T EORIE PRÁVA A STÁTOVĚDA Bankovní institut Vysoká škola 2013/2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Advertisements

Úvod do problematiky práva
Správní právo Pojem správního práva.
Angloamerická právní kultura
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Předmět a prameny pracovního práva
Základy práva Teorie práva
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Evropské správní právo
Právní aspekty podnikání
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Právní řád Pavel Šuranský.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
(přednáška k předmětu Základy práva)
Systém soukromého práva
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
Pojem práva a jeho klasifikace
Typy právní kultury Občanský a společenskovědní základ
Správní právo procesní - úvod-
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Základy práva Právní systémy Stát a právo
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Teorie práva Právní kultury, prameny práva
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Mgr. Michal Oblouk PRÁVNÍ NORMA A ZÁKON. PRÁVNÍ NORMA závazné pravidlo jednání, které přejímá nebo vytváří stát a jehož dodržování je státem vynucováno.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Prameny Práva pp.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Struktura právních norem
Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka
Realizace práva.
Veřejné Finance.
Prameny Práva pp.
Kontinentální typ právní kultury
Právo na dobrou správu.
Právní stát a vláda práva
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Právo.
Právní normy ON 1. M.
Základy práva I 1. přednáška
Úvodní přednáška – základní informace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

T EORIE PRÁVA A STÁTOVĚDA Bankovní institut Vysoká škola 2013/2014

BIVŠ 2013/2014 – T EORIE PRÁVA A STÁTOVĚDA Úvod do práva – pojem, význam a systém práva, vědomí a velké právní systémy č. 1 A) Pojem a význam práva pro řádné fungování lidské společnosti jako složitého společenského systému je zapotřebí jeho regulace – tj. působení jednoho systému na jiný za účelem zachování anebo změny řízeného systému (společenské regulativní systémy), přičemž nejvýznamnější je regulace normativní (cílené regulativní systémy, které se skládají ze společenských norem – příkazů, zákazů a dovolení), kam se řadí kupříkladu právo, morálka, pravidla slušnosti, zdvořilosti a náboženská (kupř. desatera božích přikázání a některé súry koránu); Právodef. a) společenský normativní, informační a regulativní systém, b) vytvářený nebo uznávaný státem za účelem dosažení určitých společenských účelů a k prosazení a ochraně určitých obecných společenských zájmů a c) jeho normy jsou závazné (tj. prostředek donucení, také garantem jeho mezí a svobod – viz čl. 2 odst. 3, odst. 4 Ústavy ČR) a vynutitelné státní mocí. Významdef. státem vytvářený prostředek ochrany, zformování a upevnění pro lidskou civilizaci významných společenských vztahů, regulací lidského chování obsahujícího společenské rozpory, které plodí konfliktní situace, vyžadující právní metody.

BIVŠ 2013/2014 – T EORIE PRÁVA A STÁTOVĚDA Úvod do práva – pojem, význam a systém práva, vědomí a velké právní systémy č. 1 B) Systém práva každý jev (i společenský) je charakterizován určitou jednotou a dále určitou diferencovaností (tj. roztříděním na určité části anebo odvětví), Základní rozčlenění práva a) podle vztahů, které jsou jeho předmětem, resp. výsledkem právní regulace na právo mezinárodní – upravuje vztahy mezi státy a vnitrostátní – (národní) upravuje vztahy mezi subjekty v mezích pravomoci určitého státu, na právo veřejné – charakteristické nadřazeností veřejné moci v zákonem stanovených případech vůči ostatním subjektům právních vztahů (kupř. ústavní, správní, finanční, trestní), soukromé – charakteristické rovností vztahů mezi subjekty (občanské, obchodní, rodinné), některá právní odvětví mají smíšenou podobu (pracovní); b) podle funkcí právních úprav ve vzájemných vztazích právních norem na právo hmotné (materielní) – vyjadřuje a právními prostředky reguluje ve svých normách obecně právní vztahy v průběhu jejich individuálního utváření (tj. subjektivní práva a povinnosti) (obč. zák., obch. zák., tr. zák.), a procesní – upravuje především postupy, jejichž výsledkem jsou vydání normativního aktu anebo aplikace práva orgánem veřejné moci, její organizaci, pravomoc, působnost či příslušnost těchto orgánů k vydávání veřejnoprávních aktů určitého druhu (o.s.ř., tr. ř., s. ř., s. s. ř.);

BIVŠ 2013/2014 – T EORIE PRÁVA A STÁTOVĚDA Úvod do práva – pojem, význam a systém práva, vědomí a velké právní systémy č. 1 C) Právní vědomí pojem - vyjádření subjektivního vztahu subjektu práva k právu objektivnímu (lidé se ve svém chování řídí nejen právem, které často neznají, ale i svým právním vědomím), který je ovlivňován prvky emotivními, volními a poznávacími (pozitivní vliv cílené právní výchovy a právní reklamy k získání přinejmenším všeobecné znalosti principů právní úpravy, ale také jejich akceptace a lidského chování v souladu s nimi), pozn. – objektivní právo – souhrn neboli systém platných právních norem (bude součástí další přednášky), obsah – to, co si jedinec z vlastností práva uvědomuje, přičemž jeho složkami jsou a) znalosti a hodnocení platného práva a b) znalosti a hodnocení práva, jaké by mělo být z pohledu jeho potřebných změn a spravedlnosti, druhy a) individuální – názory a postoje jednotlivce, které jsou výsledkem vnímání, poznání a hodnocení jeho vztahu k právu v konkrétních situacích, b) skupinové – dáno především příslušností k určité zpravidla profesní sociální skupině obdobným speciálním vzděláním a praktickou přípravou, c) společenské – jednou z podob veřejného mínění, které citlivě reaguje na společenský vývoj a normativní pohyby společnosti,

BIVŠ 2013/2014 – T EORIE PRÁVA A STÁTOVĚDA Úvod do práva – pojem, význam a systém práva, vědomí a velké právní systémy č. 1 D) Hlavní typy právní kultury (velké právní systémy) V historii se vytvořily dva základní modely práva – právo evropské kontinentální (někdy nazýváno románsko germánské) a právo angloamerické (někdy nazýváno common law) a řídí se jimi v současnosti přibližně 200 států. Dalším významným modelem práva je právo islámské (spíše se omezující na majetkové právo, včetně dědického a otázky osobnostního práva včetně práva rodinného, jinak státy i.p. přejaly právo bývalých metropolí). V některých státech především Afriky vedle práva přejatého od metropolí se uplatňuje také právo domorodé – zvykové. A) právo kontinentální – vyvinulo se převzetím práva římského v kontinentální Evropě a rozšířilo se kolonizací i mimo Evropu. Základními okruhy jsou práva francouzské, rakouské, německé, švýcarské a skandinávských zemí. charakteristiky kontinentální systém je systémem psaného práva (lex scripta) – tj. základním pramenem práva jsou zákony soudce právo nevytváří, ale pouze ho nalézá (ius dicit inter partes). soudce právo nevytváří, ale pouze ho nalézá (ius dicit inter partes). B) právo angloamerické – vzniká v Anglii a anglické právo platí s výjimkou Skotska na Ostrovech, cestou kolonizace se rozšířilo do celé původní říše a přinejmenším ve své podstatě zůstává tento právní systém v bývalém britském koloniálním panství zachován. Tříděno na dva základní podsystémy – právo anglické a právo USA. právo anglické – prameny práva – zejména a) právo soudcovské (common law, equity – judge.made law, case law) – hlavním pramenem práva jsou soudcovské precedenty, b) právo zákonné (legislation, Statute law, enacted law), c) právo obyčejové (custom), d) právní literatura, precedenční právo v USA – prameny práva – a) právo soudcovské (judge made law, case law) – hlavním pramenem práva jsou soudcovské precedenty, b) zákonodárství (legislation), nejzávažnější rozdíl oproti anglickému právu – v USA se právo vytváří na dvou úrovních, a to na úrovni federace a dále na úrovni států, podle X. dodatku USA z roku 1791 je státům svěřena legislativa, týkající se pravomocí, které nejsou svěřeny federaci a jejichž výkon není státům zakázán. C) islámský právní systém – historicky nejmladší, ovšem pro úzké sepětí a prolínání právních pravidel s islámským náboženstvím je nejobtížněji adaptabilní na moderní vývoj společnosti, platí zpravidla vedle kodifikovaného práva převzatého od dřívějších metropolí, charakteristiky stát není oddělen od náboženství, je jím ovládán a nemůže být tvůrcem práva, je jím Bůh, šaría – jediné islámské boží právo, ovšem je zároveň univerzálním systémem závazných pravidel chování muslima, fikh – soustava závazných pravidel lidského chování, vypracovaná islámskými učenci – interprety islámu (ulamá), kteří vykládají šarii, zejména po II. světové válce i v oblasti práva značná sekularizace a u států francouzské koloniální sféry začíná kodifikace práva a britské sféře je importováno právo soudcovské, formální prameny – a) korán, b) sunna, c) idžmá a d) kijás.