Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Advertisements

Základní škola, Brno, Štolcova 16
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 24. ledna 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem Stáž pedagogických.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Zpracoval(a): Mgr. Bc. Jana Harmanová
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
THE GARDEN A PLACE FOR LIFELONG LEARNING Projekt partnerství Grundtvig.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Úspornými žárovkami a vzděláváním k nižší energetické náročnosti OA Ostrava Ing. Jan Nevima, Ph.D. Závěrečná konference projektu 25. listopadu 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
EVVO v Karlovarském kraji
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
EVVO v Plzeňském kraji.
ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
VOŠL a SLŠ Bedřicha Schwarzenberga Písek, Lesnická 55 Aktivity (zkušenosti) v oblasti EVVO.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Krajská konference o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
EVVO v operačních programech
Závěrečná konference projektu
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
RP04-18 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín,
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Zapojení JMK do kampaně „Dost bylo plastu“
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Transkript prezentace:

Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje.

Jak Moravskoslezský kraj podporuje EVVO ve školách a školských zařízeních Kraj zahrnuje oblast EVVO do Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy a do Výročních zpráv o stavu a rozvoji výchovně vzdělávací soustavy v kraji Úkoly v oblasti EVVO vyplývají z Koncepce EVVO v MSK : od roku 2005 je vyhlašován dotační program na podporu školních projektů v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve školách a školských zařízeních pro školní rok. Takto bylo již podpořeno 97 škol i školských zařízení částkou cca 7, 3 mil. Kč. školy dokáží velmi zdárně koordinovat ekologické aktivity, mají stabilní zahraniční partnery s nimiž aktivně spolupracují, velmi významný je rozvoj spolupráce škol se zaměstnavateli.

V průběhu školního roku 2009/2010 byly realizovány tyto významné akce: na podzim roku 2009 ve spolupráci s Klubem ekologické výchovy proběhlo první setkání koordinátorů ekologické výchovy MSK a Olomouckého kraje Manuál koordinátora EVVO Školy jako centra environmentálního vzdělávání Činnost krajské skupiny KEV Projekt OPVK MSK zaměřený na lesní pedagogiku ZOO Ostrava a její činnost v kontextu EVVO Prezentace zkušeností koordinátorů EV

Celokrajská konference EVVO Ve dnech 22. - 23. dubna 2010 proběhla v Masarykově střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole v Opavě tradiční Celokrajská konference EVVO pro školy a školská zařízení. Konference se uskutečnila v duchu Mezinárodního roku biodiverzity -pro pestrou přírodu, pro budoucnost. Záštitu nad konferencí převzala a celou akci slavnostně zahájila Věra Palková, náměstkyně hejtmana kraje. Cílem celokrajské konference je zvýšení informovanosti a spolupráce škol v oblasti EVVO.

Příklady dobré praxe Třídění odpadu: školy vytvářejí vlastní „odpadové“ hry a soutěže. Je to výborná inspirace pro obohacení výuky a aktivit souvisejících se tříděním a využíváním odpadů. 70% škol MSK je zapojeno do Recyklohraní. Úspory energie: např. v loňském roce proběhla na Obchodní akademii a Vyšší odborné škole sociální v Ostravě závěrečná konference „Úspornými žárovkami a vzděláváním k nižší energetické náročnosti OA Ostrava“ Učební pomůcky i kancelářské potřeby: školy upřednostňují přímý nákup ekologicky šetrného zboží a výrobků (např. pro opravy exteriérů a interiérů budov a jejich vybavení - nábytek, kopírky, osvětlení, kancelářské papíry, čistící prostředky atd.) Školní stravování: aneb revoluce ve školním stravování školy v MSK považují stravování žáků za důležitý aspekt zdravého životního stylu. Jídelniček je zpravidla vyvěšen na webových stránkách školy. Vždyť konzumace školního oběda může být i vzdělávacím zážitkem (např. původ potravin, místní tradice, chuťový vjem apod.) např. ZŠ a MŠ Suchdol nad Odrou má na škole mléčný bar pro děti.

2. krajská konference škol v Moravskoslezském kraji 3. června 2010 se uskutečnila konference, která je příležitostí pro žáky základních a středních škol, účastníci již druhým rokem prezentovali své samostatné práce, které jsou zaměřeny na ochranu přírody, životního prostředí a krokům k udržitelnému rozvoji, nejzajímavější prezentace byla Těžké kovy v rybách, kterou prezentoval školní tým ze Střední zemědělské školy z Českého Těšína. Žáci školy navázali spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, kde monitorovali cizorodé látky v rybách. žáci Masarykovy základní školy a mateřské školy Bohumín Seifertova prezentovali projekt „Jak se nám dýchá“. Již druhým rokem se těšíme se na badatelsky orientované projekty žáků.   

Soutěž „Ekologická škola v Moravskoslezském kraji“ V říjnu 2010 byla radou kraje vyhodnocena celokrajská soutěž Ekologická škola, do níž se zapojilo 71 škol, z nichž bylo oceněno patnáct v kategoriích mateřská, základní a střední škola. Výsledky soutěže jsou umístěny na webových stránkách kraje http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/index.html

Slavnostní vyhodnocení soutěže s předáním certifikátů, referenčních listů a věcných darů se uskutečnilo 25. 10. 2010 na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě.

Ve dnech 24. a 25. června 2010 se na Pustevnách uskutečnila česko-slovenská konference Na přípravě a realizaci této konference participovalo několik subjektů: Státní fond životního prostředí ČR, Univerzita Mateja Bela v Banské Bystrici a Moravskoslezský kraj. Konference byla určena zejména ředitelům škol a koordinátorům ekologické výchovy.

Ediční činnost odboru ŽPZ Naučné stezky Moravskoslezského kraje Stav životního prostředí v Moravskoslezském kraji Osvětové letáky - příklady

„Spaces for learnig“ - „Místa k učení“ ,tedy český překlad názvu projektu, odpovídá specifickému cíli projektu, kterým je zmapování vhodných míst pro učení EVVO, a to jak ve školách, tak přímo v přírodě. Cílem projektu je navázání dlouhodobé spolupráce mezi Moravskoslezským krajem a East Lothian Region ve Skotsku v oblasti EVVO. V rámci projektu budou řešeny možné formy spolupráce mezi zapojenými regiony.

Děkuji za pozornost Mgr. Bc. Jana Harmanová Krajský úřad Moravskoslezského kraje odbor školství, mládeže a sportu 28. října 117, 702 18 Ostrava tel: 595 622 414 e-mail: jana.harmanova@kr.moravskoslezsky.cz ww.kr-moravskoslezsky.cz