Jak vládnou? Jak oponovat? Karel B. Müller Katedra politologie www.karelmuller.eu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Advertisements

Boj proti korupci a lichvě
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Kvalitativní výzkum.
Politologie jako věda Politika moc
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Konflikty a způsoby jejich řešení
PŘÍMÁ DEMOKRACIE V PRAXI Jana Pařízková Místostarostka Prahy 1, poslankyně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
TEST 17. POLITOLOGIE
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Rodina neshody, konflikty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Radniční periodika platforma veřejné komunikace Radniční periodika platforma veřejné komunikace 21. března 2015 Oldřich Kužílek.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Marketingové prostředí
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Politická socializace
Struktura vlastnictví 100%. Parlament Vláda Nadační trust Správní rada Vzdělávací společnost Správa Švédského rozhlasu (SRF) Rozhlasová služba ve městě.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Politika Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Vliv Dunning-krugerova efektu na přijímání a prosazování reforem a veřejnou volbu.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Teorie státu.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Organizace, řízení a struktura města Mgr. František L U K L, MPA Předseda SMO ČR starosta města Kyjova.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
WARSAW VILNIUS PRAGUE BRATISLAVA BUDAPEST BUCHAREST SOFIA KIEV Lobbing a politika Praha, 09/02/2012.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
VOLEBNÍ PROGRAM ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA INTERNET JE NAŠE MOŘE.
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Síť Mateřských center o.s.
Náročné životní situace
Regulace dopravy ve městech
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Specifické metody SP LS 16
Komunální politika: teorie a praxe. Úvodní informace
POLITICKÝ PLURALISMUS
Transkript prezentace:

Jak vládnou? Jak oponovat? Karel B. Müller Katedra politologie

Co je politika a k čemu instituce? Důvěra v zastupitelstva (60%) K čemu jsou volené instituce? Zvládání konfliktů, produktivně Politika jako soutěž, ne boj, ctíme pravidla Respekt k politice = svobodě= opozici Stigmatizace politiky Politika (služba) X politikaření (technologie) 2

Jak vládnout? Nepolitikařit! Snaha umlčet oponenty (za každou cenu) Demonstrování, PR, skandalizace, kriminalizace Respekt k zájmové a názorové pluralitě Prostor pro kritiku, ochotu uznat chybu Hledat dohodu, nikoli správné řešení či dobro Nelze uspokojit každého Tolerance ke konfrontaci Kantovský princip – kdo čím zachází … 3

Jak ne-oponovat? Nepolitikařit! Nejdeme Radě po krku, respektujeme soupeře Neritualizovat, neskandalizovat, nekriminalizovat Férová kontrola Rady a orientace na problémy občanů (watchdog, agenda setting) Důraz na věcnost, argumentaci, budoucnost Ctíme pravidla (vláda práva) důraz na proceduralitu Kantovský princip 4

Stigmatizace politiky

Vztah k (politickým) diskusím Veřejná diskuze je dobrou cestou pro řešení obecních problémů Konfliktní diskuze je zásadní překážkou při pokusech řešit problémy Jsou-li lidé slušní a rozumní, dojdou vždy k jednomyslnému stanovisku Pokud má člověk dobrý záměr, je dobré ho realizovat rovnou, bez dlouhého schůzování

Hodně štěstí v komunální politice! 7