Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role obce v systému sociálních služeb Hradec Králové 7. května 2010 Jaromír Jech.
Advertisements

Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Hospodaření obcí Hospodaření obce Samostatné nakládání s majetkem obce
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Fiskální význam daně z nemovitostí 18. února 2010 Mgr. Peter Chrenko náměstek ministra financí.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
PLÁN ROZVOJE MĚSTA BENEŠOVA NAD PLOUČNICÍ. SESTAVENÍ PLÁNU ROZVOJE: JAK PLÁN ROZVOJE VZNIKÁ? 1)ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA A RADY MĚSTA 2)HLASOVÁNÍ O DŮLEŽITOSTI.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
XIII. Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky BOJ PRAHY PROTI HAZARDU Pavel Bém Poslanec PS PČR za hl. m. Prahu
Finanční a rozpočtové právo
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Finanční a rozpočtové právo
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FINANCE ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVY V POLSKU Petr Mrkývka. Województwo Powiat Gmina na prawach powiatu.
Finanční a rozpočtové právo
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Návrh na změnu RUD (kompromisní návrh) Miroslav Kalousek, ministr financí ČR.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosinec 2015.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Financování a účetnictví základních škol
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Obsah veřejných rozpočtů III
Hospodaření města Chomutov
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2019
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák

2 Postoj Svazu k novele zákona o rozpočtovém určení daní -Názorové sjednocení během posledních dvou let na krajských setkáních -Shodné požadavky všech komor (obcí, měst i statutárních měst) -Základní teze : „Žádná obec či město nesmí mít svůj prospěch na úkor jiné“ „Žádná obec nesmí doplácet na zvýhodnění jiné obce“

3 X. celostátní finanční konference 1. den Úvodní blok - problematika zákona o RUD - rekapitulace požadavků Svazu - financování obcí z pohledu nezávislých ekonomů – klady a zápory - novela zákona o dani z nemovitostí a její dopad na obecní finance

4 Zákon o dani z nemovitostí Svaz prosadil: zachování daně ze zemědělských pozemků možnost zvýšení daně z nemovitostí až o 5ti násobek od roku 2009 Svaz bude prosazovat: zrušení osvobození od daně z nemovitostí u novostaveb

5 Další snahy Svazu v oblasti příspěvku na přenesenou působnost - zabránit dopadům nové regulace na rozpočty obcí (RIA) - prosadit odpovídající úhradu v oblasti správních poplatků a místních poplatků - novelizace stávajících předpisů (zákon o místních daních)

6 X. celostátní finanční konference 2. den Integrované plány měst - využitelnost a zvýhodnění v operačních programech Státní rozpočet Co mohou obce očekávat na poli dotací? -Nahradí prostředky ze strukturálních fondů EU státní dotace? Děkuji za pozornost