Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Literární výchova - 7. ročník)
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Obecné poučení o literatuře
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základy literární teorie
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rozbor uměleckého textu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Literární druhy a žánry
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Literární teorie Pro 8.ročník.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obecné poučení o literatuře
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU –
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jeMgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
VY_12_INOVACE_Tru_I_27 Lyrika N á zev projektu: OP VK Registračn í č í slo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzděl á n í pro konkurenceschopnost.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_293_ČJ9
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY

LYRICKÉ A LYRICKO-EPICKÉ ŽÁNRY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_74
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj01/27.5.2013, K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového materiálu: Literární druhy a žánry Autor: PaedDr. Karolína Týleová Předmět: Český jazyk a literatura Třída: VI. Tématický okruh: Literární výchova Téma: Literární druhy a žánry Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad - charakteristika literárních druhů, přehled literárních žánrů, využití čtenářských zkušeností žáků, aktivita žáků – doplňování pojmů na IT, práce s čítankou; Lederbuchová, L., Beránková, E. Čítanka 6, Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 80-7238-248-9; Soukal, J. Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, Praha: SPN, 1998. ISBN 80-7235-026-9

LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY KAROLÍNA TÝLEOVÁ

LITERATURA SE DĚLÍ NA TŘI ZÁKLADNÍ DRUHY: Epika - má děj, vypráví příběh (épos <ř> slovo, vyprávění) Lyrika - vyjadřuje pocity, nálady, dojmy (lyra <ř> hudební nástroj, na který se hrálo při recitaci veršů) Drama = divadelní hra - literární dílo určené k předvádění na scéně (dráma <ř> čin, jednání, skutek)

EPIKA a její žánry Žánr označuje díla, která mají společné znaky, jsou podobně vystavěná, používají ustálené postupy… Epické dílo - vypravuje příběh, má děj, hlavního hrdinu a další postavy, vyjadřuje vztahy, události, příhody. Může být psané volně (próza), nebo ve verších (poezie). Epické žánry: příhoda (historka), pohádka, povídka, anekdota (vtip), pověst, báj (mýtus), bajka, román, legenda, novela, epos, píseň… ÚKOL: SEŘAĎ EPICKÉ ŽÁNRY ABECEDNĚ ________ ________ ________ ________ _________ ________ ________ anekdota báj bajka epos legenda novela píseň pohádka pověst povídka příhoda román

EPIKA a její žánry CO JE TO? ÚKOL: NAPIŠ K DÍLŮM, JAKÝ JE TO EPICKÝ ŽÁNR Václav Cibula: O mostě z vajec, tvarohu a syrečků Eduard Petiška: Trojská válka Olga Scheinpflugová: Poslední čert Lidová: Pec nám spadla, pec nám spadla Ezop: O lišce a džbánu František Kožík: Anděl míru (Černý mor) John Steinbeck: Ryzáček Jiří Kolář – Josef Hiršal: Enšpígl (NÁPOVĚDA-VYBER SI: Anekdota, báj, bajka, epos, legenda, novela, píseň, pohádka, pověst, povídka, příhoda, román…) ŘEŠENÍ: pověst, báj, pohádka, píseň, bajka, román, novela, povídka

LYRIKA a její žánry Žánr označuje díla, která mají společné znaky, jsou podobně vystavěná, používají ustálené postupy… Lyrické dílo – nemá děj, vyjadřuje autorovy pocity, úvahy, myšlenky, nálady, citové a duševní stavy… Často je psané ve verších (poezie, básně), ale může být i v próze. Lyrické žánry: píseň - prostá, zpěvná báseň, vyznačující se pravidelnou stavbou, rytmem a rýmem óda - rozsáhlejší oslavná báseň hymnus - slavnostní píseň na počest hrdinů a jejich činů, oslavuje národ, vlast ap. elegie - žalozpěv - truchlivá báseň vyjadřující smutek nad ztrátou blízké osoby, vlasti apod. epigram - krátká satirická báseň, ve které autor stručně a pádně vyjadřuje svůj úsudek o nějaké osobě, události a jevech epitaf - náhrobní nápis kaligram - grafická báseň uspořádaná do obrazce

TYPY LYRIKY milostná lyrika přírodní lyrika úvahová (neboli reflexivní) vlastenecká lyrika posměšná satirická lyrika historická lyrika náboženská lyrika politická lyrika intimní (subjektivní) lyrika ÚKOL: VYHLEDEJ V ČÍTANCE LYRICKÉ BÁSNĚ A URČI TYP

LYRICKOEPICKÉ žánry Balada – báseň s pochmurným dějem, často s tragickým koncem, s rozhovory (dialogy) postav (to je epická část) - vyjadřuje smutek, špatnou náladu, líčí prostředí (to je lyrická část) - obsahem může být vina a trest, nadpřirozené síly, sociální problémy Romance – báseň veselá, radostná - často je o lásce (mezi lidmi, k národu, vlasti) Básnická povídka (poema) – delší báseň s výjimečným hlavním hrdinou, krátce vyjadřuje jeho činy, obsáhleji líčí jeho pocity, duševní stav, prostředí

DRAMA a jeho žánry Drama je divadelní hra, vypráví příběh pomocí dialogů a monologů, její autor je dramatik. Tragédie – hra s vážným obsahem, hlavní hrdina končí špatně (kvůli osudu, společnosti, zvykům, vztahu k jiným lidem) Komedie – hra s veselým obsahem, problémy hlavního hrdiny se vyřeší, skončí šťastně Tragikomedie – hra o vážném tématu, vyjádřuje i humor, končí smírně

Použité odkazy: AUTOR NEUVEDEN. bicykle.kck-oslany.sk [online]. [cit. 27.5.2013]. Dostupný na WWW: http://bicykle.kck-oslany.sk/images/zdielane/novinovy_default.jpg BIBI SAINT-POL. wikimedia.org [online]. [cit. 27.5.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Mousai_Helikon_Staatliche_Antikensammlungen