Sacharidy ve výživě ryb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Trávicí žlázy játra slinivka.
Tuky ve výživě ryb.
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Výživa člověka.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Tuky ve stravování dětí
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Úpravy krmiv.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Biochemie živin Ludmila Hanáková
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Škrob a výrobky ze škrobu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Potraviny rostlinného původu
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy ve výživě ryb

Sacharidy jsou organické sloučeniny obsahující ve své struktuře uhlík, kyslík a vodík. Jedná se o v přírodě nejrozšířenější organické sloučeniny, vznikající v procesu fotosyntézy. Jsou označovány také jako cukry, glycidy, v minulosti pak uhlovodany nebo uhlohydráty. V krmivářské terminologii mezi sacharidy patří vláknina a bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV). Sacharidy jsou podle vlastností a struktury děleny na mono až polysacharidy. Mezi významné polysacharidy pro ryby patří vláknina a škrob. V krmivu tvoří balastní část, důležitou pro naplnění zažívacího traktu. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Vláknina je pro ryby nestravitelná a její vyšší množství, u lososovitých ryb nad 2,5 %, u kapra pak 8 %, snižuje stravitelnost ostatních živin. A tyto hodnoty jsou limitujícími pro krmné směsi. V krmivech pro plůdek dosahuje obsah vlákniny pouze několik desetin procenta (zpravidla do 1 %). Otázkou je u ryb její význam pro motoriku střev. Škrob je významným komponentem krmných směsí nejen svou energetickou hodnotou, ale pro svůj technologický význam při jejich výrobě. Pojivý účinek zmazovatělého škrobu zvyšuje stabilitu směsí ve vodě, jeho struktura po hydrotermické úpravě umožňuje navázat tuk a po ochlazení vytvoří stabilní strukturu. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Sacharidy jsou typické pro krmiva rostlinného původu a nejsou pro výživu ryb esenciální. Rostlinná krmiva však svou cenou zlevňují krmné směsi. Pro rybí organizmus jsou zdrojem energie, která se v organizmu dočasně ukládá jako glykogen (živočišný škrob), a to v játrech a v menší míře ve svalovině, nebo ve formě tuku. Cukry se v těle ryb vyskytují kromě glykogenu ještě ve formě glukózy, která je pro živočichy zdrojem pohotové energie, a to v krvi a buněčném obsahu. Sacharidy mohou složit jako prekurzory pro syntézu neesenciálních aminokyselin a kyseliny nukleové. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Stravitelnost sacharidů závisí na jejich struktuře a rybím druhu, protože různé rybí druhy mají různou aktivitu amylolytických enzymů. Lososovité ryby nemají v dostatečném množství obsaženu v trávicím traktu amylázu (tj. enzym štěpící škrob), proto je využití glycidů u těchto ryb omezené. Tato limitovaná schopnost je důsledkem potravní evoluce, protože v přirozených podmínkách se lososovité ryby živí potravou na sacharidy chudou. Navíc nemají dostatek inzulínu, potřebného k využití a hospodaření se sacharidy. Neupravené sacharidy (škrob) lososovité ryby tráví na úrovni nižší než 50 %. Hydrotermická úprava zvyšuje jejich stravitelnost u pstruha duhového o 10 – 15 %. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Doporučený obsah neupravených sacharidů v krmných směsích pro pstruha duhového by neměl být vyšší než 12 %, obsah hydrotermicky upravených sacharidů do 20 – 22 %. V moderních extrudovaných krmných směsích pro lososovité ryby se pohybuje obsah upravených sacharidů v rozpětí 15-28 %. Při použití vyššího podílu stravitelných sacharidů v krmných směsích dochází u lososovitých ryb ke zvýšení hmotnosti jater, změně jejich barvy (zesvětlení) a zvýšení obsahu glykogenu. Změna barvy jater je v tomto případě fyziologická, nejde tedy o chorobné změny způsobené zkrmování nekvalitního tuku nebo bílkovin (nadměrné ukládání tuku, způsobující až tukovou degeneraci jaterního parenchymu). V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Zažívací trakt kaprovitých ryb produkuje amylolitické enzymy (amyláza a maltáza), ve srovnání s lososovitými rybami efektivněji využívají sacharidy v krmných směsích (sacharidové krmné směsi). U kapra mohou být sacharidy primárním zdrojem energie, využívá přes 70 % BE obsažené v neupraveném škrobu. V krmivech pro kapří plůdek může být 40-50 %, pro starší ryby až 70 % neupravených sacharidů. Mezidruhové rozdíly. Zdroj energie, nutnost dostupnosti přirozené potravy (přikrmování). V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.