Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1258_ČESKÉ_ZEMĚ_V_PRAVĚKU Téma: Výklad- rozdělení pravěku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:

2 Anotace Tato prezentace je vytvořena k výkladu učiva v předmětu člověk a jeho svět pro žáky ve 4. ročníku. 4.list - základní informace o pravěku. 5.list - dělení pravěku na dobu kamennou, bronzovou a železnou 6.-11.list- doba kamenná, rozdělení, zajímavosti a vykopávky 12.list- doba bronzová 13.list- doba železná

3 Datum vytvoření: Klíčová slova: pravěk, doba kamenná, doba bronzová, doba, železná, archeologické vykopávky, pěstní klín

4 České země v pravěku O období pravěku se nedochovaly žádné písemné zprávy. Dovídáme se o něm z archeologických vykopávek. Období pravěku se dělí podle materiálu, ze kterého člověk vyráběl nástroje.

5 Doba kamenná (3 500 000- 2 200př.n.l.) Doba bronzová Doba železná
- starší - mladší Doba bronzová (2 200 – 750 př.n.l.) Doba železná (750 př.n.l. – 0)

6 1. Doba kamenná Pravěcí lidé využívali opracovaný kámen k sekání, bodání, řezání. Sloužil k úpravě ulovených zvířat, oddělení masa od kůže,… Nazýval se pěstní klín.

7 Starší doba kamenná- doba lovců a sběračů
Doba kamenná se dělí na dvě období, která se liší ve způsobu obživy pravěkých lidí. Starší doba kamenná- doba lovců a sběračů - lidé se živili sběrem lesních plodů nebo semen a lovem zvěře - pohybovali se v tlupách nástrojem byl pěstní klín převratný objev byl oheň (ochrana před zimou, usnadnění přípravy jídla) střídaly se období chladu a tepla

8 V poslední době ledové začala vznikat řeč a lidé se dokázali mezi sebou domluvit a odvážili se lovit obrovské mamuty.

9 Tábořiště lovců mamutů bylo objeveno u obce Dolní Věstonice.
Získané tělo mamuta bylo maximálně využito. Kly, kůže a žebra sloužily při výstavbě stanů, maso bylo snědeno a pravděpodobně také usušeno do zásoby. Mamuti se objevují také na jeskynních malbách. Romány z dob lovců mamutů ilustroval český malíř Zdeněk Burian. Dolní Věstonice

10 Věstonická venuše je soška ženy z pálené hlíny nalezená u obce Dolní Věstonice. Je to nejstarší nalezená ukázka umění této doby.

11 - doba prvních zemědělců
b) Mladší doba kamenná - doba prvních zemědělců Skončila poslední doba ledová a na Zemi se oteplilo. Lidé si zúrodňovali půdu (vykácením a vypalováním pralesů). Půdu začali obdělávat. Hlavním zdrojem obživy se stávalo zemědělství a chov domácích zvířat pro mléko, vlnu a maso. Vyrábějí se první keramické nádoby.

12 Nástroj na mletí obilí

13 Doba bronzová V tomto období se začal využívat bronz, slitiny mědi a cínu. Z bronzových nástrojů se využívaly sekery, šídla, dláta, hřebeny, dýky, oštěpy, náušnice, náramky,…. Bronzová náušnice z hrobu v Brně-Tuřanech

14 Doba železná Člověk používá pro výrobu zbraní a nástrojů převážně železo. Okrouhlá kamenná věž z doby železné ve Skotsku Kolem roku 400 př.n.l. přicházejí na naše území vyspělí Keltové.

15 Použité zdroje: DIDIER DESCOUENS. Soubor:Biface Silex Venerque MHNT PRE Fond.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 20:31 [cit ]. Dostupné z: PETR NOVÁK. Soubor:Lovci mamutu mammoth.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: „PETR NOVÁK. Soubor:Vestonicka venuse edit.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: JOSÉ-MANUEL BENITO. Soubor:Molino neolítico de vaivén.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: JANA MORAVCOVÁ. Soubor:Zausnice uneticka.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Dun Carloway.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

16 JOSÉ-MANUEL BENITO. Soubor:Mal'ta (mamut). gif
JOSÉ-MANUEL BENITO. Soubor:Mal'ta (mamut).gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google