Mladší doba kamenná - Neolit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Od lovců k zemědělcům NEOLITICKÁ REVOLUCE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
6. ročník Pravěk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Pravěk Mladší doba kamenná
Vznik a složení půdy Vznik půdy
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Zemědělství České republiky.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Mladší doba kamenná - neolit
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Neolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
zpracovaný v rámci projektu
Co všechno lidé potřebují k přežití?
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MLADŠÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Zemědělství ČR Živočišná výroba
Stepi.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_1D.6.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
Neolit - úvod Název školy
Časová osa pravěku 3 mil. – př. n. l.
JAK SE Z LOVCŮ STALI ZEMĚDĚLCI? Lov sice dlouho představoval pro naše předky hlavní zdroj potravy, ale na jejich jídelníčcích nikdy nebylo jenom maso ulovené.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_6_ NEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
Městské muzeum.
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Zemědělci v době kamenné
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor: Mgr. Eva Procházková
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Doba kamenná.
Člověk a krajina – vliv člověka
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Stepi (a lesostepi) mírného pásu V mírném pásu Suché podnebí, nízké srážky → → neumožňují růst stromů Kvalitní černozemě Travní porost.
Transkript prezentace:

Mladší doba kamenná - Neolit zhruba před 10 000 lety došlo ke změnám podnebí nastalo oteplení podnebí bylo podobné dnešnímu rozpouštěli se ledovce, došlo ke změnám srážek stouply hladiny moří a zatopily některé pevniny (zmizel pevninský most Asie - Amerika) nové podmínky znamenali pro lidi nutnost se přizpůsobit lidé objevili nové možnosti obživy

na svazích hor Blízkého východu postupně ubývalo srážek - sušší podnebí vedlo k úbytku lovné zvěře lidé zde sbírali semena obilnin pšenice a ječmene obilniny jim poskytovali vydatnou stravu

začali tedy divoce rostoucí obilí ochraňovat pozorování zjistili jak plochy obilí rozšiřovat postupně přenesli obilí do nížin a zde zakládali nové osívané plochy úrodnější půda + příznivější podnebí + péče lidí = vyšší úroda rostliny se vlivem změn vyvíjely měly více zrn, zrna byla větší v jiných oblastech došlo k pěstování rýže, brambor, kukuřice, fazolí a dalších plodin

při lovu lidé odchytávali i živá zvířata (hlavně mláďata) jako živou zásobu masa zjistili že některá se dají ochočit a chovat v ohradách, kde se dál množila - zdomácněla byly to ovce a kozy tato stáda sebou přihnali i do nížin v nížinách došlo později k ochočení dalších druhů zvířat (skot) v jiných oblastech došlo ke zdomácnění prasat, drůbeže, koní a lam

k novým způsobům obživy potřebovali lidé i nové nástroje a nářadí ke kypření polí, ke sklízení obilí, k sekání křovin a stromů při zakládání nových polí objevily se srpy, motyky, rycí hole, sekery, sekeromlaty lidé objevili nové způsoby opracování kamene broušení řezání vrtání (proto mluvíme o mladší době kamenné)

zdroje: http://www.larousse.fr/encyclopedie/nom- commun-autre/n%C3%A9olithique/72996 http://bunemthodescientifiqueo.blogspot.com/ 2010/01/les-europeens-sont-enfants-d- groupe-de.html