Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. Ústav výživy Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
VLIV VÝŽIVY NA TĚHOTENSTVÍ A PLOD Nadbytečný energetický příjem nadměrný váhový přírůstek u těhotné komplikace u porodu, diabetes, HT, obezita, hypertrofie plodu Nedostatečný energetický příjem růstová retardace plodu nižší porodní hmotnost plodu rizikový faktor pro vznik řady onemocnění a metabolických změn v pozdějším věku
ANTROPOMETRICKÉ A BIOCHEMICKÉ PARAMETRY NUTRIČNÍHO STAVU V TĚHOTENSTVÍ váhový přírůstek za 1. trimestr - cca 1,5 kg celkový přírůstek hmotnosti - 10 kg (± 3 kg) Třetina přírůstku do poloviny trvání gravidity BMI před graviditou pod 20 přírůstek hmotnosti 11 – 13 kg BMI před graviditou nad 25 přírůstek hmotnosti 7 – 10 kg fyziologické minimum - váhový přírůstek 6 kg zásoby podkožního tuku se zvyšují pro laktační období
ANTROPOMETRICKÉ A BIOCHEMICKÉ PARAMETRY NUTRIČNÍHO STAVU V TĚHOTENSTVÍ fyziologická hyperlipidémie zvýšené plasmatické hladiny triacylglycerolů až trojnásobně zvýšená plasmatická hladina cholesterolu asi o čtvrtinu Úprava hodnot několik týdnů po porodu zvýšený objem plasmy - hemodiluce, snížení hematokritu, koncentrace erytrocytů a hemoglobinu spodní hranice normy hemoglobinu u těhotných - obvykle 110 g/l. glykémie nalačno mírně snížena po jídle často vyšší (hPL)
Lidský chorionsomatotropin, lidský placentární laktogen (hPL, hCS) strukturou se podobá lidskému růstovému hormonu (STH) plní funkci mateřského těhotenského růstového hormonu antiinzulínový účinek snižuje využití glukózy mateřskými tkáněmi a šetří ji pro potřeby plodu lipolitický účinek ↑ hladiny neesterifikovaných MK a ketolátek jako zdroj energie místo glukózy množství je úměrné velikosti placenty nízká hladina je signálem placentární nedostatečnosti
POTŘEBA ENERGIE A ŽIVIN V TĚHOTENSTVÍ rovnoměrné rozdělení energetického přísunu po celý den energie + 200 kcal od 2. trimestru bílkoviny + cca 20 g/den od 2. trimestru (o 10 % ) tuky max. 30 % energie (fyziologická hyperlipidémie) mononenasycené mastné kyseliny (řepkový a olivový olej) -3 MK (sojový olej, mořské ryby, ořechy) sacharidy 55 – 60 % energie dostatek vlákniny striktní veganské diety nevhodné!
POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ stoupá fyziologická potřeba některých minerálních látek zejména vápník, železo, jód, zinek Vápník: 1000-1200 mg/den zdroj - mléko (1200 mg/litr), mléčné výrobky, sardinky, ořechy, mák luštěniny, zelenina (horší vstřebatelnost) Deficit - dekalcifikace skeletu a chrupu, vyšší riziko preeklampsie?, riziko předčasného porodu a těhotenských křečí DK
POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ Zinek: 10 mg/den zdroj - celozrnné výrobky, maso, vejce, sýry, mořské produkty resorpci snižují fytáty, vláknina, extrémní dávky kyseliny listové Deficit – riziko infekce plodové vody a kongenitální malformace plodu Hořčík: 300-350 mg/den renální eliminace hořčíku je v těhotenství zvýšena zdroj – zelené části rostlin, celozrnné obiloviny, luštěniny Deficit - riziko gestóz, svalových křečí, předčasných děložních kontrakcí a předčasných porodů
POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ Železo: 30 mg/den zdroj – maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, luštěniny, zelenina Resorpci snižují fytáty a vláknina, tanin v čaji, masivní příjem zinku a mědi Resorpci zvyšuje vitamin C Deficit - mikrocytární hypochromní anémie
POTŘEBA MINER. LÁTEK V TĚHOTENSTVÍ Jód: 230 μg zdroj – mořské ryby, obohacené potraviny (sůl, pečivo …) těžký jódový deficit - u plodů a novorozenců porucha vývoje CNS mírnější jódový deficit - endemická kognitivní porucha u dětí
POTŘEBA VITAMINŮ V TĚHOTENSTVÍ Zvýšená energetická potřeba a látková výměna → zvýšená potřeba vitaminů Vitaminy skupiny B ↑ od 2. trimestru
POTŘEBA VITAMINŮ V TĚHOTENSTVÍ Kyselina listová: 400 - 800 µg ↑ již před početím ze 400 µg na 600 µg denně sekundární prevence (matky dětí s neurálním defektem) 1-5 mg denně v 1. trimestru a 2 m. před koncepcí zdroj – kapusta, brokolice, zelený salát, špenát, kvasnice, sója, fazole, celozrnné obiloviny deficit kyseliny listové - megaloblastová anémie, vyšší riziko preeklampsie, spontánního potratu, předčasného odloučení placenty, retardace vývoje plodu a vzniku kongenitálních vad neurální trubice
POTŘEBA VITAMINŮ V TĚHOTENSTVÍ potřeba vitaminu A: 700-1100 μg RE bohatý zdroj - játra, paštiky! Pozor! Nadměrný příjem retinolu, resp. kyseliny retinové – teratogenní!
KÁVA, KOUŘENÍ, ALKOHOL V TĚHOTENSTVÍ alkoholismus matky - fetální alkoholový syndrom teratog. účinek, zpomalení vývoje plodu, poškození CNS, vznik alkohol. embryopatií mírný konzum do 10 g denně nemá pravděpodobně negativní vliv Káva snižuje prokrvení placenty vysoký konzum - vyšší riziko potratu nebo předčasného porodu do 3 šálků denně (300 mg kofeinu) nemá zřejmě negativní vliv Kouření zpomalený růst plodu, vyšší riziko pro předčasný porod a porod mrtvého plodu vyšší riziko náhlého úmrtí kojenců (?) a mentální retardace
VÝŽIVA V OBDOBÍ LAKTACE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
POTŘEBA ENERGIE A ŽIVIN BĚHEM KOJENÍ Laktační období – zpomalený metabolismus ↓příjem živin matky v minulosti → příjem v době laktace vyšší nutný pravidelný přísun živin, které se neukládají do zásoby přechodný nedostatek živin, které se ukládají do zásob nemá vliv na jejich koncentrace v mateřském mléce
OVLIVNĚNÍ SLOŽENÍ MATEŘSKÉHO MLÉKA Mikroživiny, jejichž nedostatek ve výživě matky vede k nižším koncentracím v mateřském mléce: vitaminy B1, B2, B6, B12 , jód a selen Živiny, jejich hladiny v mléce nejsou ovlivněny výživou matky: kyselina listová, vitamin D, vápník, železo, zinek a měď
SLOŽENÍ MATEŘSKÉHO MLÉKA Plně kojící žena – cca 850 ml mléka denně Mateřské mléko – více cholesterolu než kravské – poměr kasein: syrovátka 20% : 80% (v kravském mléce opačný) Složení (ve 100 g) živiny Kolostrum Zralé mat. mléko Kravské mléko Energie/Kcal 56 69 64 Bílkoviny 2 1,3 3,34 Tuky 2,6 4,1 3,57 Sacharidy 6,6 7,2 4,55 Kyselina linol. 0,38 0,09 Minerální látky 0,2 0,21 0,74
POTŘEBA TEKUTIN BĚHEM KOJENÍ 2,5 – 3,5 l denně Dostatek vhodných tekutin Pitná voda Ovocné a zeleninové šťávy Čaje – ovocné, zelené, bylinné (střídat druhy)
NEDOSTATEK MIKROŽIVIN BĚHEM KOJENÍ Jód: nedostatečný přívod: struma, poruchy růstu a neuropsychického vývoje dítěte, snížená imunita endemická kognitivní porucha se projevuje až ve školním věku při vyučovacím procesu hormony štítné žlázy nepostradatelné pro normální vývoj mozku do 7. měsíce se širší hranicí do 3 let profylaktická dávka 100 µg KI zdroj - mořské ryby a plody moře, obohacené potraviny – sůl
NEDOSTATEK MIKROŽIVIN BĚHEM KOJENÍ Vápník: 30 g Ca se uloží v těhotenství pro potřeby kojení období kojení – úbytek minerálů v kostní hmotě úprava kostní hmoty 3-6 měsíců po ukončení kojení suplemetnce – ženy s nízkým příjmem ml. výrobků Železo: kompenzační mechanismy suplementace? - vliv na vstřebávání zinku
HUBNUTÍ A CIZORODÉ LÁTKY V MAT. MLÉCE prvních 4 – 6 měsíců kojení - ztráta 0,5 až 1 kg váhy za měsíc ženy s nadváhou – ztráta až 2 kg za měsíc cca 20 % žen si váhu uchová nebo zvýší omezení příjmu energie (o 40 % a více) → nedostatečný příjem živin snaha o rychlé hubnutí zvýšené odbourávání tukových buněk vyplavení cizorodých látek do mateřského mléka (PCB, DDT, dioxiny, apod.) intenzivní cvičení: ↑ hladina kyseliny mléčné v krvi a mateřském mléce → změna chuti
KÁVA, KOUŘENÍ, ALKOHOL BĚHEM KOJENÍ více než 0,5 g/kg – snížená produkce mléka vyšší dávky – vliv na spouštěcí reflex dítě: poruchy spánku Káva podráždění, poruchy spánku kojence do 3 šálků denně (300 mg kofeinu) nemá zřejmě negativní vliv Kouření nikotin snižuje sekreci prolaktinu (tvorba mléka) zpomalení růstu dítěte, horší prospívání, abstinenční příznaky dítě: vliv na trávicí ústrojí - časté zvracení a špatné sání ↑ zátěž na játra a ledviny v době, kdy se vyvíjejí
DĚKUJI ZA POZORNOST