Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARRY POTTER.
Advertisements

Fantasy Harry Potter a Eragon.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
Předchůdce člověka – opakování
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_04.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
„Vše o všem“… Vše pro volný čas....
Autor  Autorkou knih o Harrym Potterovy je britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová.  Narozená v Yate v roce  Je dvanáctou nejbohohatší.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_05.
6. ročník Pravěk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_305_ J. Foglar–Hoši od Bobří řeky AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
FANTASTICKÁ LITERATURA
Autor: Bc. Eva Doležalová
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Stezkami dobrodružství
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
John Ronald Reuel Tolkien
J. K. ROWLINGOVÁ - HARRY POTTER
JULES VERNE
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
JAROSLAV FOGLAR VY_32_INOVACE_XI-A-04. JAROSLAV FOGLAR Spisovatel knih pro děti skaut - „ Jestřáb“ 1907 – 1999 Psal do časopisů – Mladý hlasatel, Junák,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Harry Potter Knihy které dobyly svět!. Joanne Kathleen Rowlingová ● Narozena ● 1992 – začala psát knihy Harryho Pottera ● Vyhlášena osobností.
EDUARD ŠTORCH Hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_%C5%A0torch Mgr. Miroslava Posádková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_16_CJ_DOPLŇKOVÁ ČETBA.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
ROMÁN Žánr velké epiky delší časový úsek Pozadí společenských událostí doby Druhy románu: společenský, dobrodružný, fantastický, sci-fi, milostný, psychologický,
 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice,
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
Název:VY_12_INOVACE_ČJ_21 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44 Autor: Mgr. Jolana Vaněčková Mgr. Jolana Vaněčková Ročník: 6. Tematický okruh, předmět:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_207_JAROSLAV FOGLAR ŠABLONA III/2 JAROSLAV FOGLAR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
HARRY POTTER. - Harry Potter je název řady fantasy románů britské spisovatelky J. K. Rowlingové. - Romány zachycují dobrodružství mladého čaroděje, Harryho.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
BÝT CHYTRÝ JE PRIMA, BÝT MOUDRÝ JE DŘINA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Rozdělení fantastické literatury
Eduard Štorch VY_32_INOVACE_XI-A-11.
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Román Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Román Román je literární dílo většího rozsahu. Kromě hlavního hrdiny nebo hrdinů bývají zachyceny i osudy dalších postav. Příběh románu se často rozvíjí několika směry. Vlastnosti hlavního hrdiny se v průběhu děje proměňují a vyvíjejí. Na konci románu je hrdina jiný,než byl na začátku. V románu je velmi důležitý vypravěč,který nás provází dějem a seznamuje nás s budoucími událostmi.

Román V románu jsou zobrazeny různé konflikty mezi postavami,které se vyostřují narůstají a nějakým způsobem vyvrcholí. Spojením více románů dohromady vznikají dilogie,trilogie a románové cykly. Termín román pochází ze středověku, kdy se pojmem „conte roman“ (románské vyprávění) začala v románsky mluvících zemích označovat literární díla psaná v národním jazyce (místo tehdy běžné latiny).

Román Za první román je považován román Dafnis a Chloé(milostné téma),který vznikl v antice. Podle tématu můžeme rozdělit romány např. na: 1. dobrodružný 6.psychologický 2.detektivní 7.společenský 3. historický 8.cestopisný 4.sci-fi 9.dívčí 5.životopisný 10.fanfasy Zaměříme se na romány pro děti a mládež.

Román Dobrodružné romány: Eduard Štorch 1878 – 1956 český archeolog, pedagog a spisovatel se svými žáky vykopal kus mamuta dětem přibližuje svět pravěku

Román Bronzový poklad Lovci mamutů Hrdina Nik Minehava Osada Havranů Volání rodu V šeru dávných věků Zlomený meč

Román Jaroslav Foglar 1907 – 1999 nejvýznačnější spisovatel dobrodružné literatury u nás pracoval jako úředník, pedagog a redaktor

Román Boj o první místo Historie svorné sedmy Chata v Jezerní kotlině Rychlé šípy (Záhada hlavolamu) Stínadla se bouří

Román Jules Verne 1828 – 1905 francouzský spisovatel a dramatik studoval práva, pracoval na burze stává se zakladatelem žánru sci-fi v díle popisuje často přístroje v té době ještě neexistující

Román Cesta do středu Země 20 000 mil pod mořem Vynález zkázy Tajemný hrad v Karpatech Dva roky prázdnin Patnáctiletý kapitán Ocelové město

Román Fantasy romány: Joanne Rowlingová *1966 britská spisovatelka, původně učitelka známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi

Román Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a Relikvie smrti

Román John Flanagan * 22. května 1944 australský spisovatel pracoval jako reklamní autor psal reklamní slogany a scénáře, scénáře zábavných pořadů nejznámější dílo je dobrodružná série Hraničářův učeň

Román Rozvaliny Gorlanu Hořící most Ledová země Nositelé dubového listu Výkupné za Eraka Čaroděj na severu Obléhání Macindawu Králové Clonmelu

Román Halt v nebezpečí Císař Nihon-džinu Celá série vypráví o Willovi,malém, drobném chlapci, který je rychlý a bystrý. Celý život snil o tom,že se stane rytířem, ale do bojové školy ho pro malý vzrůst nevezmou. Zklamaného Willa vezme do učení Halt, tajemný hraničář, kterého se bojí i silní bojovníci.

Román Dívčí romány: Stanislav Rudolf *16.02. 1932 spisovatel a filmový scénarista působil jako učitel,redaktor zaměřuje se zejména na svět dívek

Román Metráček aneb Nemožně tlustá holka Nebreč, Lucie První polovina nebe Knížka pro zamilované holky Holkám se nedá věřit? Operace mé dcery Pusinky

Román Thomas Brezina *30.01.1963 rakouský spisovatel měl a dosud i má vlastní TV pořady,např. o hudebních skladatelích spolupracuje s televizí a s rádiem píše pro divadlo,vymýšlí hry na CD-ROM

Román Dotek anděla Jak vyčarovat superkluka Jsem superstar! Ségra, co šílíš? Ségra, prober se! Ségra, tobě přeskočilo? Ségra, ty jsi hvězda! Ségry a čáry na rodiče

Román Otázky: 1.Co je to román? 2.S kým se kromě hlavního hrdiny v románu setkáme? 3.Jaký je hlavní hrdina na konci? Otázka pro bystré hlavy: Kdo nás provází celým dějem románu?

Román Zápis: -román je literární dílo většího rozsahu -kromě hlavního hrdiny nebo hrdinů je zde zachycen osud vedlejších postav -vlastnosti hlavního hrdiny se v průběhu děje mění,vyvíjí -na konci románu je hlavní hrdina jiný než na začátku

Román Celá série Ségra…vypráví oLissi a Tince,které se nemůžou vystát, a přitom se z nich mají stát sestry. Obě si dělají ze života navzájem peklo, ale jen do dne, kdy obě navštíví starou "čarodějnici" paní Schiketanzovou v jejím podivuhodném domě. Lissi a Tinka se pokusí spřátelit a usmířit s tím, že se musejí postarat o kocoura Cosima, který zůstal v domě sám. Z Tinky a Lissy se stávají mladé čarodějky... V každém z dalších dílů řeší nějaký problém či záhadu.

Román Prameny: http://www.popron.cz/special/hranicaruv-ucen/e-47/?gclid=CKr5pZLl6KwCFZQhtAod60O2MQ http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Flanagan http://www.spisovatele.cz/stanislav-rudolf http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/thomas-brezina-344 http://cs.wikipedia.org/wiki/Román http://www.zones.sk/studentske-prace/.../4042-roman/Archiv - Podobné -

Román www.rkka.cz/KVC/stezkami_dobrodruzstvi.doc http://www.zones.sk/.../2751-roman-druhy-romanov/Archiv - Podobné

Konec