Petr Smetana Katedra kybernetiky ČVUT FEL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zobrazování aplikátorů a struktur v brachyterapii od 1D po 3D ( 5D )
Infuzní technika – principy a aplikace
Přídavná zařízení.
Individuální náhrady skeletálních defektů
Less nefrektomie Marek Schmidt
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Svalstvo.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
NaviTerier Navigační systém pro zrakově postižené.
Detekce vodovodních poruch milan MÁCA - AQUA detekce.
Co d ě lá chirurg Chirurg je lékař, který se zaměřuje na operativní ošetření a léčbu onemocnění či zranění. Nápl ň práce diagnostika nemoci či zranění.
NOTES – budoucnost chirurgie nebo slepá cesta?
Příprava plánu měření pro přírubu
Inerciální měřící systémy
PERITONEÁLNÍ DIALÝZA.
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Počítačová tomografie (CT)
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Osnova ►Co je telemedicína ? ►Příklady uplatnění ►Zhodnocení.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Oběhová soustava- srdce
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_06_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Organizace zdravotnické služby v armádě
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Název předmětu: Stavba a provoz strojů
Vakuové míchání cementu
Bypass. Faktory přizpívající k ucpávání koronárních artérií: ► Kouření ► Vysoký krevní tlak ► Vysoká hladina cholesterolu ► Diabetes.
Da Vinci robotic surgical system
Laparoskopie Autor: Roman Táborský.
Co vše popisuje HL7 V3? -Všechno. -datový model (RIM - třídy, pravidla odvození) -vocabulary (seznam přípustných hodnot) -pravidla.
Operační sály, přístroje, asepse
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
PACS Picture Archiving and Communication System
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Telemedicína robotická chirurgie, tele-chirurgie (telesurgery) Vít Caithaml Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt:
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Výhody WiseFusion Synergický pusní MIG & WiseFusion Jak zvýšit produktivitu a kvalitu?
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Robotické centrum Vysočina Roboticky asistované operace recta od roku 2007 Provedeno 111 operací da Vinci LAR87 da Vinci APR 24 Stp. CHTRT.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Roboticky asistovaná abdominální chirurgie Langer D, Ryska M 10 let roboticky asistované chirurgie v ČR, PSP ČR
Myš, tablet, modem, UPS NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Distribuce VY_32_INOVACE_44_883
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Systémy automatické výměny obrobků
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Základní pojmy v automatizační technice
Efektivní programování V CAM software
Projekt: Laparoskopický morcelator
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
CT angiografie s EKG synchronizací u aneuryzmatu abdominální aorty
Transkript prezentace:

Petr Smetana Katedra kybernetiky ČVUT FEL Robotická chirurgie Petr Smetana Katedra kybernetiky ČVUT FEL

Obsah Motivace Roboti asistivní, plnící hlasové příkazy (AEZOP) Cíl: Nahrazení lékaře-asistenta robotem-asistentem Roboti navádění pomocí zobrazovacích technik (CyberKnife, NeuroMate, Robodoc) Cíl: Automatizované navádění nástrojů Roboti chirurgičtí, vedení chirurgem (daVinci, ZEUS) Cíl: Kratší rekonvalescence pacienta, šetrnější provedení zákroku, snížení „chybovosti“ chirurga, … Reference

Motivace k používání robotů ulehčení a zkvalitnění práce chirurga robot nepotřebuje odpočinek, neunaví se netrpí třesem rukou jemnější a přesnější pohyby menší zátěž pro pacienta nejen po fyzické, ale i psychické stránce V konečném důsledku je operace provedená za pomoci robota finančně výhodnější: pacient je kratší dobu hospitalizován, rychleji se může vrátit do aktivního života, menší potřeba následné medikamentózní léčby

Roboti asistivní Robot AEZOP 3000 od fy Computer Motion robotické rameno pro manipulaci s endoskopickou kamerou při minimálně invazivních zákrocích reaguje na hlasové příkazy začínající slovem „Aezop“, pokud dobře neporozumí, nic neudělá při učení příkazů chirurg namluví systémem definované anglické hlasové příkazy a vytvoří tak svou osobní „hlasovou kartu“ před operací se vymezí pracovní prostor ramene tak, aby se neublížilo pacientovi Cena: cca 65 000 $ The Automated Endoscopic System for Optimal Positioning

Roboti navádění Navádění za pomoci zobrazovacích technik a lékaře

Roboti navádění CyberKnife od fy Accuray robot je schopen za pomoci kontinuálního RTG snímkování a z předchozích CT snímků přesně lokalizovat tumor a pomocí vysokoenergetického záření jej zničit plánování dávky záření reaguje ihned na změnu polohy pacienta (např. dýchací pohyby) není třeba použít stereotaktický rám -> rychlé a pohodlné, možnost aplikace kdekoliv po celém těle nevýhodou je nutnost RTG záření při zaměřování rameno se zářičem je pohyblivé kolem pacienta stůl s pacientem je rovněž pohyblivý

Roboti navádění CyberKnife od fy Accuray

Roboti navádění CyberKnife od fy Accuray

Roboti navádění NeuroMate od fy Integrated Surgical Systems robot pro operace mozku na základě snímků z CT lékař vymezí operační pole robota a naplánuje strategii operace, kterou však může kdykoliv během operace upravovat robot je přesnější, než lidské ruce - hlavní výhoda nepotřebuje stereotaktický rám k uchycení hlavy

Roboti navádění Robodoc od fy Integrated Surgical Systems robot pro přípravu kostí na implantování kloubních náhrad (kyčelních, koleních) přesná příprava stehení kosti pro zasazení kloubní náhrady určí parametry potřebné náhrady upozorní na možné problémy při operaci na základě analýzy CT snímků šetrnější než při „ruční“ přípravě kostí chirurgem při úpravě kostí dbá na to, aby se tkáň nepřehřívala a neodumírala

Roboti chirurgičtí Robot je „prodloužením“ chirurgových rukou v těle pacienta Typické použití je pro laparoskopické operace (jde o tzv. minimálně invazivní chirurgii) – malými otvory se ramena robota zavedou do těla pacienta (dutiny břišní). Tu je třeba vyplnit plynem, aby se vytvořil prostor pro manipulaci s rameny. Chirurg je přítomen u operační konzole robota a ramena řídí pohybem speciálních joysticků. Pohled do dutiny mu zprostředkovává kamera s 3D zobrazením. Výhodou takovýchto robotických operací je šetrnější provedení operace, rychlejší zotavení pacienta (menší potřeba nemocničního personálu), menší jizvy, kratší pobyt v nemocnici, nižší riziko infekce, není potřeba krevních transfuzí…

Roboti chirurgičtí Robot dokáže odstranit třes rukou operatéra Možnost nastavení převodního poměru pohybu rukou na pohyb nástrojů -> jemnější provedení operace 3D zobrazení operačního pole na rozdíl od klasické 2D laparoskopické kamery Operatér se může s operační konzolí nacházet třeba i na jiném kontinentě. Možnost trénovat na chirurgy na „virtuálních“ operacích Více lidí může sledovat operaci přímo tak, jak ji vidí operatér Skvělá pohyblivost nástrojů (6-7 stupňů volnosti oproti 4 při klasické laparoskopii), i větší, než pohyblivost rukou

Roboti chirurgičtí Použití nachází v oblastech trávícího traktu, gynekologické, urologické i srdeční operace Nevýhodou je absence jakéhokoliv citu v nástrojích, ale chirurgové si prý rychle zvykají, a poměrně velká pořizovací cena robota a potřebných nástrojů

Roboti chirurgičtí Systém ZEUS od fy Computer Motion Součástí je i robot AEZOP pro hlasové řízení kamery Bypass na bijícím srdci, pacient byl druhý den doma Cena: cca 900 000 $

Roboti chirurgičtí Systém daVinci 1200 od fy Intuitive Surgical Robotický systém původně vyvíjený NASA pro pilotované meziplanetární lety a pro operace amerických vojáků v ponorkách či na letadlových lodích nebo vzdálených bitevních polích bez přítomnosti chirurga Cena: cca 1 000 000 $

Roboti chirurgičtí Systém daVinci 1200 od fy Intuitive Surgical

Roboti chirurgičtí Systém daVinci 1200 od fy Intuitive Surgical Sada vyměnitelných nástrojů (s omezeným počtem použití kvůli zaručení požadovaných parametrů, cena jednoho nástroje je asi 110 000 Kč, počet použití kolem 15 v závislosti na typu nástroje) Velká škála nástrojů

Roboti chirurgičtí Systém daVinci 1200 od fy Intuitive Surgical Přepínání ramen pomocí nožních pedálů Ochrana proti výpadkům energie Intuitivní obsluha Automatické zablokování pohybu ramen při poruše Schválen k mnoha operacím na rozdíl od robota ZEUS Výměna vadných částí v rámci jejich životnosti zdarma Budoucnost: Chirurg bude mít zpětnou vazbu o síle, jakou působí prostřednictvím nástrojů na tkáň Napojení na expertní systém a možnost konzultace zákroku přímo při operaci, navigace, …

Roboti chirurgičtí Systém daVinci 1200 od fy Intuitive Surgical

Roboti chirurgičtí Počty provedených robotických operací

Roboti chirurgičtí Systém daVinci v Evropě

Reference Accuray Incorporated (www.accuray.com) Integrated Surgical Systems (www.robodoc.com) Intuitive Surgical (www.intuitivesurgical.com) Computer Motion (www.computermotion.com) Hospimed (www.hospimed.cz) Reklamní CD od fy Hospimed o systému daVinci

Děkuji za pozornost