Zpracovala: Chaloupková Hedrlínová Hrabáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Zákon o sociálních službách
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Neurózy, psychózy, rané poruchy
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Komplexní pohled na pacienty metadonového subst. programu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ I. čtvrtletí 2003 Zpracoval Median, s. r. o.
Psychologický profil peritoneálně dialyzovaného pacienta
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Zdravý životní styl základní principy.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rozdíly mezi osobnostmi
Komunitní péče.
Zpracovala: Chaloupková Kotková Hlavatá Hrabáková
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Rodinné potřeby a ekonomika
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Plánování ošetřovatelské péče
Ošetřovatelský proces
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Hlavní poruchy myšlení
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Potřeba spánku a odpočinku
Model transkulturní péče
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Model fungujícího zdraví
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Rehabilitace v psychiatrii
Nutriční poradenství.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Syndrom rizikového chování v dospívání
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Rodičovství biologické a pěstounské
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Zpracovala: Chaloupková Hedrlínová Hrabáková Interní a chirurgická ošetřovatelská péče o nemocného s duševními poruchami Zpracovala: Chaloupková Hedrlínová Hrabáková

Pacient *1986 (21 let) Pacient byl přivezen RZP 22.10.2007, ohrožoval matku nožem, vyhrožoval ji zabitím Pacient udává abusus drog, nikotinu Dg. Suspektní psychóza – nadužívání psychoaktivních látek

Ošetřovatelské domény 1.Podpora zdraví – pacient se cítí zdravý, udává užívání drog, kouření, myslí si, že se proti němu všichni „spikli“, a proto musí být hospitalizován 2.Výživa- BMI v normě, v nemocnici mu nechutná, doma jí všechno 3. Vylučování a výměna – mikce i defekace v normě

4. Aktivita-odpočinek – spí dobře, podle pac 4. Aktivita-odpočinek – spí dobře, podle pac.slov „nemá problémy s režimem“, doma režim nepravidelný, chtěl by jít na reverz domů 5. Vnímání-poznávání- pacient nemá smyslové poruchy, je orientovaný, „myslí si, že se proti němu rodiče a policie spikli, kamarádi ho zneužívají“ 6. Vnímání sebe sama – pac.nechce být v nemocnici, nechce brát léky, tvrdí,“že je nebere, podle něj je nemocnice jenom cirkus a pravidla v ní se mohou porušit“,pac. by se chtěl stát prezidentem, chtěl by změnit zákony a pomáhat lidem

7. Vztahy – pac.tvrdí, že ho rodiče již od malička týrali, matka je prý „feťačka“ a otec „alkoholik“,pac. udává, že má mladší sestru, kterou rodiče též týrají, chtěl by, aby jim sestra byla odejmuta ( dle dokumentace je rodina funkční, pac.má 2 sestry) 8. Sexualita – pac. má starší přítelkyni, nestýká se s ní, dle dokumentace hypersexuální chování 9. Zvládání zátěže,stresu- pac.udává v minulosti pokus o suicidum, nestálost v zaměstnání, říká, že „nyní má pozitivní náladu, rád kreslí, prochází se, zajímá se o historii“

10. Životní principy- pac.nemá žádné přesvědčení 11. Bezpečnost, ochrana- pac. je hospitalizován na otevřeném odd., má povolené návštěvy 12. Komfort- pac. se cítí dobře 13. 0

Ošetřovatelské diagnózy 00130 Porušené myšlení z důvodu psychiatric.onem.projevující se bludy, poruchou soustředění, konfabulací KC: u pac. rozpoznáme změny myšlení, chování do 12hod. DC: pac.je aktivně zapojen do terapeutic.plánu do 24hod. VK: pac. Se zapojuje do terap.plánu do 24hod. pac.nevyvolává spory s ostatními(hospitalizace) pac.rozpozná realitu(hospitalizace)

Intervace Zpočátku akceptuj bludy jako realitu, ale odmítej obj.platnost takového myšlení(hospitalizace) Urovnávej spory s druhými(dle potřeby) Umožni pac.manifestaci negat.emocí do 1hod. Komunikuj s pac.jasně, konkrétně ihned Zapoj pac.do terap.plán do 1hod. Zapoj pac.do aktivit odd. do 1hod. Mluv s pac.o běžných událostech a každodenních činnostech(průběžně)

00052 Poškozená sociál. interakce z důvodu psychiat. onem 00052 Poškozená sociál.interakce z důvodu psychiat.onem.projevující se zhoršenou schopností začlenit se do společnosti KC: pac.je edukován o faktorech způsobující zhoršení interakce do 24hod. DC: pac. Je schopen začlenit se do společnosti v max.možné míře do konce hospitalizace VK: pac.se zapojuje do aktivit odd.do 24hod. pac.se aktivně zapojuje do terap.plánu do 24hod. pac.si osvojí pozitiv.společens.dovednodti do konce hospitalizace

Intervence Zjisti vztahy a společens.chování v rodině do 24hod. Zapoj pac.do aktivit odd. do 24hod. Posiluj v pac.pocit sounáležitosti a akceptaci druhými(průběžně) Zapoj pac.do terap.plánu do 24hod Pomáhej pac.osvojit si pozit.společens.dovednosti(průběžně)

00099 Neefektivní podpora zdraví z důvodu psychiat. onem 00099 Neefektivní podpora zdraví z důvodu psychiat.onem.projevující se zhoršenou adaptací na změnu prostředí, závislostí na psychoaktiv.látkách, kouřením KC: pac.je edukován o faktorech přispívajících k zachování zdraví do 24hod. DC: pac.je schopen převzít zodpovědnost o své zdraví do konce hospitalizace VK: pac.se zapojí do chodu odd. do 24hod. pac.správné návyky do konce hospitalizace pac.se zapojuje do terap.plánu do 24hod.

Intervence Edukuj pac.o faktorech přispívajících k zachování zdraví do 2hod. Sleduj projevy pac.chování(průběžně) Vyslechni pac.obavy(dle potřeby) Doporuč pac.podpůrné skupiny do 7 dnů Podej pac.informace o potřebách individuál.zdravot.péče do 24hod. Veď pac.k dodržování správných návyků (průběžně)