KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Luční traviny a rostliny
Advertisements

Vypracovala: Veronika Žáková Zdroje: Rostliny pro gymnázia
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Krytosemenné pokračování
VSTAVAČOVITÉ Orchidaceae.
HVOZDÍKOVITÉ Caryophyllaceae.
Jednoděložné rostliny
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Listy, květy a plody rostlin
Konvalinka vonná.
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin I.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
Dřišťálovité-Berberidaceae
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
VIOLKOVITÉ VIOLACEAE.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s volně rostoucími jarními rostlinami Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání jednotlivých.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Autor výukového materiálu: Mgr. Radka Hatáková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Říjen 2012 Číslo.
Lilkovité (Solanaceae)
Na louce Dřeviny a byliny.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUKVOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ
Chráněné rostliny.
LILIOVITÉ LILIACEAE.
ZEMĚDÝMOVITÉ Fumariaceae.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Určování rostlin (les)
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
Vstavačovité Rostliny.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Jedovaté rostliny.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Čeledi: liliovité a amarylkovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Čeleď Liliovité (+ příbuzné skupiny) Eliška Soukupová Anna Jurková Anastázie Lomakina Magdaléna Nahodilová QA.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Anna Machová Dominika Marková Anna Mašterová. Základní informace Také pyskaté Čeleď dvouděložných rostlin Řád hluchavkotvaré Byliny, méně keře či stromy.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Liliovité a amarylkovité rostliny
Chráněné rostliny na Slovácku
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliovité (Liliaceae)
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE

zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně tobolka dříve řazeny mezi liliovité rozšířeny zejména na severní polokouli

Pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium) květy ve složeném hroznu 2 řapíkaté, střídavé, srdčité listy listnaté, smíšené i jehličnaté lesy obsahuje jedovaté saponiny

Konvalinka vonná (Convallaria majalis) jednostranný převislý chudokvětý hrozen květy silně voní plazivý oddenek lesy různých typů na stanovišti v hustých porostech zejména v květech a listech obsahuje jedovaté látky rozpustné ve vodě

Kokořík mnohokvětý (Polygonatum multiflorum) hrozny květů nebo jednotlivé květy v úžlabí listů opylován čmeláky zralé bobule černomodré, nezralé červené hojný v bučinách a smíšených lesích jedovatý

Kokořík vonný (Polygonatum odoratum) v úžlabí listů jen po jednom květu květy silně vonící světlé a suché, výslunné svahy smíšených lesů „čarodějný kořen“ z pohádek – otevírá zavřené dveře, ze skal nechá vytryskávat prameny jedovatý