Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Složení potravy.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
OBEZITA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
Zuby, zoubky, zoubečky. Pro 2. třídu ZŠ
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Zora Mazálková 2. ročník soc. ped.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_11_ PL- zdravý životní styl Číslo projektu:
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Poruchy příjmu potravy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
5-denní jídelníček.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Základní škola, Hradec Králové
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Transkript prezentace:

Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník Výživa Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník

Co je výživa? Brainstorming – žáci napíší na tabuli, vše co je napadne, když se řekne výživa. Všichni společně zhodnotíme, co do tohoto tématu zařadíme a co ne. Zbytek smažeme a necháme tam jen slova, na kterých se shodneme. S těmi budeme dále pracovat a bavit se o nich. Vysvětlíme si neznámé pojmy, pokud tam některé budou.

Výživová pyramida Žáky rozdělím do skupinek po třech. /pomocí kartiček s nakreslenými potravinami, oni se budou snažit najít, tak, že při tom nesmí mluvit/ Každá skupina dostane prázdnou pyramidu a vedle toho bude mít obrázky potravin. Potraviny bude mít doplnit do pyramidy. Po doplnění svou pyramidu zkonzultuje s ostatními skupinkami a uděláme na tabuli pyramidu, na které se shodneme všichni.

Výživová pyramida

Výživová pyramida Na pyramidě si vysvětlíme, čeho bychom měli jíst nejvíce, a co naopak omezit. Každou pyramidu tvoří základy, stejně jako dům a jsou nejdůležitější, proto i v našem jídelníčku máme mít z nějakých potravin základ-obiloviny, pečivo, brambory, těstoviny. Nejméně jíme toho, co tvoří vrch pyramidy – uzeniny, tuky a cukry.

Náš jídelníček Každý sám si sestaví jídelníček, co asi tak jedl za poslední tři dny. Sám si ho zhodnotí podle pyramidy. Sestavíme ve skupinkách, ve kterých žáci již pracovali ideální jídelníček na další tři dny. Co by v něm nemělo chybět a jak by měl asi vypadat. Řekneme si, kolik jídel bychom asi za den měli sníst. Každá skupinka svůj jídelníček představí a odprezentuje ostatním skupinkám.

Zdravá výživa Co se dozvíme na internetu? Žáci dostanou nabídku web stránek se zdravou výživou a budou mít asi půl hodiny na to, aby si stránky prohlédli. www.vitalis.cz www.zdrava-vyziva.webz.cz zdrava_vyziva.a4.cz

Zdravá výživa Diskuze na téma zdravá výživa. Co se žáci dozvěděli na internetu. Jak se správně stravovat, jaké zásady dodržovat. Proč bychom svoje stravovací návyky měli řešit a zamýšlet se nad nimi.

Nemoci spojené s výživou Anorexie je duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Spolu s bulimií se řadí mezi tzv. poruchy příjmu potravy. Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi 14-18 lety života, ale může se objevit dříve i později. Často začíná jako reakce na nějakou novou životní situaci či událost, se kterou se daný jedinec nedokáže vypořádat.

Mentální anorexie Pro anorexii je charakteristické úmyslné snižování hmotnosti, které se vyvolává jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje (cvičením), nebo vyprovokovaným zvracením, průjmy či užíváním anorektik a diuretik.

Mentální anorexie

Mentální bulimie je jednou z poruch příjmu potravy, stejně jako anorexie. Spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit - úmyslným vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek (žen) ve věku 13 - 18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Bulimie se léčí pomocí psychoterapie.

Nemoci spojené s výživou Shrnutí o nemocech spojených s výživou. Zdůraznění rizik, které tyto nemoci přináší. Jejich nebezpečnost. Vysvětlení, že dnes již nejde o problém výhradně dívek, ale přibývá chlapců, kteří těmito nemocemi trpí. Vysvětlení, že jde o duševní nemoci a léčí se hlavně psychika.