Balíková, Christová a Vacková TL1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Advertisements

Mangan.
Sloučeniny vodíku a kyslíku
Vypracovala : Filipa Pašková
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
KYSELINY.
Dusík sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Kyseliny a zásady.
Výroba kyseliny sírové
Typy chemických reakcí
Opakování kyseliny a zásady
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
Výroba kyseliny dusičné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KYSLÍKATÉ KYSELINY OBECNÝ VZOREC : H X O
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
bezkyslíkaté, kyslíkaté
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
Kyseliny.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Dusík, N.
Kyseliny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Látkové množství, molární hmotnost
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kyslíkaté kyseliny.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
Kyseliny Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Atomy a molekuly.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vlivy na rychlost chemických reakcí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Transkript prezentace:

Balíková, Christová a Vacková TL1 Kyselina dusičná Balíková, Christová a Vacková TL1

Stechiometrický vzorec HNO3 Model molekuly Kyselina dusičná je silná minerální kyselina. Po kyselině sírové je druhou nejvýznamnější anorganickou kyselinou. Poprvé ji připravil již kolem roku 800 arabský alchymista Gebe. Její molární hmotnost: 63,01 g.mol-1 . Stechiometrický vzorec

Použití Oxidační prostředek při chemických procesech. Výroba hnojiv, výbušnin, nitrátů, čistících prostředků, organických sloučenin a esterů kyseliny dusičné. Oxidační prostředek při chemických procesech. Výroba pektinů, peroxidu vodíku. Pro nitrační prostředky v chemickém průmyslu. K moření, leptání a pasivování v chemii kovů.

Děrované plechy: Používají se v odstředivkách při výrobě kyseliny dusičné k oddělení dusičnanu hořečnatého. Jejich precizní provedení umožňuje získávat kyselinu mnohem vyšších koncentrací.

Chemická reakce bez vlivu katalyzátoru kyseliny sírové a mechanismu reakce alkyloxoniumnitrát                -H2O                                                      Kyselina dusičná se chová jako kyselina a alkohol jako zásada, to znamená že volný elektronový pár na kyslíku v alkoholu přijímá vodík a vzniká alkyloxoniový kationt (kyslík má pouze 5 elektronů a proto má náboj plus). Chybějící elektron získává heterolytickým odštěpením od uhlíku.

Co je na ní zajímavé Dříve se vyráběla reakcí čilského ledku (dusičnanu sodného) s kyselinou sírovou. Skutečný průběh výroby reakce vyjadřují dvě následující rovnice: NaNO3 + H2SO4 -> NaHSO4 + HNO3 V současné době se kyselina dusičná vyrábí katalytickou oxidací amoniaku. Vznikající oxid dusnatý reaguje se vzdušným kyslíkem na oxid dusičitý a ten pak reaguje s vodou za vzniku kyseliny dusičné. Kyselina dusičná se nejčastěji prodává ve formě 65% vodného roztoku. Má značné využití např. při výrobě výbušnin a barviv.

Budovy v niž se pracuje s kyselinou dusičnou Zde můžete vidět chemické budovy.

Video: reakce kyseliny dusičné Reakce s Fe: http://www.youtube.com/watch?v=GVgxoVRqBWA http://www.youtube.com/watch?v=djV61Ok3sRs Reakce s Au, Mg, Cu a Ag: http://www.youtube.com/watch?v=K5CdkqvUEzQ

A její reakce s kovy Je to nestálá bezbarvá olejovitá kapalina s velkou hustotou Reaguje s kovy a jejich oxidy Využívá se při výrobě léčiv, barviv, hnojiv, plastů…apod.

Bezpečnostní pravidla Nevdechovat plyny – dýmy – páry – aerosoly…apod. (Postiženého dopravte ihned na čerstvý vzduch, pokud nedýchá použijte umělé dýchání a vyhledání lékařské pomoci). Při zasažení do očí ihned důkladně vypláchnout(minimálně 15 minut velkým množstvím vody) a vyhledat lékařskou pomoc. Použití ochranného oděvu – při styku s kůží ihned odložte oděv i obuv, omývejte zasažená místa velkým množstvím vody a pak konzultujte s lékařem.

Jak zacházet: Jak skladovat: Dodržovat technická opatření vyplývající ze stupně nebezpečnosti produktu, používat předepsané ochranné pomůcky, dodržovat zásady osobní hygieny. Jak skladovat: Látka napadá většinu kovů. Skladovat v původních obalech, v nádobách z nerezové oceli a ve skleněných obalech chráněných proti rozbití, keramika. Skladovat dobře v odvětraných prostorech při teplotě od 15 do 25 °C. Chránit před přímým sluncem

Něco na závěr...

Shrnutí „Pure nitric acid is a colorless liquid. It’s a very strong acid with strong oxidizing effect. Oxidation reactions are dependent on the concentration, temperature and other conditions. Nitric acid oxidizes any metal except gold and platinum. Produced by catalytic oxidation of ammonia. The water is azeotropic mixture with 65%. About this concentration is also usually sold. Nitric acid is used for chemical oxidacím, and for the manufacture of explosives (nitrates) and dyes. The hydrochloric acid is called Lučavku Royal, which dissolves the gold and platinum group metals.“ „Reine Salpetersäure ist eine farblose die Flussigkeit. Es ist eine sehr starke Säure mit stark oxidierenden Wirkung. Oxidationsreaktionen sind abhängig von Konzentration, Temperatur und anderen Bedingungen. Salpetersäure oxidiert alle Metalle außer Gold und Platin. Produziert durch katalytische Oxidation von Ammoniak. Das Wasser ist Azeotrop mit 65%. Über diese Konzentration ist in der Regel auch verkauft. Salpetersäure ist für die chemische oxidacím verwendet, und für die Herstellung von Sprengstoffen (Nitrat) und Farbstoffe. Die Salzsäure wird aufgerufen Lučavku Royal, die die Gold-und Platin auflöst.“

Otázky S jakými kovy reaguje??? K jaké výrobě se používá??? Jak by jste popsali kyselinu dusičnou, jaká jsou bezpečnostní opatření???

Děkuji za pozornost!