K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ
Život na venkově.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Geografický výzkum periferních oblastí Česka
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Regionalistika, regionalizace, regionalismus
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Demografie je věda, která se zabývá:
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Předpoklady a problémy rozvoje MAS Podklady zpracované v rámci studentské práce PřF UK.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 3. Periferní oblasti v různých řádovostních úrovních: příklad makroregionu EU.
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
1 V1 2. Seminář 2009/ Region a regionální vědy 1 2.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Regionální politika RP ČR.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Urbanizace a urbanismus
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Regionální politika EU v období
Populační vývoj Dobříšska
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Sídla.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Úvod, základní principy a cíle
Výsledky projednávání
VENKOV SPOV ČR
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj

Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje Vytváří legislativní rámec a vymezuje státem podporované regiony (§4, odst. 1): 1. regiony se soustředěnou podporou státu a) strukturálně postižené regiony b) hospodářsky slabé regiony c) venkovské regiony 2. ostatní regiony např.: pohraniční regiony, bývalé vojenské prostory, regiony s narušeným životním prostředím, regiony postižené živelní pohromou apod.

Vymezení pojmu venkov Přístup ČR Vzhledem ke specifickému charakteru našeho osídlení se používá několik přístupů k jeho vymezení. V ČR nejčastěji chápeme venkov jako soubor venkovských obcí s maximálně dvěma tisíci obyvatel (na jižní Moravě jsou i venkovské obce s vyšším počtem než obyv. a zároveň je v ČR 57 měst s počtem obyvatel pod touto hranicí); Podle této kategorizace představují venkovské obce 89,8 % všech obcí, pokrývající 73,6 % plochy území ČR. Žije v nich 26,3 % obyvatel.

Vymezení pojmu venkov Nové pohledy – místo statistického pohledu snaha o a)komplexně funkční vymezení (definici) venkova zohledňujícího specifické prostorové, socioekonomické a environmentální charakteristiky b)promítnutí často smíšeného charakteru osídlení do definice venkova (v ČR většina území státu)

Demografický vývoj Vývoj po r Výrazná stabilizace počtu obyvatel žijících na venkově -Snížení velikostní diferenciace (úbytek obyv. pouze v obcích do 200 obyv.) -Zřetelná polohová diferenciace (přírůstek obyv. v zázemí městských center, stabilní vývoj na většině venkovského území, úbytek v periferních oblastech, ale více v tzv.vnitřních periferiích) -Vývoj strukturálních charakteristik obyv. ukáží výsledky censu 2011

Diverzifikace ekonomické struktury, zejména směrem k terciéru Snižující se počet tzv. zemědělských obcí Obnova řemeslných tradic a tradičních výrob V oblasti služeb rostoucí podíl aktivit vázaný na návštěvníky obce, u místního obyvatelstva pak orientace na mladou a střední generaci Ekonomické změny

Vztahy venkov-město Podpora polycentrického rozvoje Tvorba partnerství (důraz na vzájemné vazby a spolupráce na místní a regionální úrovni) Posilování vzájemné funkční komplementarity Využívání kulturních a přírodních zdrojů a přidané hodnoty (tzv. místní produkty, nové technologie, atd.) Vytváření sítí Koncepční a rozvojové dokumenty (propojení měst a zázemí) Podpora dostupnosti služeb Zajištění dopravní dostupnosti