ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Zahuštěné mléčné výrobky
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Živá a neživá příroda IV
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Dana Rejlová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA září 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150219 ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Jakostní znaky a vady čerstvé zeleniny Jakostní zelenina musí být celá (např. plody luskové zeleniny nesmí být rozmačkané) a zdravá (nesmí být poškozena škůdci, nahnilá, namrzlá, zapařená ani napadená plísní). Nesmí být nadměrně vlhká ani mít cizí chuť nebo pach. U košťálové, kořenové, listové, luskové, stonkové a kořeninové zeleniny se též vyžaduje, aby měla čerstvý vzhled (nebyla zvadlá). 1. Košťálová zelenina obr. 1 Nejdůležitějšími druhy košťálové zeleniny jsou hlávkové zelí, kapusta, kedlubny a květák, čínské zelí, brokolice. Košťálová zelenina musí být celá, čerstvá (bez žlutých listů), čistá, bez nadměrné povrchové vlhkosti, prostá cizích chutí nebo pachů. Vady košťálové zeleniny Nahnilá, zapařená, namrzlá, poškozená chorobami a škůdci.

Vady kořenové zeleniny 2. Kořenová zelenina Nejdůležitějšími druhy kořenové zeleniny jsou mrkev, celer, petržel, pastinák, ředkvičky, křen, červená řepa, ředkev, černý kořen, vodnice, tuřín. Kořeny musí být zdravé, čisté, nepopraskané, nerozvětvené. obr. 2 Vady kořenové zeleniny Popraskaná, rozvětvená, plesnivá, nahnilá, rezavé skvrny, dřevnatost.

Znečištění zeminou, povadlá, plíseň, hniloba, živočišní škůdci. 3. Listová zelenina Nejdůležitějšími druhy listové zeleniny jsou hlávkový salát, římský salát, čekanka, řeřicha zahradní, špenát, mangold, polníček, reveň, řapíkatý celer a fenykl. Jakostní hlávkový salát má nevyběhlé hlávky a křehké svěží listy, jakostní špenát má křehké listy charakteristické barvy a tvaru. obr. 3 Vady listové zeleniny Znečištění zeminou, povadlá, plíseň, hniloba, živočišní škůdci.

4. Lusková zelenina Nejdůležitějšími druhy luskové zeleniny jsou hrachové a fazolové lusky. Jakostní lusky jsou světle zelené, plné (nejméně se čtyřmi semeny), rovnoměrně vyvinuté, nedozrálé. Semena jsou světle zelená, vyvinutá, mladá, nasládlá, křehká a šťavnatá. Vady luskové zeleniny obr. 4 Mechanické poškození (rozmačkaná), zvadlá, na povrchu nadměrně vlhká, poškozená chorobami nebo škůdci, nahnilá, plesnivá, zapařená, znečištěná a nesmí mít cizí pach.

5. Plodová zelenina Nejdůležitějšími druhy plodové zeleniny jsou rajčata, paprika, lilek, tykve, dýně, okurky, meloun. Jakostní zboží má čerstvý vzhled, nepoškozené bobule charakteristické barvy, tvaru a chuti podle odrůdy. obr. 5 Vady plodové zeleniny Bez puklin, mechanické poškození, hniloba, plíseň, nadměrná vlhkost, poškozená chorobami nebo škůdci.

Vady cibulové zeleniny 6. Cibulová zelenina Nejdůležitějšími druhy cibulové zeleniny jsou cibule, šalotka, pór, pažitka. Jakostní zboží je vyzrálé, pevné, dostatečně proschlé, nevzrostlé a aromatické. Vady cibulové zeleniny obr. 6 Pomačkané, žluté listy, plíseň, hniloba, nadměrná vlhkost, živočišní škůdci a povadlost.

Vady stonkové zeleniny 7. Stonková zelenina Nejdůležitější druhy stonkové zeleniny jsou chřest, artyčoky, bambusové výhonky. Mezi jakostní znaky patří pevně sevřené hlavičky, rovné nebo jen mírně zakřivené. obr. 7 Vady stonkové zeleniny Hniloba, plíseň, napadení škůdci a povadlost.

Vady kořeninové zeleniny 8. Kořeninová zelenina Nejdůležitějšími druhy kořeninové zeleniny jsou bazalka, dobromysl, estragon, kopr, libeček, majoránka, petrželová nať, naťový celer, saturejka a tymián. Jakostní zelenina musí být svěží, prostá hlíny a plevele, charakteristické chuti a vůně. obr. 8 Vady kořeninové zeleniny Změna barvy, plíseň, živočišní škůdci, hniloba a mechanické poškození.

Přejímka zeleniny Při přejímce čerstvé zeleniny nejprve zkontrolujeme, zda zboží není nahnilé, mokré, plesnivé, zapařené, namrzlé nebo zmrzlé, nezralé apod. U déle skladované zeleniny vytřídíme příliš změklé plody. Každý druh zeleniny má pro jednotlivé jakostní třídy technickou normou přesně vymezené požadavky na jakost. Při kontrole, jak jsou tyto požadavky u dodaného zboží dodrženy, posuzujeme především vzhled zboží, tvar, barvu, jiné charakteristické vlastnosti postřehnutelné zrakem, dále konzistenci, chuť, vůni, ale také rozměry, váhu atd. Vzhled zeleniny se vždy lépe posoudí za denního světla. Prodej zeleniny Čerstvou zeleninu objednáváme s rozmyslem, přihlížíme k její trvanlivosti. Některé tržní druhy zeleniny, např. rajčata, zelí, česnek atd. se nárazem snadno pomačkají. Proto je nikdy z přepravních obalů nepřesypáváme. Prodáváme je přímo z přepravních obalů (např. rajčata).

Zajímavosti o skladování ovoce a zeleniny Skladování zeleniny Čerstvá zelenina se skladuje ve vzdušných prostorech. Je nutno dbát na to, aby měl ke zboží dostatečný přístup vzduch. Převážná většina druhů čerstvé zeleniny se skladuje nejlépe v chladírně. Výjimku tvoří rajčata, melouny a suchá cibule, pro které je nejvhodnější teplota 10 až 15 °C. V suchém prostředí se skladují květák, zelí, rajčata, paprika, skleníkové okurky, melouny, suchá cibule a česnek, pór a lusková zelenina. Naopak vlhko vyžadují pro skladování kedlubny, kapusta, listová a kořenová zelenina, polní okurky, stonková a kořeninová zelenina. Trvanlivost jednotlivých druhů čerstvé zeleniny je rozdílná. Obzvláště rychle podléhá zkáze a znehodnocuje se zelenina listová, lusková a stonková. U ostatní zeleniny platí pravidlo, že pozdní odrůdy jsou trvanlivější než rychlené a rané. Zajímavosti o skladování ovoce a zeleniny

METODICKÝ LIST Snímek 2 až 9 Na těchto snímcích učitel na základě prezentace VY_32_INOVACE_ZBN_150213 opakuje s žáky rozdělení zeleniny do skupin a zařazení jednotlivých druhů zeleniny do těchto skupin. Na snímku je vždy uvedena skupina zeleniny a její charakteristika. Po kliknutí se zobrazí vady jednotlivé zeleniny včetně praktické ukázky. Učitel s žáky probírá další možnosti vad zeleniny. Snímek 10 Učitel žáky seznamuje se zásadami přejímky a prodeje zeleniny. Jsou zde uvedeny konkrétní způsoby provedení přejímky zeleniny a metody používané při prodeji zeleniny. Snímek 11 Na tomto snímku učitel žáka seznamuje se způsobem skladování jednotlivých druhů zeleniny, skladovacími podmínkami, teplotami skladování. Na konci snímku je pod názvem „ Zajímavosti o skladování ovoce a zeleniny“ uveden hypertextový odkaz na zajímavosti při skladování ovoce a zeleniny jak v obchodech, tak v domácnosti. Odkaz je vypracován firmou Globus a trvá asi 2,23 minut.

použitá literatura VANDA, Pavel a Josef KAVINA. Zbožíznalství smíšeného zboží pro II. ročník. 1.vydání. Praha: Merkur, 1984. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. Merkur.

CITACE ZDROJŮ Internet: Videozáznam: Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html Videozáznam: Skladování ovoce a zeleniny - YouTube: YouTube [online]. 4. ledna 2011. 2011 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=Qe3DXxgsF0s. Kanál uživatele globustvcz.

CITACE OBRÁZKŮ obr. 1 PORUCHY - Antokyanizace a mechování růžic květáku - Zahradnictví JIKL [online] ©. 2010. vyd. 2010 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.jikl.cz/br/1377-antokyanizace-a-mechovani-ruzic-kvetaku.html obr. 2 Větvení kořenů - Zahradnictví JIKL [online] ©. 2010. vyd. 2010 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.jikl.cz/korenova/1593-vetveni-korenu.html obr. 3 Plíseň špenátu - Zahradnictví JIKL [online]. © 2010. vyd. 2010 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.jikl.cz/spenat/1496-plisen-spenatu.html obr. 4 Strupovitost (antraknóza) hrachu - Zahradnictví JIKL [online]. © 2010. vyd. 2010 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.jikl.cz/luskoviny/1573-strupovitost-antraknoza-hrachu.html obr. 5 Plísně | Príma Receptář. Príma Receptář - Internetový magazín pro kutily a zahrádkaře [online]. © 2009-2012 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://prima-receptar.cz/stitky/plisne/

CITACE OBRÁZKŮ obr. 6 Krčková hniloba cibule - Zahradnictví; JIKL [online]. © 2010. vyd. 2010 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.jikl.cz/cibuloviny/1425-krckova-hniloba-cibule.html obr. 7 MUCHKA, Bohumír. Pěstování chřestu je výzvou pro mlsné zahrádkáře - Užitková zahrada - www.iReceptar.cz. IReceptář – Oficiální stránky časopisu Receptář - www.iReceptar.cz [online]. © 2012 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/pestovani-chrestu-je-vyzvou-pro-mlsne-zahradkare/ obr. 8 VOJTÍŠEK, Milan. LASTURA.CZ - Obchod s ORGONITY - nať kopru [online]. © 2008. vyd. 2008 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.lastura.cz/rejstrik/prisady_na_vareni/bylinky_v_kuchyni/nat_kopru.html :