METABOLISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Výživa člověka.
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Úvod do studia biochemie
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Chemie.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Chemická termodynamika
Metabolismus - principy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Obecné principy metabolismu Biologické oxidace, makroergní sloučeniny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
Chemický děj.
ENERGETICKY BOHATÉ SLOUČENINY II. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
MAKROERGICKÁ VAZBA NEEXISTUJE Jiří Wilhelm. Pojem chemická vazba je vyjádření sil, které drží atomy pohromadě. K jejímu přerušení musíme použít větší.
Biochemie Úvod do biochemie.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Energetický metabolismus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_537.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_04.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Fotosyntéza.
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
3. Vlastnosti živých soustav
Metabolizmus I Kód ITMS projektu:
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
Biochemie – Citrátový cyklus
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Metabolismus sacharidů
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

METABOLISMUS

METABOLISMUS je látková výměna, příjem a výdej látek organismem, jeden ze znaků živého organismu Jeho procesy rozdělujeme na: ANABOLISMUS - tvorba složitějších látek z jednoduchých, stavba, růst, (hlavně v mládí) KATABOLISMUS - rozklad složitých látek na jednoduché, získání energie (převládá ve stáří)

ENERGETIKA BIOCHEMICKÝCH PROCESŮ podléhá zákonům termodynamiky, stejně jako kterékoli jiné reakce, energie se nevytváří ani nezaniká, pouze se jedna forma mění v jinou reakce exergonická – uvolňuje energii, probíhá samovolně reakce endergonická – spotřebovává energii, probíhá závisle na jiné exergonické reakci (říkáme, že je s touto reakcí spřažena)

ENERGIE v živých organismech je uložena v tzv. makroergických vazbách (obsahují více než 20 kJ/mol) je-li vazba přerušena, energie se uvolní, je využita k nějakému biochemickému procesu

ATP adenosintrifosfát, nejvýznamnější makroergická sloučenina 2 makroergické vazby mezi fosfáty, každá po 33 kJ/mol, znázorňují se vlnovkou

jiné makroergické sloučeniny obvykle jiné nukleosidtrifosfáty, které získaly energii přenosem fosfátu z ATP, např. GTP, CTP, UTP acetylkoenzym A, fosfoenolpyruvát a další

OPAKOVÁNÍ

METABOLISMUS je …………. …………, příjem a výdej látek organismem, jeden ze znaků ……………. ……………… Jeho procesy rozdělujeme na: ……………………. - tvorba složitějších látek z jednoduchých, stavba, růst, (hlavně v mládí) ……………………. - rozklad složitých látek na jednoduché, získání energie (převládá ve stáří)

ENERGETIKA BIOCHEMICKÝCH PROCESŮ podléhá zákonům ……………….., stejně jako kterékoli jiné reakce, energie se …………… ani ………….., pouze … ….. …………. …………………. …………….. reakce ……………… – uvolňuje energii, probíhá samovolně reakce endergonická – ……………… energii, probíhá ………… na jiné exergonické reakci (říkáme, že je s touto reakcí …………….)

ENERGIE v živých organismech je uložena v tzv. ………………. …………. (obsahují více než ….. kJ/mol) je-li vazba přerušena, energie se ………, je využita k nějakému …………………….. ……………….

… …………………, nejvýznamnější makroergická sloučenina … makroergické vazby mezi ……….., každá po 33 kJ/mol, znázorňují se ……………..

jiné makroergické sloučeniny obvykle jiné nukleosidtrifosfáty, které získaly energii …………….. …….. z ATP, např. …, …, … acetyl……. A, fosfoenol……. a další