Experiment v rámci projektu „INNOSTART - komplexní program pro podporu podnikání osob ze znevýhodněných skupin v Ústeckém kraji“ Projekt je spolufinancován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

CePo – cesta k podnik ání seminář pro zástupce cílových skupin Garant: NARP Vyškov, složení účastníků - průběh - výsledky a návrhy k využití.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Krátké představení aktuálních výzev pro NNO zaměřených na podporu zaměstnanosti (3.3 a 2.1 OP LZZ) Seminář pro NNO Rumburk,
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Personální plán pro podnikatelský plán
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
1 Se sousedy k vzdělávání I, registrační č. CZ.1.04/2.1.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
TRANSFER Výzva 03_15_116 Ústí nad Labem,
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
INNOSTART Výzva 03_16_055 Ústí nad Labem,
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Experiment v rámci projektu „INNOSTART - komplexní program pro podporu podnikání osob ze znevýhodněných skupin v Ústeckém kraji“ Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky

Proč HELP DESK Cílovou skupinou jsou zájemci o podnikání z řad uchazečů o zaměstnání - dobře vybaveni řemeslnými a odbornými znalostmi a dovednostmi, bez znalostí podmínek a úkonů potřebných k podnikání  minimální opora v rámci podnikatelských poradenských center  klienti úřadů práce  poradenství poskytované úřady práce je úzce zaměřené

Co to je experiment HELP DESK HELP DESK HELP DESK – informační přepážky na úřadech práce v Mostě, Litvínově a Lounech Nabízí a zprostředkuje potřebné informace a další účinnou pomoc při rozhodování o možnosti podnikat

Cíle experimentu HELP DESK  posilování aktivity cílových skupin při volbě podnikání jako alternativy řešení zaměstnanosti  zprostředkování základních informací potřebných k založení vlastní firmy  poskytnutí informací o podpoře podnikání v regionu  překonávání nedůvěry ve své možnosti a schopnosti

Poskytované poradenské a informační služby:  základní informace o podnikání  zhodnocení zákonných podmínek pro vstup do podnikání  informace o programech na podporu podnikání  nabídka vzdělávání k doplnění potřebných znalostí  možnost využití technické podpory a informačních materiálů  sociální a právní pomoc  možnost využití IT při vyhledávání informací  finanční instituce a produkty  kontakty na vybrané instituce

Výhody HELP DESK  zvýšení motivace k podnikání  místní dostupnost  časová dostupnost  finanční dostupnost – bezplatnost poradenských služeb  možnost opakovaného poradenství a konzultací  pomoc při vyplnění podnikatelských záměrů  profesionální přístup poradce – individuální přístup, důraz na poskytování relevantních informací, maximální vstřícnost, snaha vzbudit důvěru

Slabé stránky HELP DESK Slabé stránky HELP DESK  Personální kvalita poradce  Neexistence podpůrných sítí s nabídkou specielních služeb specielních služeb  Nedostatečná propagace - nízký počet zájemců o podnikání podnikání

Odborná příprava poradců  Zhodnocení vstupních podnikatelských kompetencí  Přístup k finančním zdrojům pro osoby znevýhodněné na trhu práce  Poradenství právní a sociální (při podpoře podnikání osob znevýhodněných na trhu práce)  Znalost vzdělávacích programů

Pilotní ověření : – z a dobu trvání experimentu klientů Cílová skupina klientů celkem / % žen Nad 50 let věku % Do 25 let věku 7348% Dlouhodoběnezaměstnaní14050% Zdravotněznevýhodnění1346% S nízkou kvalif. 9747% Etnické menšiny 2532% Ostatní8456% CELKEM47552% 3/4 klientů z mosteckého regionu Počet oslovených osob na mentorských poradenských aktivitách 421

Obory podnikání Výrobní činnost 23 Řemeslná činnost 52 Oblast služeb 192 Dopravní služby 14 Administrativní činnosti 26 Ostatní168 Vzdělanostní struktura Základní vzdělání 101 Střední odborné 290 Úplné střední odb. s maturitou 62 Vysokoškolské22

Druhy žádaných informací Oblast živnostenského oprávnění 291 Přístup k finančním zdrojům 387 Vzdělávání v oblasti přípravy na podnikání 106 Využití informačních technologií klientem 296 Vyžádání kontaktů na instituce 152 Ostatní (nebytové prostory, konkurence v oboru,..) klientů HELP DESK začalo podnikat

Překážky – bariery bránící podnikání Kompetence k podnikání 123 Nedostatek finančních zdrojů 404 Nedostatečná kvalifikace 169 Nízká znalost IT 302 Zdravotní omezení 17 Sociální problémy 8

Zajímavosti experimentu HELP DESK Z nejzajímavějších oborů živností:  Provozování pojízdné hospůdky pro místa, kde restaurační zařízení chybí chybí  Vyučování angličtina v mateřských školách  Provozování zábavného zařízení pro seniory  Likvidace nebezpečných odpadů  Provozování Latinskoamerického klubu ( se vším folklórem – jídlo, oděv, jazyky, prostředí,… ) oděv, jazyky, prostředí,… )  Provozování westernového městečka (ranče) včetně hipoterapie pro postižené děti postižené děti  Výroba šablon pro jakékoli použití ze surovin z dovozu z Anglie  Rostlinolékařská laboratoř-výroba zelené energie

Skotské zkušenosti STEP - Stirling Enterprise Park Základní prvky podpory -dostupný bezplatný zdroj informací -národní webové stránky, informační bulletiny, letáky, -bezplatná telefonní linka, e- mail, osobní kontakt -propagace a motivace – prezentace úspěšných podnikatelů Proces přípravy zájemců Individuální a skupinové poradenství, školící kurzy, podnikatelský plán, následná podpora – poradce, konzultant Zajištění informací – „informační úředník“ -komunikace: osobně, telefonicky, em -služba je bezplatná a aktualizovaná -cca 300 dotazů/měsíčně, odpovědi do 2 dnů

Udržitelnost poradenství HELP DESK 1/ Udržet a provozovat informační přepážky poradenského servisu Help Desk v rámci navazujícího projektu v rámci servisu Help Desk v rámci navazujícího projektu v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Lidské zdroje a zaměstnanost 2/ Poskytování širšího poradenství pro zájemce o podnikání začlenit jako součást činnosti specializovaného poradce začlenit jako součást činnosti specializovaného poradce úřadu práce úřadu práce 3/ Poradenství na ÚP rozšířit o skupinové poradenství pro zájemce o podnikání BUSINESS Club – dvoumodulové základní zájemce o podnikání BUSINESS Club – dvoumodulové základní poradenství v modulech „KOMPETENCE“ a „PODPORA“ poradenství v modulech „KOMPETENCE“ a „PODPORA“

Děkuji za pozornost Ivana Matuščinová Úřad práce v Mostě tel: