Svět algoritmizace a programování na českých školách (ZŠ a SŠ) Jde o tradiční oblast, která by měla být vyučována na středních školách (řešení problémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Stručná zpráva o činnosti Jednota školských informatiků duben 2014.
Využití počítačových sítí ve výuce & SIPVZ (nejen)
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Etická výchova a Finanční gramotnost
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Obor informační technologie
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Evropské jazykové portfolio v praxi
EduFórum Regina Bednaříková leader EduFóra v Praze konference Počítač ve škole Nové Město na Moravě.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Školní vzdělávací program výuka informatiky
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Aktuální informace o stavu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
DidactIG Liberec 21. dubna 2018 Jiří Vaníček.
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
“Those who know, do. Those that understand, teach.”
Název projektu: Ve škole po škole
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Revize ICT kurikula, rok dva
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
Statutární město Ostrava
Při technické univerzitě v Liberci
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Vzdělávací systém v Olomouckém kraji
Informace o projektu IKAP
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
PS Vzdělávání NS MAS ČR pro IPo MAP
Zapojíte se letos se svou akcí i Vy?
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Svět algoritmizace a programování na českých školách (ZŠ a SŠ) Jde o tradiční oblast, která by měla být vyučována na středních školách (řešení problémů a principy algoritmizace – téma zařazeno povinně ve všech rámcových vzdělávacích programech středních škol, i učebních oborů) Na základních školách sice není součástí povinných dokumentů, tradicí je ale systém neformálního vzdělávání, soutěží i propagace nástrojů k výuce „dětského programování“ (Baltík, Petr, Logo, Karel a další). COMPUTATIONAL THINKING – informatické myšlení – nadřazený pojem, cesta k tvořivému myšlení a získávání dovedností pro řešení problémů i v běžném životě (systematizace, práce se schématy, forma/obsah, …). Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020

Co potřebují české školy k výuce „algoritmizace“ a „programování“ Kvalifikované a nadšené učitele, finanční podpora pořizování software a licencí, doporučené online zdroje, systémy pro řízení výuky, dobré učební texty, sbírky příkladů, nalezení komunikace s rodiči, podpora kreativního využívání ICT od útlého věku dětí, propojování s robotikou, vhodné pomůcky a stavebnice, podpora mezipředmětových vazeb, průřezová témata, propojení s výukou cizích jazyků, větší podpora sdílení zkušeností s cizinou, metodika výuky (např. i téma bezpečnosti při programování a tvorbě nových aplikací).

Dobrý lektor/učitel programování (k diskusi) má v první řadě promyšleno, čeho chce výukou prg dosáhnout dává dostatečný prostor inovacím svých žáků, není možné ustrnout na jednom jazyce a jedné metodice, předává žákům dostatek kvalitních zdrojů k samostudiu, ví, kde se může zeptat, má se koho zeptat, se snaží o individualizaci výuky (společné jádro, úkoly a výzvy i pro nadané žáky), má dobrý odhad limitu žáků, vhodně kombinuje změny obsahu (multimédia, data, …) a samotnou formu „kódování“, vede žáky k tvorbě digitální stopy, portfolia, ke sdílení, komunikuje s žáky, je kvalifikovaný.

Příklady dobré praxe celostátní soutěž NIDM „vyšší programovací jazyky“ „programování“ v maturitě SŠ – profilové maturitní zkoušky (praktická zkouška, obhajoba dlouhodobé maturitní práce, individuální nebo týmové) CODEX – systém MFF UK, nad kterým běžela soutěž PROSO, online hodnocení efektivity programů (podobný systém používá Baltík) korespondenční semináře VŠ Bobřík informatiky, JUNIORINTERNET/JUNIORERB Letní školy učitelů informatiky a další

Jak se zapojit Nabídněte své kapacity pro ZŠ/SŠ či DDM ve svém okolí, kroužky robotiky a programování! Nabídněte své know-how při profesním růstu učitelů informatiky i neinformatických předmětů (např. pedagogové 1. stupně ZŠ)! Diskutujte o nastavení rámcových vzdělávacích programů (nyní např. na RVP.CZ, standardy ICT pro ZŠ)! Podpořte soutěže, přehlídky (finančně, dobrovolnou pomocí)! Propagujte s citem, téma „computer science“ není „hitem“ – „žáci jsou přece u počítačů ažaž“; je potřeba ukazovat zajímavé případy a oslovovat primárně samotné žáky zajímavou formou! Připravte MINILEKCI k tématu!

Závěrem Ví naši žáci (všichni), jak vzniká SW (duševní vlastnictví). Programování není nutně pro každého, ale každý by si měl (při výuce na ZŠ i SŠ) „pohrát“ s příslušnými nástroji a zažít radost z (i třeba malého) úspěchu. Říkejme žákům pravdu – práce v IT vyžaduje matematické myšlení a důslednosti, pečlivost a zdravou sebereflexi (zejména při delším době trávené s ICT). Nebojme se omylů – možná se budeme učit společně se žáky, ale díky zkušenostem a znalosti souvislostí umíme nabídnout příběhy a kontexty, které mohou být pro žáky inspirativní.

Petr Naske učitel IT na ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6 (od roku 2002) předseda Jednoty školských informatiků (spolek učitelů, ICT metodiků a správců školních sítí) codeweek.jsi.cz ambassadorem CODEWEEK v ČR je Daniel Lessner člen JSI autor připravované učebnice informatiky editor blogu o výuce informatiky