pravidelný přísun živin, které se neukládají do zásoby přechodný nedostatek živin, které se ukládají do zásob nemá vliv na jejich koncentrace v mateřském mléce

OVLIVNĚNÍ SLOŽENÍ MATEŘSKÉHO MLÉKA Mikroživiny, jejichž nedostatek ve výživě matky vede k nižším koncentracím v mateřském mléce: vitaminy B1, B2, B6, B12 , jód a selen Živiny, jejich hladiny v mléce nejsou ovlivněny výživou matky: kyselina listová, vitamin D, vápník, železo, zinek a měď

SLOŽENÍ MATEŘSKÉHO MLÉKA Plně kojící žena – cca 850 ml mléka denně Mateřské mléko – více cholesterolu než kravské – poměr kasein: syrovátka 20% : 80% (v kravském mléce opačný) Složení (ve 100 g)   živiny Kolostrum  Zralé mat. mléko  Kravské mléko  Energie/Kcal  56 69 64 Bílkoviny  2 1,3 3,34 Tuky  2,6 4,1 3,57 Sacharidy  6,6 7,2 4,55 Kyselina linol.    0,38 0,09 Minerální látky  0,2 0,21 0,74

POTŘEBA TEKUTIN BĚHEM KOJENÍ 2,5 – 3,5 l denně Dostatek vhodných tekutin Pitná voda Ovocné a zeleninové šťávy Čaje – ovocné, zelené, bylinné (střídat druhy)

NEDOSTATEK MIKROŽIVIN BĚHEM KOJENÍ Jód: nedostatečný přívod: struma, poruchy růstu a neuropsychického vývoje dítěte, snížená imunita endemická kognitivní porucha se projevuje až ve školním věku při vyučovacím procesu hormony štítné žlázy nepostradatelné pro normální vývoj mozku do 7. měsíce se širší hranicí do 3 let profylaktická dávka 100 µg KI zdroj - mořské ryby a plody moře, obohacené potraviny – sůl

NEDOSTATEK MIKROŽIVIN BĚHEM KOJENÍ Vápník: 30 g Ca se uloží v těhotenství pro potřeby kojení období kojení – úbytek minerálů v kostní hmotě úprava kostní hmoty 3-6 měsíců po ukončení kojení suplemetnce – ženy s nízkým příjmem ml. výrobků Železo: kompenzační mechanismy suplementace? - vliv na vstřebávání zinku

HUBNUTÍ A CIZORODÉ LÁTKY V MAT. MLÉCE prvních 4 – 6 měsíců kojení - ztráta 0,5 až 1 kg váhy za měsíc ženy s nadváhou – ztráta až 2 kg za měsíc cca 20 % žen si váhu uchová nebo zvýší omezení příjmu energie (o 40 % a více) → nedostatečný příjem živin snaha o rychlé hubnutí zvýšené odbourávání tukových buněk vyplavení cizorodých látek do mateřského mléka (PCB, DDT, dioxiny, apod.) intenzivní cvičení: ↑ hladina kyseliny mléčné v krvi a mateřském mléce → změna chuti

KÁVA, KOUŘENÍ, ALKOHOL BĚHEM KOJENÍ více než 0,5 g/kg – snížená produkce mléka vyšší dávky – vliv na spouštěcí reflex dítě: poruchy spánku Káva podráždění, poruchy spánku kojence do 3 šálků denně (300 mg kofeinu) nemá zřejmě negativní vliv  Kouření nikotin snižuje sekreci prolaktinu (tvorba mléka) zpomalení růstu dítěte, horší prospívání, abstinenční příznaky dítě: vliv na trávicí ústrojí - časté zvracení a špatné sání ↑ zátěž na játra a ledviny v době, kdy se vyvíjejí

DĚKUJI ZA POZORNOST