Asociace Ředitelů Zdravotnických Škol České republiky 10. dubna 2012 ______________________________ SZŠ a VOŠ zdravotnická Praha, 5. května JARNÍ SEMINÁŘ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Způsobilost k výkonu povolání
Komunitární program PROGRESS
VALNÁ HROMADA AVOŠ 15. duben 2014
Farmaceutický asistent a jeho role v lékárně-vývoj a současnost,porovnání s EU Vypracovala: PharmDr.Bobková Romana
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
k ukončení projektu 12 vyšších odborných škol zdravotnických
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna NÁVRH USNESENÍ VALNÉ HROMADY AVOŠ VH schvaluje zprávu o činnosti za rok VH schvaluje zprávu dozorčí rady.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
VALNÁ HROMADA AVOŠ 23. dubna Priority KV AVOŠ Důraz na : Aktivní spolupráci KV AVOŠ s UZS ČR,NUV a odborem pro VOV a další vzdělávání MŠMT Pokračování.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Zpráva o činnosti SK RVŠ 8. sněm RVŠ, 22. května 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Praha 20.dubna 2010 Přehled o činnosti sekce technických VOŠ sdružených v AVOŠ Jiří Homolka Valná hromada AVOŠ – 20. duben 2010 Osnova: Sekce technických.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
AVOŠ Valná hromada 29. března 2007 SOUČASNOST A PERSPEKTIVA VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL Valná hromada AVOŠ 29. březen 2007 Jiří Homolka Osnova: Popis současného.
VALNÁ HROMADA AVOŠ 19. dubna Priority KV AVOŠ Důraz na užší spolupráci členů KV AVOŠ – vedoucích sekcí, se školami podle oborového zaměření v průběhu.
Fakulta zdravotnických studií
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 16. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234 Mgr. Jana Heřmanová Mgr. Blanka Kadeřávková Spolupráce VOŠ,
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Aktuální informace (pro RK vedoucích pracovníků a pracovníků přímo řízených organizací) Mgr. F. Dobšík (30. duben 2013)
Návrh zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2016
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Zpráva o činnosti od minulé konference
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2017
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Asociace Ředitelů Zdravotnických Škol České republiky 10. dubna 2012 ______________________________ SZŠ a VOŠ zdravotnická Praha, 5. května JARNÍ SEMINÁŘ

ČINNOST AŘZdŠ V OBDOBÍ XI – III _______________________________________________  2011  Konference ředitelů – Brno  Konference Pedagogické sekce ČAS (Praha)  Jednání se senátorem Krejčou (SZŠ Písek)  Jednání s poslankyní KSČM Markovou (Parlament ČR)  Jednání s ministrem školství (zrušeno) ____________________________________________________________________________  2012  Jednání s ředitelem Špirhanzlem (SPŠ grafická Praha)  Mezirezortní jednání na MŠMT (Předseda AŘZdŠ+AVOŠ)  Jednání s poslancem Bezecným (TOP 09)  Jednání na MZ ČR (UZS+AVOŠ+ náměstek min.Vavroušek)  Jednání AVOŠ v Krkonoších (zástupci zdravotnické sekce  Jednání NR CZESHA – Koncepce nové MZ s ohledem na připravované změny v legislativě  Účast předsedy AŘZdŠ a zástupců VOŠZ a SZŠ Alšovo nábř. Praha 1 na jednání Zdravotního podvýboru PS ČR

Dopad připravovaných legislativních změn na zdravotnické školství CO vyžaduje zaměstnavatel ? „Tradiční“model profesně zaměřeného absolventa:  Absolvent zdravotnické školy („otevřený“ systém pro žáky odlišných oborů vzdělání)  Profesní orientovanost a samostatnost v „terénu“  Profesní zázemí, optimální klima, úspora finančních prostředků (= přidaná hodnota)  Optimální „servis“ pro zaměstnavatele  Odpovídající a profesně zaměřená příprava s predikcí dalšího vzdělávání a specializace v oboru  Téměř 100% saturace zdravotnického terénu (viz statistické údaje ÚP)

Dopad připravovaných legislativních změn na zdravotnické školství CO vyžaduje současný systém ? Slabé stránky (rizika):  VŠ studium je tzv. „trendy“ (široká nabídka Bc. a Mgr. programů; tzv. prodloužené mládí současné generace)  Mezinárodně uznávaný Boloňský systém v rámci členských zemí EU (prostupnost vzdělání)  VOŠkové studium zpoplatněno (2,5 – 5 tis.Kč/rok)  Tradice kvality vzdělání z dob Rakousko-uherské monarchie (honba za akademickými tituly) – stále uznávaná společenská prestiž „lidí s titulem“  Zvýšení profesní a společenské prestiže zdravotnických povolání (?!)

Dopad připravovaných legislativních změn na zdravotnické školství Dopad tzv. velké novely z. č. 96/2004 Sb. (s návazností na zákon o VŠ) = FATÁLNÍ… - přeskupení DVS, klíčového oboru VOŠZ do VŠ programů (46% studentů na VOŠ!) - likvidace VOŠ zdravotnických (neudržitelnost dalších oborů v budoucnu) - Postupná likvidace všech VOŠ

Dopad připravovaných legislativních změn na zdravotnické školství Proč stojí za to bojovat za udržení VOŠ?  koncepční záměr dalšího rozvoje vyššího odborného vzdělávání, který byl předložen odboru 24 MŠMT a schválen poradou ekonomických ministrů  deficit státního rozpočtu (paradoxně je preferováno finančně nákladnější bakalářské studium – viz údaje MF ČR o nastavení agregovaných normativů)  profesně a prakticky cílené zaměření studia s téměř 100% uplatněním absolventů v praxi (viz statistiky ÚP)  Připravované „přeskupení“ oborů vzdělání na VOŠ do vysokoškolských studijních programů povede pouze k umělému a nadbytečnému doplňování studentů do dnes již silně naddimenzované sítě vysokých škol v naší republice ( více než VŠ oborů!!!!)

Dopad připravovaných legislativních změn na zdravotnické školství OBOR (předpokládaný počet absolventů) _________________________________________________________________________________ Dipl. všeobecná sestra Dipl. zubní technik Dipl. zdravotní laborant Dipl. farmaceut.asistent Dipl. dentální hygienistka Dipl. zdravotnický záchranář Dipl. nutriční terapeut _______________________________________________________________ CELKEM: (statistický odhad)

NENÍ DŮVOD SE VZDÁVAT ! Děkuji Vám za pozornost.