Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Křesťanství vznik a podstata.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Starověká Fénicie, Kanaán a Izrael
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Světová náboženství.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
VY_32_INOVACE_2D.6.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
KŘESŤANSTVÍ.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Syropalestina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování - náboženství
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.6 Starověká Palestina Název sady: Staroorientální státy.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Význam křesťanství ve středověku
Transkript prezentace:

počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období stěhování národů a křesťanství v raném středověku.

Základní pojmy monoteismus Judea mesiáš Ježíš Desatero Bible apoštol světec relikvie Konstantinův edikt církevní hierarchie papež patriarcha biskup koncil exkomunikace klášter mnich opat abatyše celibát

Křesťanství v raném středověku náboženství monoteistické – víra v jednoho boha, který spravedlivě řídí svět a ochraňuje život a práci lidí šířilo se v prvních staletích našeho letopočtu z římské provincie Judea (Palestina), jeho zakladatelem byl Ježíš Kristus (Christus = mesiáš, spasitel) obr. 1

Křesťanství v raném středověku Kristus byl pro své učení z rozkazu římského správce Piláta Pontského ukřižován, vstal z mrtvých a vystoupil na nebesa (pokládán za Syna božího) o životě Krista vypovídají evangelia (z řečtiny dobré zprávy) evangelisté Matouš, Marek, Lukáš a Jan zásady správného života vyjadřovalo křesťanství v Desateru mravních ustanovení jeho posvátnou knihou je Bible (Písmo svaté), rozdělená na Starý (židovské texty i s Desaterem) a Nový zákon (součástí jsou evangelia)

Křesťanství v raném středověku vyzývalo k životu v míru, lásce mezi lidmi, ke konání dobrých skutků odsuzovalo lež, násilí, pomstu a závist křesťanem se mohl stát každý, kdo uvěřil v Ježíše a přijal křest zásluhu na šíření křesťanství měl apoštol Pavel (apoštolové byli učedníky Ježíše, bylo jich 12) první křesťané byli krutě pronásledováni mučedníci, kteří zemřeli ve jménu Krista byli prohlášeni za světce jejich ostatky byly považovány za relikvie

Křesťanství v raném středověku až římský císař Konstantin prohlásil roku 313 Ediktem milánským křesťanství za náboženství celé říše obr. 2

Zápis do sešitu Křesťanství v raném středověku monoteistické náboženství – víra v jednoho boha v prvních staletích n. l. z římské provincie Judea zakladatelem byl Ježíš Kristus byl pro své učení z rozkazu Piláta Pontského ukřižován, vstal z mrtvých a vystoupil na nebesa (Syn božího) o jeho životě vypovídají evangelia, evangelisté Matouš, Marek, Lukáš a Jan Desatero mravních ustanovení posvátná kniha Bible (Písmo svaté), Starý a Nový zákon vyzývalo k životu v míru, lásce, konání dobrých skutků, odsuzovalo lež, násilí, pomstu a závist

Zápis do sešitu křesťanem se stal, kdo uvěřil v Ježíše a přijal křest šíření křesťanství díky apoštolům (12 učedníků Ježíše), zejména apoštol Pavel první křesťané byli krutě pronásledováni mučedníci byli prohlášeni za světce jejich ostatky = relikvie císař Konstantin prohlásil roku 313 Ediktem milánským křesťanství za náboženství celé říše

Struktura křesťanské církve papež (v západní Evropě) x císař (v Byzantské říši) – zastoupen patriarchou arcibiskupové biskupové faráři řeholníci a řeholnice – život v klášterech věřící – odvádí církvi desátek (desetina úrody) papež svolával spolu s biskupy poradní sbory o otázkách církve – koncily roku 1054 došlo k roztržce mezi římským papežem a cařihradským patriarchou, oba si totiž činilo právo být hlavou všech křesťanů, papež patriarchu exkomunikoval (vyloučil) z církve; církev se rozdělila na římsko-katolickou a řecko-pravoslavnou

Zápis do sešitu Struktura křesťanské církve papež (západ) x císař (v Byzanc) – zastoupen patriarchou arcibiskupové biskupové faráři řeholníci a řeholnice – život v klášterech věřící – odvádí desátek (desetina úrody) poradní sbory papeže a biskupů = koncily roku 1054 roztržka mezi papežem a patriarchou, oba si totiž, exkomunikace (vyloučení) patriarchy z církve; rozdělení církve na římsko-katolickou a řecko-pravoslavnou

Struktura křesťanské církve Kláštery po úpadku vzdělanosti sloužily k uchování gramotnosti v klášterech byly písařské dílny, kde docházelo k opisování knih a jejich zdobení iluminacemi při klášterech byly i klášterní školy (vzdělání pouze pro chlapce) zakladatelem mnišství byl sv. Benedikt z Nursie (řád benediktinů) ženské mnišství založila Benediktova sestra Scholastika v čele mužského kláštera stojí opat, v čele ženského abatyše mniši se zavazují dodržovat celibát (nevstoupit so stavu manželského)

Zápis do sešitu Kláštery uchování gramotnosti písařské dílny, opisování knih a zdobení iluminacemi klášterní školy zakladatelé mnišství – sv. Benedikt z Nursie a jeho sestra Scholastika v čele mužského kláštera stojí opat, v čele ženského abatyše dodržování celibátu

Význam křesťanství víra v jednoho boha sjednocuje rody a kmeny, tím křesťanství plnilo důležitou roli při vznikání středověkých států církev vedla lid k víře, že panovníka ustanovil Bůh

Zápis do sešitu Význam křesťanství sjednocuje rody a kmeny důležitá role při vzniku středověkých států víra, že panovníka ustanovil Bůh

OPAKOVÁNÍ Křesťanství v raném středověku Význam křesťanství monoteistické náboženství – víra v jednoho boha v prvních staletích n. l. z římské provincie Judea zakladatelem byl Ježíš Kristus byl pro své učení z rozkazu Piláta Pontského ukřižován, vstal z mrtvých a vystoupil na nebesa (Syn božího) o jeho životě vypovídají evangelia, evangelisté Matouš, Marek, Lukáš a Jan Desatero mravních ustanovení posvátná kniha Bible (Písmo svaté), Starý a Nový zákon vyzývalo k životu v míru, lásce, konání dobrých skutků, odsuzovalo lež, násilí, pomstu a závist křesťanem se stal, kdo uvěřil v Ježíše a přijal křest šíření křesťanství díky apoštolům (12 učedníků Ježíše), zejména apoštol Pavel první křesťané byli krutě pronásledováni mučedníci byli prohlášeni za světce jejich ostatky = relikvie císař Konstantin prohlásil roku 313 Ediktem milánským křesťanství za náboženství celé říše Struktura křesťanské církve papež (západ) x císař (v Byzanc) – zastoupen patriarchou arcibiskupové biskupové faráři řeholníci a řeholnice – život v klášterech věřící – odvádí desátek (desetina úrody) roku 1054 roztržka mezi papežem a patriarchou, oba si totiž, exkomunikace (vyloučení) patriarchy z církve; rozdělení církve na římsko-katolickou a řecko-pravoslavnou Kláštery uchování gramotnosti písařské dílny, opisování knih a zdobení iluminacemi klášterní školy zakladatelé mnišství – sv. Benedikt z Nursie a jeho sestra Scholastika v čele mužského kláštera stojí opat, v čele ženského abatyše dodržování celibátu Význam křesťanství sjednocuje rody a kmeny důležitá role při vzniku středověkých států víra, že panovníka ustanovil Bůh

Otázky a úkoly Kdo to byli barbaři? Proč došlo ke stěhování národů a jaký důsledek to na Evropu mělo? Které kmeny se objevily na území dnešní České republiky? Kde byla původní pravlast Slovanů? Které slovanské národy najdeme v dnešní Evropě? Znáš nějakého slovanského boha? Kdo jako první ustanovil křesťanství jako oficiální náboženství? Kdy? Charakterizuj křesťanství a vyjmenuj jeho znaky. Kdo se mohl stát křesťanem? Na jaké dvě větve se křesťanská církev rozštěpila, kdy a proč?

Zdroje Webová stránka: MIKOLÁŠ, David. Web pro podporu výuky a poskytování informací [online]. Roudnice nad Labem, 2006, 26. 7. 2014 [cit. 2014-08-02]. Dostupné z: http://www.davidmikolas.cz Použitá literatura: kolektiv autorů. Dějepis 7 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. 1. vydání. Redaktor Václav Fronk. Plzeň: Fraus, 2009, 160 s. ISBN 978-807-2385-584. [2014-08-02] obr. 1 – Ježíš Kristus http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Spas_vsederzhitel_sinay.jpg/248px-Spas_vsederzhitel_sinay.jpg obr. 2 – Konstantin I. Veliký http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Byzantinischer_Mosaizist_um_1000_002.jpg/373px-Byzantinischer_Mosaizist_um_1000_002.jpg