RASTROVÉ OBRÁZKY PROHLÍŽEČE OBRÁZKŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Výhody a nevýhody, software pro grafiku
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VY_32_INOVACE_56_MS_Word_V. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace v.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_058 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
INFORMATIKA 9. ročník.
Počítačová grafika – rastrová grafika
Bitmapová (rastrová) grafika
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Bitmapová a Vektorová grafika
Základní pojmy Grafiky
Počítačová grafika.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
Počítačová grafika.
GRAFIKA.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 1.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
VY_32_INOVACE_E3-07 KRESLÍME VEKTOROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY VEKTOROVOU.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Digitální fotografie a Adobe Photoshop + grafika na web by šaman.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
GRAFIKA úvod.
Počítačová grafika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Bitmapová (rastrová) grafika
Rastrová grafika E4.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
VY_32_INOVACE_ MOVIE MAKER Příručka pro tvorbu prezentací z obrázků a fotografií.
IrfanView (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Počítačová grafika VY_32_inovace_01_infgrafika_05 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: březen 2014 Předmět:Informační technologie Ročník:8. ročník.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Grafika - základy Co se všechno naučíme???
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy úpravy digitální fotografie
Převod objektů mezi formáty
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Transkript prezentace:

RASTROVÉ OBRÁZKY PROHLÍŽEČE OBRÁZKŮ

Rastrové obrázky Rastrové obrázky jsou v PC „zapsány“ tak, že jsou rozděleny na spoustu malých čtverečků. Každý z nich má nějakou barvu. Když jsou velmi malé, vytváří tak dojem plynulého přechodu. Dají se tvořit například v Malování. Klasickým příkladem jsou fotografie.

Velikost obrázku - rozměr Co to znamená v PC „velikost obrázku“? Na papíře změříme pravítkem. V PC se neudávají v centimetrech, nýbrž v počítačových jednotkách – pixelech. Například čísly 800 x 600 pixelů (bodů).

Velikost obrázku - velikost Krom rozměrů můžeme také udávat jak velký (soubor) má být výsledný obrázek. (200kb, 3,7MB) Obrázky jsou obecně větší než text. Je to dáno hlavně barevností a kvalitou obrázku.

Zkomprimovat obrázek Znamená zmenšit jeho velikost. Zařídit, aby tentýž dokument byl pokud možno co nejvěrohodnější jako originál, ale aby měl co nejmenší velikost.

Velikost obrázku - náhled To co vidíte na PC není skutečná velikost obrázku. Obrázek lze zvětšit/zmenšit lupou. Nejedná se však o skutečnou změnu obrázku. Po zavření náhledu se tato změna neprojeví.

Velikost obrázku - náhled Při opravdovém zmenšování se u rastrového obrázku „zkrátí“ některé informace (ze dvou čtverečků podobné barvy se stane jeden jedné barvy). Opačným procesem je zvětšování – z jednoho čtverečku stejné barvy se stanou 4 té samé barvy – horší kvalita.

Obrázkové formáty Existuje jich několik. K nejznámějším patří .bmp (kreslení) .bmp je formát, který vůbec nekomprimuje – nevýhodou je obrovská velikost, výhodou je jeho kvalita. .jpg je formát, který komprimuje – za cenu ztráty kvality.

Obrázkové formáty Vhodné použití formátu .jpg je u obrázků na webových stránkách. .gif – je dalším formátem, který je komprimovaný, avšak komprimovanost je založena na bázi ubrání počtu barev (používá se 256 barev). Viz. Následující obrázek…

1. snímek – miliony barev 2. snímek – 256 barev

Změna formátu Nejjednodušší cestou je otevřít obrázek v nějakém prohlížeči obrázků (IrfanView) a přes nabídku Uložit jako ho znovu uložit již v novém formátu.

Prohlížeče obrázků Základním programem pro prohlížení a případnou úpravu rastrových obrázků je program Malování. Programem pro úpravu vektorových obrázků je například Zoner Callisto. Je však vhodné mít nainstalovaný alespoň jeden prohlížeč.

Prohlížeče obrázků Důvodem je jednoduchost při prohlížení více souborů (fotek) v jednom adresáři.

Prohlížeč obrázků a faxů Jedná se o program který je standardně instalován ve Windows XP.

IrfanView Jedná se o jeden z nejužívanějších programů pro prohlížení a drobné úpravy obrázků. Jedná se o freeware licenci, čili je zdarma. Stáhnout lze na www.stahuj.cz Po otevření se vám objeví následující okno:

IrfanView Program automaticky přizpůsobuje velké obrázky oknu tak, aby bylo vidět na celý obrázek. Menší obrázky zobrazí v originální velikosti.

Prohlížení více obrázků Stačí otevřít první a na další se dostaneme stiskem klávesy Mezerník, nebo šipky vpravo. Pod nabídkou Soubor (File) je spousta dalších možností, co s daným obrázkem dělat (přejmenovat, přesunout, kopírovat, smazat a další.

Prohlížení více obrázků Nachází se zde i zajímavá položka Prezentace – sestavená ze snímků jak jdou za sebou. Při ukládání obrázku máme na výběr z několika druhů formátů .bmp, .jpg, .tif a další.

Úpravy obrázků - Ořezávání Ořezávání jinak řečeno vybrání si části obrázku, který nás zajímá. Nejprve vyberete myší (táhnutím) část, která vás zajímá a následně kliknete na tlačítko Úpravy a Vystřihnout výběr.

Nabídka Obrázek

Nabídka obrázek Lze zde provést změnu velikosti obrázku, změnu rozlišení, úpravu kontrastu, úpravu rozdělení barev. Ihned vidíme provedenou změnu. Jsou zde nabízeny i základní typy efektů jako rozmazání, rytina, olejomalba.

Skenování Jedná se o způsob, jak dostat obrázek (popř. psaný text) z papíru do PC. Jedná se o zařízení se skleněnou deskou, které při aktivaci snímá daný materiál. K zařízení je dodáván i software pro ovládání.

Skenování Postup je většinou podobný: Klikneme na Nové skenování. Vybereme požadovanou oblast v Náhledu. Potvrdíme. Proces opakujeme do doby, kdy již nechceme skenovat dále.

Skenování Během skenování jsou možné drobné úpravy obrázků jako zesvětlení, ztmavení, otočení či zkosení a další.

Digitální videokamera Nespornou výhodou oproti klasickým kamerám je fakt, že převod natočeného materiálu do PC je mnohem snazší i jejich následná úprava. Ukládání v dnešní době probíhá výhradně na DVD či BlueRay disky.

Digitální videokamera Opět je dodávána se softwarem na zpracování videa, střih a úpravy. Postup je ve většině programů totožný: A)Přesunout záběry do PC B) Stříhat, vložit titulky, hudbu atd. C) Vyrobit video.

Digitální fotoaparát Nejjednodušší cesta jak získat svůj rastrový obrázek v digitální podobě. Tyto fotoaparáty jsou dnes mnohem lacinější než klasické zrcadlovky. Digitální obraz se uchovává v podobě jednotlivých bodů a odstín se převede na nuly a jedničky (binární kód)

Digitální fotoaparát Ukládají se na paměťovou kartu. Mezi nesporné výhody patří: okamžitá expozice snímku možnost následného vymazání levnější provoz (kinofilm, vyvolání..) výroba dig. Fotografie vyjde podle velikosti – klasická cca 2 Kč.

Digitální fotoaparát Efektivní pixely – (10 Mpx, 2,2 Mpx) tento parametr udává, kolik bodů je fotoaparát schopen zachytit. Optický zoom – určuje jak moc můžeme zvětšit pohled – přiblížit obraz. Ovládání probíhá většinou pomocí otočného kolečka pro různé módy.