Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Historické památky města MIKULOV
Jihomoravský kraj - procvičování
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Regionální turistické.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Procházka městem Brnem
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
znak vlajka Ročníková práce
Brno.
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR

Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Regionální turistické.
Město Brno.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NESOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT VY_32_INOVACE_06_BRNO.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_11_Brno_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
BRNO Matěj Pilát
Velká města České republiky.
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_136 Datum: 7.4.2013 Anotace: Brno a okolí jako turistický region – specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu

BRNO Druhé největší město v ČR, historické centrum Moravy. Sídlo Jihomoravského kraje má 380.000 obyvatel. V Brně najdeme významné instituce soudní moci, zejm. Ústavní soud. Městská památková rezervace. V minulosti hlavní město Markrabství moravského s Moravským zemským soudem. Markrabětem moravským byl v počátcích české státnosti vždy někdo z vedlejší linie rodu Přemyslovců. Řada vysokých škol, centrum studentského života, kulturní život. Místní obyvatelé si zakládají na své odlišnosti od Čechů, což spočívá v tom, že místo tramvaj říkají šalina. Metro sveřepí Brňané nemají, ale zato jim tam jezdí tramvaje. Teda, pardon, šaliny.

Katedrála svatého Petra a Pavla Biskupský chrám je nejvýraznější dominantou Brna. Raně gotický chrám byl zejm. v interiérech silně barokizován. Současná podoba s věžemi vysokými 84 metrů pochází z počátku 20. století.

Zelný trh Kapucínská krypta Historické náměstí v centru města dodnes slouží svému účelu – k prodeji zeleniny a květin. Barokní kašna Parnas představuje Herkula, který přemohl psa Kerbera. Kapucínská krypta Kapucínský klášter se zachovalými ostatky mnichů najdeme v blízkosti Zelného trhu.

Špilberk Původně královský hrad byl v období baroka přebudován na obrovskou pevnost, největší na Moravě. Za Josefa II. byl Špilberk přeměněn na těžký žalář pro nejtěžší zločince, vězněn zde byl mimo jiné Václav Babinský. Prohlídka kasemat je součástí prohlídkových okruhů.

Vila Tugendhat Vilu ve funkcionalistickém slohu vystavěl pro rodinu Tugendhatů architekt Mies van der Rohe. Památka UNESCO, omezená kapacita návštěvníků. Ve vile bylo roku 1992 dojednáno rozdělení Československa.

Brněnské výstaviště Masarykův okruh Areál výstaviště vznikl v letech 1923-1925 ve funkcionalistickém stylu. Jednotlivé pavilony stavěli významní architekti tehdejší doby. Dnes se zde pořádají výstavy a veletrhy jako např. Mezinárodní strojírenský veletrh. Masarykův okruh Automobilový a motocyklový závodní okruh, Pořádají se zde závody Mistrovství světa motocyklů.

Slavkov u Brna Velkorysý barokní zámek byl hlavním rodovým sídlem rodu Kouniců. Do současné podoby byl dostavěn Václavem Antonínem Kounicem, říšským kancléřem za Marie Terezie. Zámek je obklopen rozlehlým barokním a anglickým parkem.

Bojiště u Slavkova Na bojišti u Slavkova porazil 2. prosince 1805 Napoleon armády Ruska a Rakouska v tzv. bitvě tří císařů. Rekonstrukce bitvy se provádí každoročně a účastní se jí stovky vojáků v dobových uniformách.

RAJHRAD Benediktinské opatství Rajhrad bylo založeno roku 1045. Barokní přestavba probíhala podle projektu Santiniho-Aichla. V současné době v klášteře sídlí Památník písemnictví na Moravě.

Porta coeli (Brána nebes) Klášter se nachází v Předklášteří u Tišnova nedaleko Brna. Klášter cisterciaček byl založen Konstancií Uherskou, vdovou po Přemyslu Otakaru II. Velmi cenný raně gotický portál byl vybudován ve stylu cisterciácké gotiky.

Stará Huť u Adamova Hutnický komplex z počátku 18. století, vybudovaná Liechtensteiny. Technická památka, v areálu hutí jsou funkční kopie pravěkých pecí – technický skanzen.

Ivančický viadukt Železniční most přes údolí Jihlavy byl 373 metrů dlouhý a 44 metrů vysoký. Tzv. „Eiffelův most“ byl demontován v roce 1998 a nahrazen mostem novým.

ZDROJE: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brno,_Katedr%C3%A1la_sv._petra_a_Pavla. http://www.magicbrno.cz/clanek/oprava-zelneho-trhu http://www.spilberk.cz/ http://www.praguets.com/cs/vylet-vila-tugendhat-43/ http://zpravy.ihned.cz/c1-55627610-meciar-po-21-letech-konci-v-cele-hzds http://promoravia.blog.cz/0904/brnenske-vystaviste http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slavkov_u_Brna_-_Castle.jpg http://brno.idnes.cz/rekonstrukce-bitvy-u-slavkova-prilakala-devet-tisic-lidi http://www.vyletnicile.cz/cz/klastery-a-pamatniky/?id=8 http://www.dolnikounice.cz/ http://www.smetanito.cz/4-100040-adamov-a-stara-hut-u-adamova