Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky."— Transkript prezentace:

1 Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití

2 Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky. (podstatně se zvyšuje objem přenášených dat)

3 Rastrové formáty BMP - plnohodnotný rastrový obrázek velice rozsáhlý, naprosto nevhodný pro použití na Internetu. GIF - menší objem dat, 256 barev 8bitová barevná hloubka obrázku, tj. Vhodné pro kreslené obrázky s ostrými přechody barev a velkými stejnobarevnými plochami. JPEG - pro plnobarevné obrázky typu fotografií Komprimace dat na úkor kvality obrázku. Kompromis mezi kvalitou a stupněm komprimace lze nastavit.

4 Zařazení obrázku Obrázky do dokumentu zařazujeme nepárovou značkou Možné parametry src="URL"... URL požadovaného obrázku alt="text"... alternativní text vypíše se po ukázání myší na obrázek nebo v textovém režimu zobrazení stránky

5 Zarovnání obrázku: align=... zarovnání zobrazení obrázku top - horní okraj middle - střed absmiddle - absolutní střed bottom - spodní okraj absbottom - absolutní spodní okraj baseline - účaří textu left – vlevo right - vpravo

6 Rozměry obrázku: width... šířka v obrazových bodech. height... výška v obrazových bodech. border... šířka rámečku Hodnota 0 (nula) znamená, že obrázek bude bez rámečku. hspace... horizontální mezera, vzdálenost od jiných objektů vodorovně vspace... vertikální mezera, vzdálenost od jiných objektů svisle

7 Poznámky nastavovat skutečnou velikost u width a height může dojít k deformaci obrázku prohlížeč si rovnou zobrazí stránku v konečném formátu Změnou rozměrů obrázku na stránce se nezmění množství přenášených dat Chceme-li na stránku umístit velký obrázek, umístíme nejprve na stránku jeho zmenšeninu - náhled (thumbnails).

8 Příklad zápisu: Prohlížeč zobrazí obrázek ze souboru "obrazek.gif", který najde ve stejném adresáři, jako je soubor zobrazované stránky, obrázek bude uprostřed řádku a s tenkým rámečkem, bude mít výšku 42 a šířku 38 obrazových bodů. Jako alternativní text se bude zobrazovat hláška "můj obrázek".


Stáhnout ppt "Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky."

Podobné prezentace


Reklamy Google