DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, 1. 6.20 10 Ing. Martin Durčák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z jakostního modelu oblasti povodí Dyje.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Podpora meziobecní spolupráce
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i. Praha Pracovní skupina GM – Monitoring Mezinárodní Komise na ochranu řeky Odry před znečištěním (MKOOpZ) Charakteristika.
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Aktivity města Ostravy v ochraně ovzduší Ing. Dalibor Madej Statutární město Ostrava, náměstek primátora Statutární město Ostrava.
Evidence kontaminovaných míst
Microsoft Office Project 2007 kritická cesta
Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry.
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
MOŽNOSTI HODNOCENÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŘÍČNÍCH DNOVÝCH SEDIMENTŮ VLIVEM TĚŽBY URANU NA ZÁKLADĚ OBSAHU RADIA-226 A RADIA-228 E. Hanslík, M. Brtvová, E. Kalinová,
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
DÚ I.3 Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer, Ivana Truxová, Hana Sezimová.
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i Pracovní skupina GD – Správa dat (MKOOpZ) Charakteristika a přehled činností
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
DÚ IV.2 Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Petr Tušil.
Strana 1 Příprava a implementace pilotního projektu Speed Chain 13. listopadu 2013 Dr. Ing. Jiří Došek, DEKRA Automobil, a.s.
Operační program Životní prostředí
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
Závadné látky – prioritní
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
1 ODPADY 21 Důlní vodní přečerpávací elektrárna Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení pro rozvoj MSk člen Rady.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Ing. Tomáš Mičaník Výsledky vyhodnocení stavu útvarů povrchových vod z hlediska jednotlivých ukazatelů znečištění Seminář „Nové právní předpisy v oblasti.
Základní informace o projektu ANALÝZA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT V ČR Mgr. Markéta Pěchoučková MPSV, Řídicí orgán Operačního programu Zaměstnanost Závěrečná.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Poskytování technické pomoci městům a obcím při provozování vodohospodářských zařízení – ČOV Ing. Zbyněk Skyba, Ing. Gabriela Pallová Severomoravské vodovody.
REKONSTRUKCE A VÝSTAVBA SILNIC V PARDUBICKÉM KRAJI Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR PREZENTACE ŘSD.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Novinky z IROP.
Minimální zůstatkové průtoky Ing. Petr Březina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty - aktuální stav Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravský kraj
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Rehabilitace kanalizačních staveb na poddolovaném území
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Znečištěné místa na Slovácku
PŘÍPRAVA SOUBORU STAVEB PRAHA - KLADNO S ODBOČKOU NA LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA KONFERENCE DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA
Případová studie – interaktivní program
Transkript prezentace:

DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák

Pokračování v realizaci screeningového ověřování přítomnosti vytipovaných prioritních látek ve vypouštěných odpadních vodách z vybraných bodových zdrojů, především se zaměřením na vypouštěné důlní vody, sledování vlivu těchto zdrojů na jakost vody a dnových sedimentů v úsecích toků bezprostředně dotčených vypouštěním, aktualizace přehledu emisí prioritních látek evidovaných v rámci provozovaných registrů. Cíle úkolu v roce 2010

16 látek ze skupiny PAU (acenaftylen, acenaften, naftalen, fluoren, fenanthren, anthracen, fluoranthen, pyren, benzo(a)anthracen, chrysen, benzo(b)fluoranthen, benzo(k)fluoranthen, benzo(a)pyren, benzo(g,h,i)perylen, dibenzo(a,h)anthracen, indeno(1,2,3-c,d)pyren) Kovy (rtuť, kadmium, olovo, nikl) včetně jejich rozpuštěných forem Sledované látky Sledované matrice Odpadní voda Povrchová voda Dnové sedimenty

Sledované bodové zdroje znečištění Důl Darkov a ČSM - důlní vody Důl ČSA Doubrava - důlní vody

Sledované bodové zdroje znečištění Důl ČSA Jan Karel - důlní vody DIAMO VJ Jeremenko - důlní vody

Sledované bodové zdroje znečištění DIAMO GEAM Zlaté hory - ČOV důlních vod ArcelorMittal - ČOV Lučina

Sledované bodové zdroje znečištění Biocel Paskov - ČOV KOMTERM areál Tatra Kopřivnice - ČOV

Sledované bodové zdroje znečištění ČEZ Elektrárna Dětmarovice – čerp. stanice 2 ČEZ Elektrárna Dětmarovice – čerp. stanice 1

Sledované bodové zdroje znečištění ČOV OpavaČOV Kopřivnice

Sledované recipienty 15 profilů na horní Odře (Ostravice, Opava, Doubravská Stružka, Karvinský potok, Mlýnka, Lučina, Zlatý potok, Kopřivnička)

Dosavadní průběh řešení Počátkem března tohoto roku byl proveden výběr bodových zdrojů s předpokládaným výskytem prioritních nebezpečných látek a proběhla terénní rekognoskace těchto bodových zdrojů znečištění a úseků dotčených recipientů. V současné době je zrealizována polovina plánovaných odběrů vzorků povrchových a odpadních vod. Provedena byla i polovina všech plánovaných prací týkajících se odběrů vzorků sedimentů. Všechny odebrané vzorky jsou průběžně analyzovány ve vodohospodářské laboratoři ostravského pobočky VÚV T.G.M., v.v.i. Kompletní verifikované výsledky všech laboratorních analýz by měly být k dispozici do konce měsíce srpna.

Dosavadní průběh řešení Doposud jedinou významnější komplikací při řešení tohoto dílčího úkolu je výskyt povodňových průtoků v povodí Odry v průběhu měsíce května, který v současné době znemožnil odběr reprezentativních vzorků odpadních vod, povrchových vod a sedimentů pro potřeby řešení tohoto dílčího úkolu. Odběry vzorků budou realizovány v náhradních termínech po navrácení vodních stavů v povodí k normálu.

Práce pro II. pololetí Dokončení plánovaného sledování výskytu vybraných prioritních nebezpečných látek ve vypouštěných odpadních vodách vytipovaných průmyslových a komunálních zdrojů znečištění a vyhodnocení vlivu těchto bodových zdrojů znečištění na jakost povrchových vod a sedimentů v úsecích recipientů bezprostředně dotčeným vypouštěním, po ukončení každoroční aktualizace na začátku druhé poloviny roku databází Registru průmyslových zdrojů znečištění a Integrovaném registru znečištění provedení zpracování aktuálního přehledu o evidovaných emisích prioritních látek do povrchových vod v české části mezinárodní oblasti povodí Odry, příprava podkladů pro plánovanou publikaci shrnující výsledky projektu, zpracování závěrečné syntetizující zprávy shrnující výsledky zjištěné v rámci prací na tomto dílčím úkole v průběhu celého trvaní projektu.

Děkuji za pozornost Ing. Martin Durčák