Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Advertisements

KIV/ZIS Cvičení 6 SQL - SELECT.
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Projektový portál Ing. Čestmír Kantor EKOTOXA s.r.o.
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
X EXEL.
Základy jazyka SQL Jan Tichava
SQL: DDL v ORACLE CREATE TABLE jméno_tabulky (atribut datový_typ [DEFAULT][attribut_constraint] [, atribut datový_typ [DEFAULT] [attribut_constraint]],...
Aplikační a programové vybavení
Jazyk SQL Ing. Zdena DOBEŠOVÁ. SQL Structured Query Language 1974 SEQUEL (Structured English Query Language) neprocedurální relační dotazovací jazyk norma.
LOV, Listbox, Poplist a Combobox v Oracle Forms LOV – seznam hodnot, které se zobrazí po stisku klávesy Enter v textovém poli. LOV – seznam hodnot, které.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Školení počítače Excel
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Další dotazy SQL Structured Query Language. Některé SQL příkazy mohou mít v sobě obsaženy další kompletní příkazy SELECT. Využijeme je tam, kde potřebujeme.
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 2 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Power Point– pracujeme se snímky
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
MS EXCEL Chybové hodnoty
Excel – editace ( formát ) buněk
Tabulkový procesor.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
MS ACCESS DOTAZY.
SQL – základní pojmy Ing. Roman Danel, Ph.D.
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Prostorové dotazy. Buffer = obalová zóna Input Features = vstupní vrstva Output Feature Class = nově vytvořená třída s výsledky (Shapefile) Distance.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Prostorové dotazy.
Odpovězte na následující otázky
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Geografické informační systémy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Projekt (*.mxd) Tabulka obsahu Vrstvy v datovém rámci Skupina vrstev View/ pohled/ mapa/ zobrazení.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Geografické informační systémy. Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy.
SQL – příkaz SELECT Ing. Roman Danel, Ph.D.
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Databázové systémy a SQL
Geografické informační systémy
Databázové systémy a SQL
Transkript prezentace:

Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz na další lišty nástrojů (editor, katalog, vyhledávání)

Lišta nástrojů Tools zoom, pan (pohyb mapou), full extent (všechna data) ArcGIS si pamatuje výřezy (lze se v nich pohybovat („modré šipky“) interaktivní výběr dat („bílá šipka“, lze kombinovat s klávesou Shift identikace dat, vyhledávání v datech přesun na souřadnice, měření

Výběr dat Interaktivně Pomocí atributových dotazů Pomocí prostorových dotazů

Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy Maximální počet záznamů omezen typem souboru (u Shapefile 65535) Atributy mohou být různých datových typů – číselné typy (Short Integer, Long Integer, Float, Double) – textové řetězce (Text) – datum (Date) – geometrie (Geometry) - pro prostorová data povinný atribut – Object ID (FID) - pro prostorová data povinný atribut

Práce se záznamy Označení záznamů v tabulce – v záhlaví záznamu kliknout nebo táhnout myší – v záhlaví pravé tlačítko myši Přesun po záznamech - v levé dolní části tabulky (Record) Přepínání zobrazení záznamů - v dolní části tabulky (Show all/Show selected) Pravé tlačítko v záhlaví záznamu - kontextové menu – Identify - výpis všech atributů objektu v přehledné tabulce

Práce s atributy Pravé tlačítko v záhlaví sloupce - kontextové menu – Sort Ascending/Descending - seřadit vzestupně/sestupně – Summarize - udělá sumarizační tabulku podle jedinečných hodnot v aktuálním sloupci, lze pracovat se statistickými hodnotami sumarizovaných dat (First, Last, Average, Sum, Minimum, Maximum,... ) – Statistics - vypočítá statistické údaje nad atributem (Count, Sum, Minimum, Maximum, Average) – Turn Field Off - vypíná zobrazení sloupce – Freeze/Unfreeze - zmrazený sloupec se zobrazuje úplně vlevo, při posunu v široké atributové tabulce zůstává stále zobrazen – Delete - ruší atributový sloupec

Další možnosti práce s atributovou tabulkou Jsou k dispozici pod tlačítkem Table Options v pravé dolní horní části tabulky – Find, Replace - hledání, náhrady při editaci – Select All - vyber vše – Clear Selected - zruš výběr – Switch Selection - prohoď výbrané a nevybrané – Create Graph - vytvoří graf – Export - lze exportovat jako DBF – Add Field - přidává atributový sloupec (jméno, datový typ)

Výpočty V záhlaví sloupce - Field Calculator – kalkulačka nových hodnot pro záznamy – vztahuje se na právě vybrané záznamy (pozor na All/Selected!) – lze použít konstanty, hodnoty ostatních atributů, matematické, řetězcové a datumové funkce, standardní operátory v záhlaví sloupce - Calculate Geometry – lze počítat plochu, obvod nebo souřadnice centroidu objektů

Atributové dotazy V menu Options u otevřené atributové tabulky (Select By Attributes), nebo z hlavního menu ArcMap Selection ( Select By Attributes), nebo ikonou nad zobrazením atributové tabulky Zobrazí se návrhová tabulka dotazů – Layer - nastavujeme v které vrstvě budeme dělat výběr – Method - nastavujeme typ výběru (nový, přidat do výběru, odebrat z výběru) Výběr je vlastně SQL dotazem do atributové tabulky. Základní schéma dotazu je „vyber všechny objekty z tabulky pro které platí podmínka“ V podmínce je možné používat hodnoty atributů a různé operátory. Je možné použít i číselné konstanty.

Atributové dotazy Operátory „je větší, je menší, rovná se, nerovná se, závorky“ – "AREA" > – "NAZEV" = 'Praha' (textové řetězce v apostrofech) Operátory AND, OR, NOT pro logické hodnoty – ("AREA" > ) AND ("NAZEVORP" = 'Benešov') – ("AREA" > ) OR ("NAZEVORP" = 'Benešov') – NOT( "NAZORP" = 'Benešov')

Atributové dotazy Podtržítko _ u textových řetězců = právě jeden znak – ('B_r') (vyhovuje Bor, Ber, Bar ) Procento % u textových řetězců = libovolný počet znaků (i žádný znak) – ('B%r') (vyhovuje Br, Bar, Boží Dar ) Pro porovnání řetězců existuje operátor „LIKE“ – "NAZEV" LIKE 'P%' (vše, co začíná na P) Pro porovnání prázdné hodnoty NULL existuje operátor „IS“ "NAZEV" IS NULL (vše co nemá definovaný název) Tlačítko Get Unique Values/Complete List vrátí seznam všech unikátních hodnot pro danný atribut v tabulce

Co s výsledkem dotazu Vybraná data lze exportovat – jako novou vrstvu (pouze dočasné uložení) - pravé tlačítko nad názvem vrstvy a pak Selection - Create Layer... – jako nová data (trvalé uložení) - pravé tlačítko nad názvem vrstvy a pak Data - Export Data - Selected features

Odpovězte na následující otázky 1.nejmenší obec v ČR podle rozlohy 2.obec s nejmenším počtem obyvatel v ČR k v jaké ORP (obec s rozšířenou působností) se tato obec nachází 4.jakou má tato obec rozlohu 5.kolik je celkem obcí v ČR 6.jaká je rozloha celé ČR v km 2 7.které obce v ČR mají větší rozlohu než Brno 8.jaká je průměrná rozloha jedné obce v ČR 9.jaká je rozlohou nejmenší obec v ORP Tábor 10.jaká je průměrná rozloha jedné obce v ORP Tábor 11.kolik obcí v ČR začíná na písmeno A 12.kolik obcí v ČR má v názvu "Lhota" 13.kolik názvů obcí v ČR má přesně 10 písmen (včetně mezer) 14.kolik obcí v ORP Tábor končí na "ice" 15.které obce mají obyvatel a jsou v Moravskoslezském kraji 16.které obce mají hustotu obyvatel větší než 2000 obyv. / km 2 17.kolik je obcí v ČR, kde mezi lety 1991 a 2001 vzrostl počet obyvatel alespoň o 100% 18.jaká je rozloha všech obcí začínajících písmenem K ve všech ORP, které začínají písmenem K 19.kolik obcí v ČR mimo Středočeský kraj má přes 1000 obyvatel