BEZMASÉ POKRMY http://www.google.cz/search?hl=cs&q=bezmasé+pokrmy+recepty&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm
VÝZNAM bezmasých pokrmů snižují spotřebu masa ve stravě Obohacují vitamíny, minerální látky hlavně u zeleninových, luštěninových, obilných pokrmů zpestřují jídelníček jsou lehce stravitelné někdy je zde časová úspora oblíbená je možnost kombinace různých potravin http://office.microsoft.com
PODÁVÁNÍ Bezmasé pokrmy mají své místo na jídelníčku dětí a nemocných. Proto se v posledních letech zvyšuje význam BP ve všech gastronomických zařízeních. http://www.google.cz/search?hl=cs&q=gastronomická%20zařízení&tbs
ROZDĚLENÍ bezmasých pokrmů Bezmasé pokrmy rozdělujeme: podle chuti podle základní suroviny http://www.celysvet.cz/smile-kod?c=8145
PODLE CHUTI Podle chuti rozdělujeme na: sladké a slané. http://office.microsoft.com
PODLE základní suroviny Podle základní suroviny dělíme na pokrmy: z brambor, těstovin, rýže, krup, zeleniny, hub, luštěnin, ze sýrů, tvarohu, vajec. http://www.celysvet.cz/smajlici-ke-stazeni--kuchyne-jidlo?pozice=36
SLADKÉ bezmasé pokrmy Z bramborového těsta knedlíky, šišky, plněné taštičky, plněné knedlíky . http://www.google.cz/search?hl=cs&q=bramborové%20taštičky&tb
DALŠÍ druhy sladkých pokrmů Z rýže = rýžová kaše, rýžový nákyp. Z těstovin = nudle s Doplňte : t……., m…., opraženou s…….. h….. Z kynutého těsta = knedlíky s povidly, ovocné knedlíky, Z tvarohového těsta = tvarohové knedlíky s ovocem http://office.microsoft.com
SLANÉ bezmasé pokrmy Z brambor - doplňte názvy pokrmů: B……… g…. (vařené brambory na kostky) B…….. (bramborové těsto ze syrových brambor) Z……. r….. (dušená rýže + lečo) K........k……… (upravená kapusta, obalená a smažená) http://www.celysvet.cz/smile-kod?c=9924
DALŠÍ druhy slaných pokrmů Z hub = houbový guláš, houbová omeleta, karbanátky, Ze zeleniny = vařený chřest, květák, brokolice, Z luštěnin = čočka na kyselo se sázeným vejcem hrách s kysaným zelím ,hrachová kaše, s cibulkou, šoulet s kysaným zelím http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/12rocnik/bezmasuvod.htm
ÚKOLY Podle surovin napište správný název bezmasého pokrmu a jeho technologický postup. Rýže, mléko, sůl, máslo, cukr, kakao. ………………………….. ………………………………………………………………………………………..
ZDROJE http://www.google.cz/search?hl=cs&q=bezmasé+pokrmy+recepty&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm http://office.microsoft.com https://www.google.cz/search?hl=cs&q=gastronomická%20zařízení&tbs http://www.celysvet.cz/smile-kod?c=8145 http://www.google.cz/search?hl=cs&q=bramborové%20taštičky&tb http://www.celysvet.cz/smile-kod?c=9924 http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/te/12rocnik/bezmasuvod.htm ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce:technologie : učebnice pro odborná učiliště.3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.)ISBN 978-80-7320-156-22.