Název: Hannibal – muž, který pokořil Řím Autor: Mgr. Eva Vondrková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBO Ř ANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_181_SAMOHLÁSKY Téma: ROZD Ě LENÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_221_ORIENTACE_V_ČASE Téma: ROK, ROČNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Řím a Kartágo v boji o vládu nad Středomořím
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
(264 – 146 př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_214_POČÍTÁNÍ_GEOMETRICKÝCH_TĚLES Téma:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_202_NÁSOBENÍ_DVĚMA Téma: NÁSOBENÍ.
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_201_PŘÍPRAVA_NA_NÁSOBENÍ Téma: PŘÍPRAVA.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: VY_32_INOVACE_26_18 Digitální u č ební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Starov.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Druhá punská válka ( př. n. l.)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Bitva u Kann Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Ovládnutí Itálie Římem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Punské války Petr Procházka
Autor: Mgr. Božena Andrašková
VY_32_INOVACE_Lul_III_10 Punské války
Římské výboje v západním Středomoří
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Punské války 264 př. n. l.–146 př. n. l. Michal Šulista 1.C.
Punské války Petr Procházka
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Transkript prezentace:

Název: Hannibal – muž, který pokořil Řím Autor: Mgr. Eva Vondrková číslo: VY_32_INOVACE_26_07 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Hannibal – muž, který pokořil Řím Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

Metodický list – anotace: Didaktický učební materiál Hannibal – muž, který pokořil Řím slouží k podpoře výkladové části hodiny. Doporučuji pustit ukázku z filmu Hannibal. http://www.youtube.com/watch?v=FrvSCN jlOTk

Hannibal Barkas Kartaginský vojevůdce. Vysloužil si pověst neporazitelnosti. Je nazýván otcem vojenské strategie. Narodil se v roce 246 nebo 247 př. n. l. v Kartágu. Otec Hamilkar Barkas byl známý válečník a politik.

Hannibal a otec Válečnému umění učil Hannibala hlavně otec Hamilkar. V osmi letech složil Hannibal otci přísahu, že bude až do smrti nepřítelem Římanů. Ve svých jednadvaceti letech se stal vrchním velitelem kartaginské jízdy a slib proto dodržel. Co si myslíš o dodržování slibů? Proč se ujalo úsloví „Sliby chyby.“ Vysvětli!

Jaký byl Hannibal? Podle historika Livia vždy projevoval v nebezpečí odvahu. Snášel s ostatními tělesné útrapy. Spal jako jiní vojáci na zemi přikryt vojenským pláštěm. Do boje šel jako první a bojiště opouštěl jako poslední. Historik Titus Livius

Začátek bojů Hannibal si podrobil celé dnešní Španělsko. Začal uvažovat o útoku na Itálii. Svou armádu rozdělil na dvě části. První se měla zúčastnit tažení do Itálie, druhou část svěřil bratru Hasdrubalovi k ochraně Hispánie. Aby si tam zajistil skutečný klid, vyžádal si od všech kmenů, které neměly jednoznačný vztah ke Kartágu, rukojmí, které držel po celou dobu válek v zajetí.

Přechod Alp Hannibalovi se podařilo přejít přes Alpy, přesto náročný pochod nepřežila až polovina vojáků. Odhaduje se, že do Itálie dorazilo jen dvacet tisíc pěšáků a šest tisíc jezdců. Většina slonů v horách zahynula.

Vypráví se, že jednou nemohli Kartaginci při přechodu Alp přinutit slony, přejít řeku. Tehdy Hannibal nařídil jednomu z vojáků, aby slona poranil a pak přeplaval na druhý břeh. Rozzuřený slon se vrhl za svým trýznitelem a ostatní zvířata ho následovala.

Hannibal ante portas Hannibal postupně ovládl celou severní Itálii. Jeho armáda se rozrostla o množství Galů. Římané byli zaskočeni a poraženi v bitvě u Kann. Hannibal stanul před branami města Říma – „Hannibal ante portas“, ale nezaútočil!!! Římané postavili novou armádu, v čele byl Scipio Africanus, přeplavili se do Afriky a napadli Kartágo. Hannibal se musel vrátit. Kartaginci byli definitivně poraženi Římany v bitvě u Zamy.

Setkání Hannibala a Scipiona před bitvou u Zamy

Neslavný konec Na žádost Říma byl Hannibal vypovězen do Sýrie. I odtud však musel uprchnout. Svůj život ukončil sám kolem roku 183 př. n. l. - otrávil se jedem, aby se vyhnul římskému zajetí. Bylo mu 60 let. Jeho poslední slova: „Nastal čas ukončit strach Římanů. Již déle nehodlají čekat na smrt starého muže, který jim způsobil tolik starostí.“

Zdroje a citace: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Hannibal [online]. c2014 [citováno 16. 06. 2014]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hannibal&oldid=1144183 1> Obrázek ze strany 3 byl stažen 16. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hannibal_Slodtz_Louvre_M R2093.jpg Obrázek ze strany 7 byl stažen 16. 6. 2014: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Hanni balFrescoCapitolinec1510.jpg/640px- HannibalFrescoCapitolinec1510.jpg Obrázek ze strany 10 byl stažen 16. 6. 2014: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Young_Folks %27_History_of_Rome_illus174.png Obrázky z Klipartu