Pedagogocká psychologie II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Podpůrný metodický seminář I.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Psychické stavy.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Personální management
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Náročné životní situace
Zdravá škola.
Zvládnu i náročné životní situace I.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Co tvorba ŠVP škole přinesla Možné přínosy tvorby z pohledu pilotního gymnázia v Rumburku.
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Agrese a agresivita.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Problémový žák Biologie a chemie se zaměřením na vzdělávání
Modely mentální retardace
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Zákony učení.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
MOTIVACE VE VYUČOVÁNÍ. MOTIVACE Základní pilíř úspěšnosti žáka Základní pilíř úspěšnosti žáka U každého jedince je motivujícím prvkem jiná skutečnost.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Frustrace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Edukant motivace k učení a řešení výchovných problémů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpůrná opatření včera, dnes a zítra
Náročné životní situace
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Školská sociální práce
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Mgr. Et Mgr. Veronika Boussag, dipl. um.
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogocká psychologie II 8.10.2011 Mgr. Zuzana Kročáková Pedagogocká psychologie II 8.10.2011

Dnešní témata Jak se učit efektivně? Školní úspěšnost a neúspěšnost. Příčiny šk. neúspěšnosti a reakce na ni.

Jak se učit efektivněji? Stanovte doporučení pro: fyzický stav psychické naladění práci v čase a s časem prostředí a fyzikální podmínky učební materiál, pomůcky

Fyzický stav Zdravý Odpočatý, ne ospalý Po mírné fyzické námaze (je prokrvený mozek) Ne bezprostředně po jídle Střízlivý V hladině alfa (pro ty, co to umí)

Psychické rozpoložení Motivovaní, dobře naladění Pozitivní stres, co motivuje Zájem Nerušící myšlenky Soustředěný

Práce s časem a v čase Respektovat biorytmy Přestávky musí být Mít plán a zveřejnit ho

Prostředí, fyzikální podmínky Jedno místo Teplota 21 stupňů Světlo, hodně světla Přiměřený klid Vyvětráno Poloha vsedě

Učební materiál, pomůcky Mít je 2 učební materiály Tužku zobání

Motivace k učení vnější vnitřní Která na Vás funguje lépe?

Prokrastinace – fajn práce MVH nebo GTD www.mitvsehotovo.cz webové stránky o tom, jak si uspořádat práci tak, abyste byli efektivní, neztráceli čas a omezili prokrastinaci vychází z knihy Getting Things Done Davida Allena

Domácí úkol: Popište svůj styl učení se. Co vám nejvíce vyhovuje, jaký typ studijních materiálů? Kdy se učíte nejefektivněji? S jakými nejčastějšími potížemi se potýkáte?

školní úspěšnost Co je to školní úspěšnost? Situace, stav žáka, kdy žák zvládá učivo, povinnosti, dostát nárokům na chování, dodržování pravidel. Zvládnout jiné prostředí, obstát v kolektivu, jednat s autoritami. Pocit úspěšnosti, žák rád chodí do školy.

školní neúspěšnost chování žáka a výsledky jeho činností neodpovídají/nedostačují normám odpovídajícím věku relativní – dočasná absolutní – neodstranitelná Důsledek sociálně patologických jevů působících na žáka.

školní neúspěšnost Prof.PhDr.Rudolf Kohoutek,CSc. tzv. absolutní školní neúspěšnost. To je taková výuková nedostačivost, kdy žák neprospívá proto, že nemá dostatečně rozvinuté intelektové schopnosti nutné k úspěšné docházce do normální školy.

školní neúspěšnost www.ferovaskola.cz V užším kontextu (pedagogickém i laickém) jde o podprůměrné až nevyhovující výsledky při školním hodnocení vzdělávacích výsledků žáka („špatné známky“). Odráží se ve skutečnosti, že v ČR u určitého počtu žáků dochází k opakování ročníku nebo k nedokončení studia. Z hlediska pedagogicko-psychologického a sociopedagogického je tento pojem chápán šířeji, a to jako selhávání dítěte či adolescenta v podmínkách školního edukačního prostředí nejen špatným prospěchem, ale také vytvářením negativních psychických postojů a emočních stavů ve vztahu k vlastnímu učení, ke vzdělávání vůbec, učitelům aj.

příčiny nízká inteligence, úroveň schopností fyzické poruchy, nemoci prostředí či situace osobní nastavení – sebevědomí, cílevědmost, hodnoty poruchy učení, ADHD emoční problémy – motivace, vztahy, šikana

možné reakce na školní neúspěch Pokud jedinec zažije frustraci je jeho přirozenou reakcí tento nepříjemný pocit kompenzovat (sebepotvrdit ego, vrátit mu hodnotu). Existuje celá řada kompenzačních mechanismů (reakcí na frustraci) a my vybíráme naučené, ověřené strategie s přihlédnutím na situaci, která frustraci vyvolala. Tj. je přirozené, že žák na prožitý neúspěch reaguje, v naší moci je ale naučit ho strategie, které neubližují jemu ani ostatním.

možné reakce na školní neúspěch agrese obrácená ven práskání dveřmi, ničení školního majetku, napadání učitele i spolužáků, házení věcmi, zesměšňování úspěšných žáků nebo pravidel a jejich dodržování agrese obrácená dovnitř podceňování, sebeobviňování, sebetrestání, sebepoškozování projekce obviňování jiných z neúspěchu – spolužáků, učitele, příp. rodiny a sourozenců

kompenzace šk. neúspěchu racionalizace zdůvodňování neúspěchu, hledání „výhod“ neuspění, přepólování neúspěchu na úspěch „já jsem to tak chtěl“ vytváření póz, masek cílem je neztratit sociální prestiž – předstírání lhostejnosti k neúspěchu, bagatelizování, ironizování – přesouvání důležitosti na něco jiného (peníze, sport…) postoj „když nemůžu být nejlepší, budu nejhorší“ únik nalézání úspěchu v jiné oblasti a utíkání do ní (počítačové hry, sport, skaut, hry na hrdiny, ale i parta, alkohol…) vyhýbání se škole, učiteli, písemkám

kompenzace šk. neúspěchu náhradní cíl většinou nižší hodnoty – peníze, krása, štíhlost, svalnatost, sportovní úspěchy snaha o oblibu u učitelů –nošení dárků, drobné úsluhy dělání kašpárka rezignace žák se přestane snažit, ztratí motivaci, přesvědčí se, že to nemá cenu, ztráta sebedůvěry regrese návrat k vývojově překonanému chování, „chová se jako malej“, obzvláště směrem k učitelům, autoritám – např. roztomilé dětské chování

shrnutí Každý žák někdy zažije období neúspěchu. Neúspěch může být pociťován v sociálních vztazích, v neschopnosti dostát nárokům, ve zklamání vlastních očekávání. Při diagnostikování školní neúspěšnosti je rozhodující žákův pocit. Pocit neúspěšnosti navozuje pocit frustrace a snížení sebehodnocení, které je kompenzováno různými reakcemi, které mohou vypadat jako nekázeň.