-březen 1996, Skotsko: Thomas Hamilton (43) zastřelil ve škole 13 malých dětí a učitelku která se je snažila chránit vlastním tělem -září 2004, Kostelec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Klinická propedeutika
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Emoce (city).
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
Zdravá škola.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Aplikovaná psychologie
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Děti a paragrafy - dramatizace
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
(Presenium) Jiří Vítovec
Eric Berne Marek Zámečík C4A.
Sociálně patologické jevy
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Sociologie pro SPP/SPR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Socializace Kejřová.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Náročné životní situace
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

-březen 1996, Skotsko: Thomas Hamilton (43) zastřelil ve škole 13 malých dětí a učitelku která se je snažila chránit vlastním tělem -září 2004, Kostelec nad Orlicí: šest dětí a jeden dospělý ubodali 81 let starou ženu kvůli 4000 Kč, nejmladšímu chlapci bylo 11 let -duben 1999, USA: Eric Harris (18) a Dylan Klebold (17) postříleli 12 spolužáků a učitele, 23 dalších poranili

Čtyři pilíře psychopatické osobnosti Afektivní pilíř Nepřítomnost výčitek svědomí nebo pocitu viny, oploštělý afekt čili zcela povrchní cítění a citové prožívání, bezcitnost a neschopnost vžít se do niterného stavu druhého člověka, neschopnost převzít odpovědnost za vlastní činy Interpersonální pilíř Nápadná výmluvnost a povrchní půvab, velikášství a sebepřeceňování, patologická lhavost, manipulování druhými lidmi Životní styl Potřeba víceméně trvalé stimulace z vnějšího světa, sklon k nudě, parazitní životní styl, nepřítomnost realistických dlouhodobých cílů, impulsivita Antisociální pilíř Špatná schopnost kontrolovat vlastní chování, problémy s chováním v dětství nebo v dospívání, delikvence v dětství nebo dospívání, zrušené podmínečné propuštění, kriminální univerzalita

Dva typy psychopatů První typ -Sérioví a masoví vrazi plnící sdělovací prostředky, kteří obvykle končí ve vězení, případně jsou trestáni smrtí -Nesérioví a nemasoví vrazi a násilníci tvořící vysoký podíl vězeňské populace Druhý typ -Lidé s podobnou, leč neúplně vyvinutou, osobností jako první typ, kteří ve vězení téměř nikdy neskončí -Označují se jako neúplní psychopati, sociálně obratní psychopati, subkliničtí psychopati, DEPRIVANTI

Deprivanti -uznávají jediný cíl a tím je moc -uznávají jen to, co jim moc dává nebo ji posiluje -např. smyslem zpravodajství pro deprivanta není poskytovat objektivní informace ale je to nástroj manipulace s davem

Proč? -vliv dědičnosti – druh parazitní evoluční strategie -vliv prostředí – zkušenost války, utrpení, hladu -biologické vlivy – poškození mozku, zejména čelních laloků -často také vzniká deprivant na základě poruch vazby k matce v raném dětství

Jak se bránit Kritické myšlení -zkoumání a ověřování všech tvrzení která jsou předkládána k přijetí -uvážené rozhodnutí o tom zda nějaké tvrzení přijmeme, odmítneme, nebo se o něm zřekneme úsudku -zahrnuje stupeň jistoty se kterou tvrzení přijmeme nebo odmítneme -Occamova, Humeova a „Popperova“ břitva

Děkuji za pozornost!