Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Vymezení a pojetí sociální práce
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
SUPERVIZE Bc. Pavel VÍTEK SUPERVIZE Co víte o supervizích?? Máte o ně zájem a proč??
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Na Poříčí 12, Praha 1, tel.: , fax: Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jak se stát dobrým právníkem?
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Jak se stát dobrým právníkem?
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Koncepce ošetřovatelství
Supervizní vztah Jitka Navrátilová Vztah jako předpoklad učení Vztah mezi supervizorem a supervidovaným je centrem celého procesu. Supervizní.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Specifické metody SP LS 2014
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Profesní etické kodexy
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Supervize Dr. Martina Richterová Těmínová. Supervize je: Intensivní, mezilidsky zaměřený individuální vztah, v němž je úkolem jedné z osob usnadňovat.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Výstupy pracovních skupin
Mgr. Monika Havlíčková Olomouc
Specifické metody SP LS 16
Doc. PhDr. Věra Linhartová, CSc.
Transkript prezentace:

Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014

Supervize Zprostředkování náhledu na činnost, kterou člověk vykonává s cílem : vyvarovat se chyb růst osobně a profesně potvrdit kvalitu činnosti Supervizor pomáhá zprostředkovat pohled shora, vede k cíli, poskytuje důvěru, respekt, bezpečí Zprostředkování náhledu na činnost, kterou člověk vykonává s cílem : vyvarovat se chyb růst osobně a profesně potvrdit kvalitu činnosti Supervizor pomáhá zprostředkovat pohled shora, vede k cíli, poskytuje důvěru, respekt, bezpečí

Funkce supervize Vzdělávací (rozvoj dovedností, porozumění a schopností supervidovaných) Podpůrná (uvědomování a zvládání emocí ) Řídící (kontrola kvality práce ) Vzdělávací (rozvoj dovedností, porozumění a schopností supervidovaných) Podpůrná (uvědomování a zvládání emocí ) Řídící (kontrola kvality práce )

Znaky supervize Pomoc v práci Umožnění náhledu na práci Osobní vztah Dohoda o tom, co chce supervidovaný od supervize získat Obsah supervize řídí supervidovaný Proces supervize řídí supervizor Pomoc v práci Umožnění náhledu na práci Osobní vztah Dohoda o tom, co chce supervidovaný od supervize získat Obsah supervize řídí supervidovaný Proces supervize řídí supervizor

Zaměření supervize Případová (vztahy, pracovní postupy, způsoby řešení konkrétních problémů při práci s klientem) Týmová (vztahy a komunikace mezi členy pracovního týmu Manažerská (způsoby a styly vedení a řízení pracovníků ) Případová (vztahy, pracovní postupy, způsoby řešení konkrétních problémů při práci s klientem) Týmová (vztahy a komunikace mezi členy pracovního týmu Manažerská (způsoby a styly vedení a řízení pracovníků )

Formy supervize Individuální (supervidovaný, supervizor ) Skupinová ( aktivní zapojení skupiny, individuální spvze ve skupině) Týmová Individuální (supervidovaný, supervizor ) Skupinová ( aktivní zapojení skupiny, individuální spvze ve skupině) Týmová

Etika supervize Odbornost Hranice profese Hranice profesionálního vztahu Etické aspekty supervize Etický kodex, profesní sdružení (Mlčenlivost, vedení dokumentace, pořizování záznamů, zprávy o průběhu spvze, ……….. Odbornost Hranice profese Hranice profesionálního vztahu Etické aspekty supervize Etický kodex, profesní sdružení (Mlčenlivost, vedení dokumentace, pořizování záznamů, zprávy o průběhu spvze, ………..

Proces supervize Kontrakt Kontrakt uzavírají: zadavatel supervize, supervizor a supervidovaný. Jeho smyslem je průhledně vymezit, co očekávají všechny strany od supervizního procesu, určit jejich odpovědnost a stanovit bezpečný rámec pro společnou práci. Zavádění supervize v organizaci Kontrakt Kontrakt uzavírají: zadavatel supervize, supervizor a supervidovaný. Jeho smyslem je průhledně vymezit, co očekávají všechny strany od supervizního procesu, určit jejich odpovědnost a stanovit bezpečný rámec pro společnou práci. Zavádění supervize v organizaci

Zakázka Jednou ze základních kompetencí supervidovaného je, aby si připravil a co nejlépe zformuloval své potřeby a očekávání od supervize a ujasnil si své téma na dané sezení. Téma supervize „moje otazníky“, „moje potíže“, „co mne zarazilo nebo překvapilo“, „co si stále nesu s sebou“, „co mi leží v hlavě“. Dohoda o potřebách supervidovaného a možnostech supervizora Zakázka Jednou ze základních kompetencí supervidovaného je, aby si připravil a co nejlépe zformuloval své potřeby a očekávání od supervize a ujasnil si své téma na dané sezení. Téma supervize „moje otazníky“, „moje potíže“, „co mne zarazilo nebo překvapilo“, „co si stále nesu s sebou“, „co mi leží v hlavě“. Dohoda o potřebách supervidovaného a možnostech supervizora

Reflexe a sebereflexe Reflexe (zrcadlení) je nejlepším zdrojem celoživotního učení dospělých, pokud je aplikována na skutečnosti, které dospělí aktuálně řeší. Zkušenosti z praxe rozvíjejí naše profesionální dovednosti, když v reálných situacích rozumíme tomu co se děje, proč se to děje (reflexe) a jak situaci prožíváme (sebereflexe) Supervize vytváří organizovanou příležitost k reflexi a sebereflexi Reflexe a sebereflexe Reflexe (zrcadlení) je nejlepším zdrojem celoživotního učení dospělých, pokud je aplikována na skutečnosti, které dospělí aktuálně řeší. Zkušenosti z praxe rozvíjejí naše profesionální dovednosti, když v reálných situacích rozumíme tomu co se děje, proč se to děje (reflexe) a jak situaci prožíváme (sebereflexe) Supervize vytváří organizovanou příležitost k reflexi a sebereflexi