Zásady ústní prezentace s podporou vizuálních pomůcek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Zdenka Kubištová OMP PF UJEP
Advertisements

Prezentace poznámka.
Specifika Tvorby prezentací pro žáky 1. stupně ZŠ
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Základy HTML.
1 Komunikace a prezentace/ P3 Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Jak vytvořit prezentaci
Jak vytvořit dobrou prezentaci
TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_157_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Tvorba snímků v PowerPointu
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Zásady správné prezentace
Vytváření prezentace v PowerPointu
Jak správně prezentovat
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Tvorba PowerPointové prezentace
Umění prezentace.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
ŠTĚPÁN LÍSKOVEC, 4.A Prezentace. Principy úspěšné prezentace Vhodný styl pro příslušnou prezentaci S posluchači je nutné aktivně komunikovat Přednášející.
Maturitní otázka č. 21 Kristýna Kaňovská 4. A.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Word – Zásady psaní textu
Power Point– úvod Ing. Bohumil Bareš.
Dujková Michaela, 4.B Juřinová Nikola, 4.A. Stanovené cíle prezentace Upřesňující informace Shromáždění podkladů Stanovení hlavních bodů Grafické zpracování.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
PowerPoint 2007.
Zásady práce s prezentacemi
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
ZIHB – MS Word dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Jméno autoraZdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Zásady správné prezentace
Prezentace.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Příprava prezentačních snímků Nejdůležitějším krokem je uvědomit si “Jak moje prezentace (fólie) pomůže publiku pochopit moji řeč?“ Posluchači nejsou schopni.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
Zásady tvorby prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Zásady tvorby prezentací Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Pavel Broža Datum: Cílové ročníky: 6. a 7.
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vědecká komunikace - PSY475 ( ) Mgr. Michaela Širůčková
Jak pracovat s multimediálními prezentacemi Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Formátování dokumentu
PowerPoint zásady tvorby prezentací Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace obsahuje celkem 9 snímků. Po spuštění jsou na 2. snímku pokyny pro postup práce s prezentací. Do 3. snímku je vložen.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Tvorba PowerPointové prezentace
Ústní a písemné prezentace
Inf Prezentace informací
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Management Tvorba prezentací ppt.
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

Zásady ústní prezentace s podporou vizuálních pomůcek

Příprava - před začátkem psaní Znát cíl prezentace (informovat, přesvědčit, pobavit) Znát audienci (vzdělání, informovanost, demografii) Znát logistiku (denní dobu, ostatní řečníky, typ místnosti, lokalizaci prostor) Adekvátně vyhrazené téma Brainstorming kolegů Vyznačit 3-5 hlavních bodů (80 % prezentace). Připravte 1 hodinovou řeč, máte-li 45 min času, vyhražte 2 minuty na jeden dia

Plánování užití vizuálních pomůcek vyberte potřebný typ AV pomůcek, který podpoří nebo zesílí vaše hlavní body sdělení Použijte velké, jednoduché, jasné, přirozené vizuální pomůcky Použijte barvy pro podporu prezentace, nezneužívejte jich Zkontroluje pravopis a gramatiku (spelling checker)

Procvičení prezentace Předneste napřed přednášku nahlas 3 - 6x Pokud možno, nacvičte ve stejné místnosti, jako bude vaše finální prezentace Procvičte použití vizuálních pomůcek Seznamte se užitím světel, ukazovátka Požádejte kolegy - vidět, slyšet a posoudit

Přípravy posledních minut Dostavte se včas Zařiďte/přineste si pomůcky - náhradní žárovku, kabely, ukazovátko Sestavte a zkontroluje vaše AV pomůcky - mikrofony, světla, projekci, ukazovátko Zkontroluje viditelnost vaší projekce “Zahřejte se” - stretching, dechové cvičení, autosugesce Zkontrolujte svůj zevnějšek

Během prezentace Uvolněnost, jak je třeba. Jasná a přiměřeně rychlá řeč Udržujte optický kontakt s audiencí - různí lidé během prezentace Usmějte se. Přiměřená gesta rukou Nerušte hraním s tužkou, ukazovátkem, mikrofonem, vlasy, bižuterií, oblečením Nebalte prezentaci, dokud jste neskončili Pokud jste prezentaci skončili, opusťte prostor důstojně, s úsměvem

Zásady pro užití vizuálních pomůcek Spusťte pomůcky, až když je potřebujete Užívejte pomůcky pro podporu svého sdělení, nikoliv jako objekt svého sdělení Nečtěte vizuální pomůcku, jen na ni odkažte a nechte ji samotnou působit Svoji pozornost směřujte na auditorium, nikoliv na vizuální pomůcky

Zásady hlasového projevu Mluvte s entusiasmem, zněte zajímavě, vážně a spontánně (odlišné od čtení) Nemluvte rychleji než slov za minutu. Měňte rychlost, měňte intenzitu, ale je nutno vás slyšet z kteréhokoliv místa Jasně vyslovujte, nezkracujte slova (Ing.) Vyhněte se výrazům: “eh”, “víte”, “že” Účinně využívejte přestávek Na konci věty poklesněte s výškou, nikoliv intenzitou hlasu

Souhrn zásad prezentace Vyberte téma adekvátní vám a auditoriu Omezte sdělení na jedno centrální téma Vymezte hlavní body, užijte bodů k podpoře centrálního tématu Zkontrolujte přesnost Užijte přitažlivý, energický úvod Sestavte silný závěr

Souhrn zásad prezentace (pokračování) Cvičte

Tipy pro přípravu vizuálních pomůcek Zkracujte kde je možné Neužívejte žargon Používejte směs velkých a malých písmen Prozkoumejte místo prezentace (velikost, barvu, množství světla, atd) Užijte uspořádání a barvy ve vztahu k tématu, je-li to možné Použijte složky uspořádání tak, aby byly svázány dohromady

Zlatá pravidla uspořádání dia/obrázků Připravujte všechny vizuální pomůcky tak, aby lidé sedící vzadu místnosti je byli schopni přečíst

Plánování textových diapozitivů Zachovejte obsah a formu jednoduchou Dobrý DIA, stejně jako dobrý odstavec, jedná pouze o jednom tématu Neužívejte více než 6-8 linek a 40 písmen na řádek Užívejte jen klíčová, podstatná slova, a pouze slova, která jsou odpovídající cíleným posluchačům. Vyhněte se žargonu Zkracujte, pokud neuškodíte srozumitelnosti Neužívejte plné věty (užívejte fráze nebo jednotlivá slova)

Textové diapozitivy Užijte odpovídající typ a velikost písma (>11) Zachovávejte typ a velikost písma. Je vhodné měnit velikost písma mezi nadpisem a textem, užijte stejný typ písma pro všechny nadpisy a neměňte je v textu Vyvarujte se použití více než dvou odlišných typů písma na prezentaci, a použití více než 3 velikostí písma na jeden obrázek. Tučné a proložené písmo je možno užít pro zvýraznění.

Zachovejte čitelnost Rozdělte linky. Větší okraje nechávají více prostoru, ve kterém je vaše uspořádání diapozitivu nebo textu jasnější. Užijte dvojité mezery mezi řádky Užijte velké a pak malá písmena pro text OBRÁZEK SESTAVENÝ Z VELKÝCH PÍSMEN JE OBTÍŽNĚJI ČITELNÝ, NEBOŤ ZDÁLKY VYPADAJÍ VŠECHNA PÍSMENA STEJNĚ

Plánování tabulkových diapozitivů Sestavte je jednoduše Příliš velké množství dat učiní dia nečitelným. Neužívejte více než 3 až 4 vertikální sloupce a 8 horizontálních linií. Zachovejte titul a hlavičky sloupců a řádků co nejvýstižnější a též nejkratší Sestavte titulek tak, aby poskytoval krátkou co nejvíce výstižnou informaci, která však neopakuje text hlaviček sloupců a linek.