Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o životním prostředí České republiky za rok 2008.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Uhlíková stopa měst ČR Projekt „Města a klimatická změna“
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Ekologická stopa Velké Meziříčí Viktor Třebický, VM, CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz |
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
SBToolCZSBToolCZ. lokalizace GBTool a případové studie (2005) spolupráce na GBTool v rámci iiSBE SBToolCZ 2007 pilotní verze české verze, testování na.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Indikátory udržitelného rozvoje pro MČ Praha - Libuš Setkání k projektu „Strategicky se rozvíjející městská část Praha - Libuš respektující principy udržitelnosti/udržitelného.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Obec, kde žiji Vesnice.
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
Ekologický pilíř – celkový přehled
Vývoj kvality ovzduší v České republice
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Ohrožování základních složek biosféry
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Ekologický přínos Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
EFEKTIVITA VEŘ. PROSTŘ. SPOKOJENOST OBYVATEL SYSTÉM VZÁJEMNĚ PROPOJENÝCH INFORMACÍ SUR ČR, strategie minist. KVALITA VEŘ.SPRÁVY Regiony KVALITA ŽIVOTA.
Tomáš Křížek Setkání primátorů a starostů měst a obcí České republiky.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Skleníkový efekt.
Kjótský protokol Eva Káňová, Listopad, 2010.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
její znečištění a důsledky
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Výpočet a deklarace emisí skleníkových plynů nákladní silniční dopravy ve společnosti.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Zkušenosti se sledováním uhlíkové stopy Airport Carbon Accreditation
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Moje práce na Broumovsku
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Časová disagregace emisí
Offsety a kompenzace CO2. Možnost pro firmy i jednotlivce
Transkript prezentace:

Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický

Emise skleníkových plynů? Množství skleníkových plynů vzniklé na určitém území (stát, region, město..…)  Oxid uhličitý  Metan  Oxid dusný  Fluorid sírový  Freony

Jak se počítají? Přepočet pomocí GWP Ekvivalentní množství oxidu uhličitého (CO 2 ekv.) Na národní úrovni ČHMÚ Česká republika (2009) – 12,7 tun/obyv.

Co je uhlíková stopa města? Množství skleníkových plynů související se spotřebou ve městě (domácnosti, podniky, úřad...) Např. emise z výroby elektřiny, spotřebované ve městě, či z odpadů, vyvezených na skládku za město....

Bilance emisí Základní emisní inventura (BEI) Hranice – administrativní území obce Modifikace podle reálné dostupnosti dat na úrovni měst ČR V souladu se sadou ECI/TIMUR Společné evropské indikátory (A.2) Otestováno v 5 městech

US města TIMUR vs. Úmluva starostů TIMURÚMLUVA STAROSTů Podrobnější výpočet, zahrnuje veškerou spotřebu ve městě Nejsou zahrnuti největší znečišťovatelé ve městě (ETS) Energie, doprava, odpady, využití území, zemědělství Energie, doprava Sektorové členění: domácnosti, podniky, úřad (obec) Budovy, veřejné osvětlení, průmyslové podniky (kromě ETS), doprava, odpady, odpadní vody Domácí emisní faktory (ČHMÚ)Možnost volby Obě metody jsou komplementární!

Metoda výpočtu  Sběr dat podle sektorů – roční spotřeby  Přepočet sektorových dat na skleníkové plyny  Použití emisních faktorů  Výsledek – tuny CO 2 ekv. celkem, na obyvatele