Horniny a nerosty Pří_051_Rozmanitost přírody_Horniny a nerosty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Energetické zdroje Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Pří_265_Živá příroda_Mapa Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Rostliny v zimě Pří_049_Rozmanitost přírody_Rostliny v zimě
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Neživá příroda - vzduch
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Měření a měřidla v technické praxi
Neživá příroda - vzduch
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Chráněná území v České republice
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Nerudní suroviny 5. ročník
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Magnetické vlastnosti látek
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Př_136_Geologie_Petrologie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
CELOSVĚTOVÁ TĚŽBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Planety sluneční soustavy – Velké planety
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Př_135_Mineralogie_Využití nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Neživá příroda − horniny
Nerudní suroviny 5. ročník
Transkript prezentace:

Horniny a nerosty Pří_051_Rozmanitost přírody_Horniny a nerosty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Horniny a nerosty Pří_051_Rozmanitost přírody_Horniny a nerosty Autor: Mgr. Emilie Elšíková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro upevňování a rozšiřování daného učiva. Je určen pro předmět přírodověda 4. ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici:Mgr. Věra Štiková, Přírodověda 4. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2003. ISBN 80-7289-052-2.

Ahoj, Když krtek v pohádce Krtek a zelená hvězda v zemi tu hvězdu našel, ani netušil, že by se to mohlo stát. A proto mu o tom něco povíme.

horniny a nerosty směs jednoho nebo více nerostů přírodní pevná látka Ahoj, Ahoj, Kolem nás je plno kamenů. Lidé je začali zkoumat a zjistili, že se liší vzhledem a vlastnostmi. Podle toho rozdělujeme kameny na horniny a nerosty Ahoj, Ahoj, Co je hornina? Co je nerost? směs jednoho nebo více nerostů přírodní pevná látka Řešení na kliknutí

Protože většinu povrchu tvoří horniny, seznámíme Ahoj, Žula Protože většinu povrchu tvoří horniny, seznámíme krtečka s první z nich. živec slída křemen Řešení na kliknutí.

těží se v žulových lomech – Českomoravská vysočina tvrdá hornina vyvřelá těží se v žulových lomech – Českomoravská vysočina použití: stavební kámen, dlažební kostky, pomníky, štěrk slída živec měkký nerost má perleťový až stříbřitý lesk lze štípat na tenké pružné lístky výskyt: u Mariánských lázní tvrdý nerost rozkladem se dostávají do půdy výživné látky pro rostliny použití: při výrobě skla a keramických glazur Řešení na kliknutí.

Odrůdy křemene nazýván králem nerostů vyskytuje se v písku, štěrku má mnoho odrůd – nejznámější křišťál dobře se opracovává – brousí a leští některé odrůdy nazýváme polodrahokamy křemen Odrůdy křemene záhněda křišťál achát jaspis citrín ametyst růženín Řešení na kliknutí.

kde je otisknuta nějaká Ahoj, Našla jsem kámen, kde je otisknuta nějaká ulita. Co to znamená? Ahoj, Našla jsem kámen, kde je otisk nějaké ulity. Co je to za kámen? Ahoj Honzíku, jmenuji se Madlenka. Ahoj, Ahoj Madlenko, tak to je další hornina vápenec Řešení na kliknutí.

hornina ne příliš tvrdá vznikl usazováním na dně moří – otisk dávno žijících živočichů vytváří hory a pohoří ve vodě rozpustný = vápencové jeskyně – krápníky tvoří ho nerost – kalcit využití: výroba vápna – stavebnictví, hnojení leštěný = mramor – ozdoba sálů, schodišť, hal, pomníky, sochy kalcit Řešení na kliknutí.

kde je otisknuta nějaká pískovcové skály. Víš, jak Ahoj, Našla jsem kámen, kde je otisknuta nějaká ulita. Co to znamená? Ahoj, Honzíku, podívej na ty skály. Někdo po nich leze. Nespadne? Ano, vím. pískovec vápenec Ahoj, Nemusíš se bát. To jsou pískovcové skály. Víš, jak se jmenuje nerost? Řešení na kliknutí.

vznikl usazením a stmelením zrníček písku pískovec je nerost vznikl usazením a stmelením zrníček písku je šedožlutý, načervenalý nebo hnědý větší než žula, snadno se rozpadá lépe se opracovává: stavební kámen, sochy Řešení na kliknutí.

kde je otisknuta nějaká Ahoj, Našla jsem kámen, kde je otisknuta nějaká ulita. Co to znamená? Ahoj, Honzíku, našla jsem zase nějaký kámen. Podívej! Je lesklý, černý a ohromně těžký. Co je to? vápenec Ahoj, To je železná ruda a tuto nazýváme magnetovec Řešení na kliknutí.

je tvrdý nerost, velmi důležitý lze jím rýpat do tabulky skla ve vysokých pecích se z něj vyrábí železo dovede vychýlit magnetickou střelku kompasu tak, že neukazuje k severu (vyzkoušejte si) magnetovec surové železo vysoká pec Řešení na kliknutí.

Teď si děti podle získaných Ahoj, Honzíku, co teď? Ahoj, Teď si děti podle získaných informací udělají do sešitu tabulku.

HORNINY NEROSTY Žula křemen slída živec Vápenec kalcit Pískovec železná ruda uhlí ropa zemní plyn

Zdroje Anime Boy clip art. Www.Clker.com [online]. 2007 [cit. 2013-01-20]. Dostupné z: http://www.clker.com/clipart-15359.html Soubor:Rapakivigranite ss.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rapakivigranite_ss.jpg Soubor:Quartz Crystal.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Quartz_Crystal.jpg Soubor:Mica-muscovite.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mica-muscovite.jpg Soubor:PotassiumFeldsparUSGOV.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PotassiumFeldsparUSGOV.jpg Soubor:Cobblestones.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cobblestones.JPG Soubor:Quartz Brésil.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Quartz_Br%C3%A9sil.jpg

Soubor:Jasper. pebble. 600pix. jpg Soubor:Jasper.pebble.600pix.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jasper.pebble.600pix.jpg Soubor:Jasper intaglio Massimo 108684.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jasper_intaglio_Massimo_108684.jpg Soubor:Achat 002.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Achat_002.jpg Soubor:USDA Mineral Smokey Quartz 93v3949.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:USDA_Mineral_Smokey_Quartz_93v3949.jpg Soubor:Citrine 1 (Russie).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Citrine_1_(Russie).jpg Soubor:Améthyste sceptre 4 (Madagascar).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Am%C3%A9thyste_sceptre_4_(Madagascar).jpg Soubor:Uncut Rose Quartz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Uncut_Rose_Quartz.jpg Gopher Redhead Anime Girl clip art. Clker.com [online]. Saturday, 08-Dec-07 [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://www.clker.com/clipart-15409.html

Súbor:LimestoneWithFossilUSGOV. jpg Súbor:LimestoneWithFossilUSGOV.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:LimestoneWithFossilUSGOV.jpg Soubor:Calcit 2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Calcit_2.jpg Soubor:Jeskyně Balcarka32.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jeskyn%C4%9B_Balcarka32.jpg Soubor:Pískovcový útvar.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P%C3%ADskovcov%C3%BD_%C3%BAtvar.JPG Soubor:Pomnik jana husa wisnia6522.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pomnik_jana_husa_wisnia6522.JPG Soubor:Magnetite.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-03]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magnetite.jpg Soubor:Eisen 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-02-03]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eisen_1.jpg http://www.clker.com/clipart-15409.html26 Klipart:office.microsoft.com