Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Volný pohyb zboží.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Veřejné podniky a státní monopoly
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Stlačování marží (odmítnutí dodávek) v telekomunikacích Daniel Donath 12. listopadu 2010 Svatomartinská konference – poslední trendy a vývoj soutěžního.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
1 Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008 Úloha ekonomické analýzy při stanovení výše náhrady škody Daniel Donath* Generální.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Soutěžní právo.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Private Enforcement aneb Soukromoprávní vymáhání nároků z porušení soutěžního práva.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Právo hospodářské soutěže
Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího,
Fáze ekonomické integrace
Právo hospodářské soutěže
1 RESPONSIBLE CARE Odpovědné podnikání v chemii, Adaptabilita chemického průmyslu, projekt esf Svaz chemického průmyslu České republiky Ing. Ladislav Špaček,
TRH (tržní mechanismus)
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
EU v ekonomických vztazích
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Spojování podniků a funkce Komise na vnitřím trhu EU
Úvod, základní principy a cíle
Fáze ekonomické integrace
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu

Hospodářská soutěž a chemický průmysl v EU 80léta – budování vnitřního trhu 80léta – budování vnitřního trhu –Základní záměr –Kompetence – EK Dnes – globální průmysl vs lokální podmínky (rozdíly v jednotlivých zemích – zásadní) Dnes – globální průmysl vs lokální podmínky (rozdíly v jednotlivých zemích – zásadní) –Pro podniky v EU - náklady, problém –Pro podniky v ČR – opomíjené dítě Výsledek dnes – z hlediska podniku – chaos (precedenty vs čas) Výsledek dnes – z hlediska podniku – chaos (precedenty vs čas)

Proč se „trápit“soutěžní politikou? Neexistence individuálních výjimek od 1.května 2004 (Nařízení rady1/2003) Neexistence individuálních výjimek od 1.května 2004 (Nařízení rady1/2003) Neexistuje prostor na vysvětlení od komise – tj potřeba dobrých právníků Neexistuje prostor na vysvětlení od komise – tj potřeba dobrých právníků Evropská komise má výjimečné pravomoce Evropská komise má výjimečné pravomoce Leniency program se stává neobvykle populární ( a my o tom víme své) Leniency program se stává neobvykle populární ( a my o tom víme své) Firma má plnou odpovědnost za chování svých majorit a zaměstnanců Firma má plnou odpovědnost za chování svých majorit a zaměstnanců

Proč se „trápit“soutěžní politikou? Pokuty se zvyšují ( 10% celosvětového obratu – nový precedent) Pokuty se zvyšují ( 10% celosvětového obratu – nový precedent) Média spoluvytvářejí negativní image „kartelistů“ Média spoluvytvářejí negativní image „kartelistů“ „class actions“ jsou více a více populární „class actions“ jsou více a více populární Osobní odpovědnost managementu je velice diskutována ( v zahraničí již existuje) Osobní odpovědnost managementu je velice diskutována ( v zahraničí již existuje)

Co postihuje hospodářská soutěž v EU – EU vs národní úroveň vs ostatní státy Kartely ( 81.1 s výjimkou 81.3) Kartely ( 81.1 s výjimkou 81.3) –Horizontální, vertikální –„hardcore“ Zneužití dominantního postavení Zneužití dominantního postavení Fúze Fúze Státní pomoc Státní pomoc

Co jsou „hard core“ kartely Cenové dohody Cenové dohody Rozdělení trhu (geograficky, zákaznícky) Rozdělení trhu (geograficky, zákaznícky) Omezení výroby anebo dodávek Omezení výroby anebo dodávek

Další směr v EU Změny na všech frontách – nová komise, úprava pravidel Změny na všech frontách – nová komise, úprava pravidel Přehodnocování: Přehodnocování: –Kartely + snaha o „private enforcement“ –Dominantní postavení –Státní podpora –??? Fúze Víc ekonomiky, víc přísnosti, méně výjimek Víc ekonomiky, víc přísnosti, méně výjimek

Skupina Agrofert a pokus o přežití v podmínkách EU (soutěže)

Skupina Agrofert Chemický průmysl – mezinárodní dimenze Chemický průmysl – mezinárodní dimenze –Česká republika –Slovenská republika –SRN Potravinářský průmysl – národní (?) dimenze Potravinářský průmysl – národní (?) dimenze –Česká republika –Slovenská republika Zemědělství – lokální/národní dimenze Zemědělství – lokální/národní dimenze –Česká republika –Slovenská republika –???německo

Oblasti soutěžního práva s kterými se skutečně setkáváme Čl.81 – Kartelové dohody a leniency program Čl.81 – Kartelové dohody a leniency program Čl. 82 – zneužití dominantního postavení Čl. 82 – zneužití dominantního postavení Státní podpora Státní podpora Kontrola fúzí Kontrola fúzí …!!! Soukromoprávné spory – móda v USA/Kanadě …!!! Soukromoprávné spory – móda v USA/Kanadě

Co to pro skupinu znamená? „zátěž“ „zátěž“ –Tj.nutnost respektovat pravidla které jsou proti „normální obchodní logice“ „jistotu“ „jistotu“

Vývoj vztahu skupiny Agrofert a soutěžního práva Před podzimem 2004 Před podzimem 2004 –klid Mezidobí: podzim 2004 – jaro 2005 Mezidobí: podzim 2004 – jaro 2005 –Klid před bouří 13.apríl 2005 do současnosti 13.apríl 2005 do současnosti –hurikán

Současnost: zavádění politiky slučitelnosti ve skupině Cíl: Cíl: –Minimalizace možných dopadů „nekalého soutěžního chování“ v minulosti –Prevence do budoucna

JEDNOTLIVÉ AKTIVITY Směrnice slučitelnosti Směrnice slučitelnosti Soutěžní audit Soutěžní audit Soutěžní web Soutěžní web Závazek zaměstnanců Závazek zaměstnanců Semináře/workshopy/konference Semináře/workshopy/konference v případě nové akvizice – soutěžní audit v případě nové akvizice – soutěžní audit

Děkuji za pozornost …a hodně štěstí… Děkuji za pozornost …a hodně štěstí…