Obsah Obsah Etapy realizace PPP projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Plán Ministerstva financí na regulaci PPP projektů Pilotní projekty PPP diskusní setkání časopisu Stavební fórum 19. dubna 2007, hotel Modrá růže, Praha.
Středisko podpory poradenských služeb
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
PROJEKTY PPP KONCESNÍ PROJEKT
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
STUDIE PROVEDITELNOSTI
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Řízení poradců ze soukromého sektoru Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior.
Evropský sociální fond
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Facility management ČSN EN
Obsah Obsah Co je to PPP? Typická struktura a znaky Proč PPP?
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Obsah Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Stanovení postupu soutěžního dialogu Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
Případová studie Kromhoutova kasárna Maarten Groothuis.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Proces partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) Zadávání zakázek v širších souvislostech Jim Wheeler 3. a Tato zakázka je financována.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Práce s mezinárodními dodavateli Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior Project.
Metodika vypracování koncesního projektu
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
VYUŽITÍ SOUTĚŽNÍHO DIALOGU V PROJEKTECH PPP Nejnovější zkušenosti Nizozemí a Velké Británie Ing. Eduard J a n o t a náměstek ministra financí Ministerstvo.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
2. Životní cyklus a procesy projektu
Personální plán pro podnikatelský plán
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Směrnice č. V-2/2012 Směrnice upravující postupy Ministerstva dopravy, investorských organizací a Státního fondu dopravní infrastruktury v průběhu přípravy.
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Metodiky a jejich využití v rámci procesu PPP 8393P1E021219-262420197PR Metodiky a jejich využití v rámci procesu PPP Ing. Kateřina Terčová Seminář k Metodice vypracování koncesního projektu Praha, 8. září 2008

Obsah Obsah Etapy realizace PPP projektu 8393P1E021219-262420197PR Obsah Etapy realizace PPP projektu Využitelnost metodik v jednotlivých etapách a detailnější popis vybraných metodik Diskuze Vaše dotazy a připomínky

Jak realizovat PPP projekt?! 8393P1E021219-262420197PR This is the past. We went through … 7 etap Proces přípravy dlouhý a náročný, řada odlišností od veřejných zakázek  potřeba metodické podpory Identifikace projektu Posouzení proveditelnosti Příprava projektu Výběr soukromého partnera Uzavření smlouvy Ukončení smlouvy Řízení a monitorování

Jaké metodiky a kdy mohu jako zadavatel využít? Metodiky v různém stádiu přípravy: plánované zpracovávané (tvorba nebo vnitroresortní připomínkové řízení) zveřejněné na www.mfcr.cz a www.pppcentrum.cz nebo v meziresortním připomínkovém řízení * ………..metodika využitelná pro všechny následující etapy

ETAPA I. METODIKY Komunikační strategie PPP projektu* Identifikace projektu Zadavatel identifikuje své potřeby a uvažuje možné způsoby jak projekt realizovat. Zváží i možnost zadání formou PPP. METODIKY Komunikační strategie PPP projektu* Proces přípravy a realizace PPP projektů* Kodex řízení PPP projektu Metodika veřejného investování* Hodnota za peníze* Základy metody PPP Nejlepší mezinárodní praxe Zveřejněné Zpracovávané Plánované

Proces přípravy a realizace PPP projektu Komplexní metodika popisující krok za krokem přípravu PPP projektu a zastřešující všechny metodiky = NÁVOD Obsahuje: Popis činností zadavatele v každé etapě přípravy Výstupy z těchto činností Role dalších zúčastněných subjektů (např. MF, MMR) Odkazy na specializované související metodiky Schvalovací proces – požadavky z titulu koncesního zákona a politiky vlády ČR Kontrolní proces - hodnocení a soubor kontrolních otázek, které v případě kladného zodpovězení indikují, že je projekt připraven vstoupit do další etapy přípravy a má nejlepší předpoklady k úspěšné realizaci; neplyne z legislativy, pouze z osvědčené praxe

Hodnota za peníze PPP lze realizovat pouze pokud dosahují vyšší hodnoty za peníze než zadání formou veřejné zakázky  metodika seznamuje zadavatele s konceptem hodnoty za peníze a s faktory, které jej ovlivňují Odpovídá zadavateli: zda jeho projekt má předpoklady k tomu, aby realizací formou PPP dosáhl hodnoty za peníze, případně jak specifikaci projektu upravit, aby takové vyhlídky měl; jakým způsobem vyhodnotit očekávanou hodnotu za peníze při přípravě PPP projektu a jakými prostředky zabezpečit hodnotu za peníze při procesu výběru soukromého partnera a čeho se vyvarovat. Doplňuje se s Metodikou hodnocení kvantitativních aspektů hodnoty za peníze v projektech PPP

ETAPA II. METODIKY Zveřejněné Posouzení proveditelnosti Zadavatel je povinen posoudit ekonomickou výhodnost PPP v rámci koncesního projektu a nechat jej schválit, v případě potřeby je nutné najmout externí poradce. METODIKY Metodika vypracování koncesního projektu Metodika hodnocení kvantitativních aspektů hodnoty za peníze v projektech PPP Řízení rizik v projektech PPP Zobrazení PPP projektů v dokumentaci státního rozpočtu Platební mechanismy PPP projektů Příručka pro výběr a řízení poradců pro PPP projekty a vzor zadávací dokumentace Zveřejněné Zpracovávané

Řízení rizik v projektech PPP Poskytuje zadavateli přehled jak identifikovat, ocenit, alokovat, ošetřit a monitorovat rizika související s projektem Obsahuje Katalog rizik – přehled nejrůznějších rizik a jejich standardní alokaci v projektech Důležité pro tvorbu modelů v rámci koncesního projektu, návrh smlouvy a platebního mechanismu a pro případná vyjednávání se soukromým partnerem v rámci soutěžního/koncesního dialogu

Příprava projektu ETAPA III. Zadavatel připravuje dokumentaci pro nejvhodnější výběrové řízení, dopracovává návrh koncesní smlouvy, platební mechanismus projektu, registr rizik a provádí průzkum zájmu trhu METODIKY Vzorová koncesní smlouva Manuál PPP ke vzorové koncesní smlouvě Metodika k zákonu č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení Řízení rizik v projektech PPP Platební mechanismy PPP projektů Zveřejněné Zpracovávané

Vzorová koncesní smlouva Obsahuje možný vzor smlouvy pro projekt založený na poplatku za dostupnost – konkrétně projekt ubytovacích kapacit (školy, nemocnice, úřady…) Smlouva řeší:

ETAPA IV. Výběr soukromého partnera Zadavatel vybírá soukromého partnera – v případě dialogu dojednává a upřesňuje s uchazeči podmínky smlouvy, plateb atd. Po ukončení výběru nechá zadavatel schválit koncesní smlouvu, v případě ÚSC požádá o stanovisko MF METODIKY Vzorová koncesní smlouva Manuál PPP ke vzorové koncesní smlouvě Zobrazení PPP projektů v dokumentaci státního rozpočtu Metodika k zákonu č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení Řízení rizik v projektech PPP Platební mechanismy PPP projektů Zveřejněné Zpracovávané

Metodika ke koncesnímu zákonu Metodika poskytuje návod pro zadavatele jak postupovat při výběru soukromého partnera pomocí koncesního řízení dle zákona č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon) Formou otázek a odpovědí poskytuje vysvětlení např. na které projekty se vztahuje koncesní zákon, kdy mám povinnost zpracovat koncesní projekt, jaké jsou možnosti výběru soukromého partnera – jejich výhody a nevýhody, jak postupovat při uzavírání smlouvy atd. Zákon je nyní v procesu novelizace

Uzavření smlouvy ETAPA V. Zadavatel uzavře se soukromým partnerem smlouvu, jsou uzavřeny smlouvy o financování a nastává fáze výstavby. Po dokončení výstavby zahájení plateb – nutné aby byl připraven systém měření výkonnosti METODIKY Vzorová koncesní smlouva Manuál PPP ke vzorové koncesní smlouvě Metodika k zákonu č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení Platební mechanismy PPP projektů Zveřejněné Zpracovávané

ETAPA VI. a VII. Ukončení smlouvy Řízení a monitorování Projekt je v provozní fázi, zadavatel na základě platebního mechanismu poskytuje případné úhrady soukromému partnerovi, kontroluje výkonnost a kvalitu, dohaduje případné změny, v krajních případech řeší předčasné ukončení a kompenzace Po skončení smlouvy vypořádání vlastnictví infrastruktury METODIKY Vzorová koncesní smlouva Manuál PPP ke vzorové koncesní smlouvě Management a řízení PPP projektu Zveřejněné Plánované

8393P1E021219-262420197PR Děkuji za pozornost www.pppcentrum.cz Ing. Kateřina Terčová katerina.tercova@pppcentrum.cz tel: +420 234 155 363 PPP Centrum, Na Příkopě 3-5, Praha 1, 110 00