Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_08 Název materiálu: Stavba a složení vajec Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák umí popsat složení vejce, popíše jeho stavbu a zná význam vajec z hlediska výživy. Klíčová slova: vejce, bílek, žloutek, vzduchová bublina, skořápka Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 2. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 26. 9. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný STAVBA VAJEC SLOŽENÍ VAJEC Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný VEJCE velká buňka se zárodkem budoucího života zásobárna živin pro jeho počáteční vývoj vejce kachní, krůtí, křepelek, perliček, holubí v cukrářském oboru zpracováváno pouze vejce slepičí má vysokou biologickou hodnotu – obsahuje živiny, minerální látky a vitamíny Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný STAVBA VAJEC Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný STAVBA VAJEC SKOŘÁPKA tvoří bílý až nahnědlý obal vejčitý tvar, na jednom konci tupější složena z minerálních látek, převažuje vápník má ochrannou funkci nepropustná pro kapaliny, pro plyn propustná BLÁNA přiléhá ke skořápce až na vzduchovou bublinu Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný STAVBA VAJEC VZDUCHOVÁ BUBLINA u tupého konce stářím se zvětšuje, vysychá voda ve vejci podle její velikosti lze určit stáří BÍLKOVÁ POUTKA provazce tuhého bílku udržují kulovitý žloutek uprostřed vejce Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný STAVBA VAJEC BÍLEK hustší a řídký uložen v bílkové bláně ŽLOUTEK obalen tenkou blanou tvar mírně zploštělé koule žlutá až oranžová barva na žloutku je umístěn vaječný zárodek Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Průměrný podíl základních částí 11 % skořápka 57 % bílek 32 % žloutek Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný VEJCE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný BÍLEK koloidní roztok plnohodnotných bílkovin obsahuje minerální látky – Ca, P, Fe, S obsahuje vitamín B2 má velkou šlehatelnost teplem se sráží – koaguluje čerstvý bílek je hustý, průhledný, čistý, bez krvavých skvrn stářím řídne Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný ŽLOUTEK vodná tuková emulze s bílkovinami, minerálními látkami, vitamíny minerální látky – Ca, P, Fe, S vitamíny – A, D, E, K, skupiny B, PP v čerstvém vejci je pevný, pravidelný, kulatý, vysoký a čistý barva je žlutá až oranžová – dle potravy stářím řídne a roztéká se Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Na čem závisí složení vajec? plemeno stáří nosnic krmivo doba snůšky druh vajec Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný VÝZNAM VAJEC z hlediska výživý velký koncentrovány významné živiny lehce stravitelné mají vysokou biologickou hodnotu pro výživu nepostradatelné žloutek má vysoký obsah cholesterolu – z hlediska výživy je to zápor Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Kontrolní otázky Co je to vejce? Jaká je stavba vejce? Popiš hlavní části vejce. Jaký má vejce význam z hlediska výživy? Na čem záleží složení vajec? Jak lze určit stáří vejce? Co znamená slova koagulace? Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje: http://www.biomach.cz/biologie-zivocichua/ptaci-aves-1 http://www.jenzeny.cz/moda/zdravi-a-krasa/vanocni-peceni-iv-kapitola-vejce-896.html http://www.coop.cz/magazin/1_2009/vejce.html Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný