VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogenidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Název šablonyInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - Halogenidy Autor VM Gabriela Nápravníková.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Dvouprvkové sloučeniny
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Systematická mineralogie Halogenidy
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
HALOGENIDY.
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Glukosa a její vznik.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Halogenidy Richard Horký. Vlastnosti a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1FotografieMoře
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
H ALOGENIDY 2. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
HALOGENIDY.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Halogenidy.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
HALOGENIDY MINERÁLY.
Významné halogenidy Chlorid sodný = halit = kuchyňská sůl -NaCl
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Anotace Cílem prezentace je prohlubovat schopnosti pozorování a slovního popisování vlastností látek a jejich změn při chemických reakcích, seznámit se s významnými halogenidy a poznat jejich využití v praxi. Vhodné pro žáky 8. ročníku. Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký

Chlorid sodný - NaCl VLASTNOSTI: Bílá krystalická látka Rozpustná ve vodě (slaná chuť) Jeho roztok i tavenina vede elektrický proud Při nahřátí plamenem se dá sůl roztavit a uvolňuje se přitom chlor

Chlorid sodný - NaCl VÝSKYT: V přírodě se vyskytuje jako nerost sůl kamenná (halit) V běžném životě je znám jako kuchyňská sůl Získává se odpařováním mořské vody nebo těžbou z ložisek v zemi, které jsou pozůstatkem pravěkých moří

Chlorid sodný - NaCl POUŽITÍ: Nezbytná složka potravy živočichů i člověka (jodizovaná sůl) Konzervace potravin – masa, ryb, zeleniny (bakterie způsobující hnilobu nemohou žít v roztoku soli) Výroba chloru, chlorovodíku Výroba mýdla, zpracování kůží Odstraňování sněhu a námrazy na vozovkách a chodnících – toto uplatnění není vhodné z hlediska ochrany životního prostředí!!

FLUORID VÁPENATÝ CaF2 V přírodě se vyskytuje jako fialový nebo zelenomodrý nerost fluorit (kazivec) Bílá krystalická látka Nerozpustná iontová sloučenina C a F Základní zdroj výroby fluorovodíku HF

BROMID STŘÍBRNÝ AgBr Žlutá krystalická látka, prakticky nerozpustná ve vodě Na přímém slunečním světle se rozkládá, což se projevuje tmavnutím zpočátku kanárkově žluté barvy na šedou (účinkem světla se rozkládá a černá) Díky své citlivosti na světlo se využívá při výrobě filmů pro černobílou fotografii, rentgenové a radioaktivní snímkování

CHLORID KOBALTNATÝ CoCl2 Je halogenid, který má různou barvu podle toho, s kolika molekulami se váže – pokud se 2, je modrý, pokud se 6, je červený Používá se jako indikátor vlhkosti (přidává se k sušidlům)

Odkazy Použitá literatura: [cit. 2011-04-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halite(Salt)USGOV.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NaCl-zoutkristallen_op_Schott_Duran_100_ml.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NaCl-Ionengitter.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodium_chloride.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salt_Crystals.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium_fluoride.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CaF2_polyhedra.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorit_uv_hg.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bromid_st%C5%99%C3%ADbrn%C3%BD.PNG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cobaltous_chloride.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cobaltous_chloride_anhydrous.jpg?uselang=cs Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.