„EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_10_GAS_542_Sob Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_542_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Piva – práce s interaktivní tabulí Anotace Materiál je určen k procvičení a zafixování probrané látky formou doplnění na interaktivní tabuli. Na interaktivní tabuli bude importována prezentace, žáci budou dopisovat, číslovat pomocí tužky na interaktivní tabuli. Náročnost je zvolena pro cílovou skupinu žáků a procvičuje nejzákladnější vědomosti o pivu a jeho podávání. Zhotoveno, (datum/období) 21 8. 2013 Ověřeno 18. 11. 2013
VYPIŠ ZÁKLADNÍ SUROVINY NA VÝROBU PIVA _______________________________________________ 2. _______________________________________________ 3. ________________________________________________ 4. ________________________________________________
VYPIŠ ZÁKLADNÍ SUROVINY NA VÝROBU PIVA 1. slad 2. chmel 3. voda 4. pivovarské kvasinky
SPRÁVNĚ SEŘAĎ VÝROBU PIVA! (očísluj) Stáčení a balení Dokvášení Vaření Kvašení
SPRÁVNĚ SEŘAĎ VÝROBU PIVA! (očísluj) 4. Stáčení a balení 3. Dokvášení 1. Vaření 2. Kvašení
Správně zařaď k testům odborné názvy z výroby piva SLADINA, MLADINA, VYSTÍRKA 1. Smícháním sladu s teplou vodou vzniká 2. Vařením sladiny s chmelem vzniká 3. Scezením vyvařeného sladu vzniká
Správně zařaď k testům odborné názvy z výroby piva SLADINA, MLADINA, VYSTÍRKA 1. Smícháním sladu s teplou vodou vzniká 2. Vařením sladiny s chmelem vzniká 3. Scezením vyvařeného sladu vzniká VYSTÍRKA MLADINA SLADINA
Doplň teploty 1. Pivo kvasí při teplotě? 2. Pivo dokváší při teplotě? 3. Teplota piva při podávání je?
Doplň teploty 1. Pivo kvasí při teplotě? 5°C 2. Pivo dokváší při teplotě? 2°C 3. Teplota piva při podávání je? 7 – 10°C
Vypiš druhy piva Podle stupňovitosti – 3 skupiny Podle balení – 5 skupin
Vypiš druhy piva 1. Výčepní 7°, 8°, 10° 2. Ležáky - 11° a 12° Podle stupňovitosti Podle balení 1. Výčepní 7°, 8°, 10° 2. Ležáky - 11° a 12° 3. Speciální 13° a více 1. Lahvová – 0,3 l, 0,5 l 2. Sudová – 50 l, 30 l 3. V plechu – 0,5 l 4. V plastu – 1,5 l, 2 l 5. V tancích
Správně pojmenuj inventář
Správně pojmenuj inventář džbánek Pivní pohár krígl tulipán
Ke kterým pokrmů se pivo nehodí? (přeškrtni) Plzeňský guláš Kuřecí řízek Rybí filé pečené na kmíně Pečená kachna Hovězí na víně Steak z lososa Krůtí roláda Zaječí paštika Tatarský biftek Jehněčí na rozmarýnu
Ke kterým pokrmů se pivo nehodí? (přeškrtni) Plzeňský guláš Kuřecí řízek Rybí filé pečené na kmíně Pečená kachna Hovězí na víně Steak z lososa Krůtí roláda Zaječí paštika Tatarský biftek Jehněčí na rozmarýnu
Použitá literatura a zdroje SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN 80-85937-10-7. SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN 80-85937-09-3. V textu použity vlastní nákresy. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.