Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
NERUDNÍ SUROVINY Autor: Mgr. Jana Ullmannová Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Přírodověda Vzdělávací obor: Ročník: 5. ročník Období zpracování: leden 2012 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Ullmannová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Metodické pokyny: Děti doplňují věty, odpovídají na otázky, při kliknutí se objeví správná odpověď. U obrázků typují, co obrázek znázorňuje, při kliknutí na obrázek se objeví správná odpověď U některých obrázků vpravo dole jsou odkazy na videa k danému témetu.

3 Stavební kámen Na území České republiky se těží především Mnoho vytěžených nerostných surovin se používá jako stavební kámen Pískovec Žula Vápenec

4 Z pískovce je postaven Karlštejn

5 Dlažební kostky z žuly

6 Vápenec můžeme nalézt také na Stránské skále

7 Kašna z vápence – Parnas – Zelný trh

8 Pískovec Pískovec obsahuje zpevněná zrna nerostů, nejčastěji: Měkký písek se dobře opracovává, zpracovávají se z něj sochy, pomníky, vodní kašny, mosty, náhrobky a jiné kamenické výrobky. křemene živce Práce z pískovcem:

9 Prachovské skály

10 Pískovec

11 Pískovcový útvar

12 Sypký písek

13 Opuštěná pískovna Pískovna:

14 nezpevněných zrn nerostů
Písek Písek je sypká usazená horniny. Je složena z Jaký je rozdíl mezi pískovcem a pískem? nezpevněných zrn nerostů Písek je sypký. Pískovec je kusový.

15 Žula Žula je horniny složená z nerostů: křemene živce slídy
Stavební kameny:

16 Křemen poznáme podle šedé barvy zrn.

17 Živec má zrna bílá, nažloutlá až sytě hnědočervená.

18 Slída má lesklé bílé šupinky

19 Žula

20 Žula

21 Vápenec Vápenec je hornina tvořená převážně nerostem kalcitem. Vápenec vznikl v dávných dobách z vápnitých usazenin na dně moří nahromaděním koster a tělesných schránek mořských živočichů. Vápencové masívy nalezneme nejen v mořích, ale i na pevninách, kde tvoří celá pohoří a krasová území.

22 Vápenec

23 Vápence v Turecku

24 Nejrozsáhlejší krasové území v naší republice je Moravský kras.

25 ZDROJE: Prachovské skály: MILIČEVIČ, Miloš. Wikipedia. cz [online]
ZDROJE: Prachovské skály: MILIČEVIČ, Miloš. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Pískovcový útvar: GOTTROP, Muriel. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Písek: MORGNER, Manfred. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Opuštěná pískovna: BARÁNEK, Daniel. Wikipedia.cz [online]. 5. července 2008 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Žula: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipeda.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW: Žula: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Karlštejn : AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Kostky z žuly: THOMAS. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Stránská skála: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Cretive Commons na WWW: Kašna Parnas: KÁDEK, Tibor. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Křemen: OLIVEIRA, Jurema. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Živec: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creativa Commons na WWW: Slída: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creativa Commons na WWW: Vápence v Turecku: ZÖRNER, Patrick-Emil. Wikipeida.cz [online]. 17 August 2005 [cit ]. Dostupný pod licencí Creativa Commons na WWW: Moravský kras: PRAŽÁK, I.. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Ceativa Commons na WWW: MATYÁŠEK, Jiří; ŠTIKOVÁ, Věra; TRNA, Josef. Přírodověda Člověk a jeho svět: učebnice po .ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2004, 87. ISBN  


Stáhnout ppt "Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google