3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření úhlů Stupňová míra (devadesátinná, nonagesimální) je zavedena tak, že pravý úhel je rozdělen na 90 dílů, které se nazývají (úhlové) stupně, značí.
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
02 Historie fyzikálních jednotek
Úvod Fyzikální veličiny a jednotky Mezinárodní soustava jednotek Skalární a vektorové veličiny Skládání vektorů Centrum pro virtuální a moderní metody.
Základy elektrotechniky
ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Fyzikální jednotky 2. Stavba hmoty
Digitální učební materiál
Fyzikální veličiny a jednotky
Magnetické pole.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Mezinárodní soustava jednotek
2. Fyzikální jednotky a veličiny
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_FYZIKALNI.
Magnetické pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
1 ÚVOD.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ČAS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_460.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Skalární a vektorové veličiny
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Digitální učební materiál
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Základní chemické pojmy
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
JEDNOTKY, PŘEVODY JEDNOTEK ZÁKLADNÍ JEDNOTKY SI - jsou mezinárodně uznávaným standardem pro měření veličin, které se používají převážně v kontinentální.
P14a1 METROLOGIE ELEKTRICKÝCH VELIČIN PŘEHLED VELIČIN.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
VY_32_INOVACE_
Základní pojmy.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
podzim 2011, třetí přednáška
Základní jednotky SI Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PaedDr. Jozef Beňuška
Fyzika – Veličiny a jednotky
Soustava SI Petr Čáp KVINTA B.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Transkript prezentace:

3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI a) Základní jednotky

M e t r (m) je délka rovnající se 1 650 763,73 vlnové délky záření odpovídajícího přechodu mezi hladinami 2p10 a 5d5 atomu kryptonu 86 ve vakuu. K i l o g r a m (kg) je roven hmotnosti mezinárodního prototypu kilogramu. S e k u n d a (s) je doba trvání 9 192 631 770 period záření, které přísluší přechodu mezi dvěma velmi jemnými hladinami základního stavu atomu cesia 133. A m p é r (A) je stálý elektrický proud, který procházel-li by dvěma rovnoběžnými vodiči, přímými, nekonečně dlouhými, zanedbatelného kruhového průřezu, umístěnými ve vakuu, ve vzájemné vzdálenosti 1 m (od sebe), způsoboval by mezi těmito vodiči sílu rovnou 2.10-7 N na jeden metr délky .

K e l v i n (K), jednotka termodynamické teploty, je 1/273,16. část K e l v i n (K), jednotka termodynamické teploty, je 1/273,16. část termodynamické teploty trojného bodu vody. M o l (mol) je látkové množství soustavy, která obsahuje právě tolik elementárních jedinců,(entit), kolik je atomů v 0,012 kg uhlíku 12. Elementárními jedinci mohou být atomy, molekuly a jiné částice. K a n d e l a (cd) je svítivost černého tělesa v kolmém směru k povrchu, jehož velikost je 1/600 000 m2 při teplotě tuhnutí platiny, při tlaku 101 325 Pascalu.

b) Doplňkové jednotky R a d i á n (rad) je rovinný úhel sevřený dvěma poloměry, které vytínají na obvodě kruhu oblouk stejné délky, jako má poloměr. S t e r a d i á n (sr) je prostorový úhel, který s vrcholem ve středu koule vytíná na jejím povrchu plochu velikosti čtverce o hraně rovné poloměru koule

c) Přehled vybraných odvozených jednotek

Přednostně doporučované předpony násobků a dílů jednotek SI

V ČR platí od 1.8. 1974 norma ČSN 01 1300 "Zákonné měrové jednotky", která důsledně a nekompromisně prosazuje mezinárodní soustavu jednotek SI. K důslednému prosazování přistupují postupně všechny státy světa. Kromě jednotek SI jsou ještě i nadále přístupné tzv. vedlejší jednotky, ke kterým patří minuta (min), hodina (h), den (d) pro čas, stupeň (°), minuta (') a vteřina ('') pro rovinný úhel, litr (l) pro objem, tuna (t) a atomová jednotka (u) pro hmotnost, Celsiův stupeň (°) pro teplotu, elektron - volt (eV) pro energii a astronomická jednotka (UA) a paprsek (pc) pro délku. V jaderné i reaktorové fyzice byl jako jednotka energie používán elektronvolt. Je to vedlejší jednotka a podle nové normy jí lze i nadále časově neomezeně používat. Všeobecně by však měla platit zásada, aby koherentnost jednotek SI nebyla zbytečně narušována uváděním vedlejších jednotek, není-li pro to jiný důvod než tradice.