STAVBA ZEMĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Advertisements

Litosféra Kamenný obal Země.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Šablony geologie 22. Vznik a stavba země
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
Př_165_Geologie_Vznik a stavba Země
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
STAVBA ZEMĚ.
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Stavba a složení zemského tělesa
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Planeta Země - Litosféra
Stavba Země Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 9
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
LITOSFÉRA (PaLZ 28-29, AS 14-15, ADS 12-13)
Stavba a složení Země Kollarov J..
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Litosféra a desková tektonika
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
Stavba zemského tělesa
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
G EOLOGIE Z EMĚ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Vznik a stavba Země (opakování) Litosféra Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Země a její stavba Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PLANETA ZEMĚ.
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
LITOSFÉRA.
Stavba Země.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Přírodní složky a oblasti Země
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

STAVBA ZEMĚ

Země se skládá ze zemského jádra,zemského pláště a zemské kůry Země se skládá ze zemského jádra,zemského pláště a zemské kůry. ZEMSKE JADRO Zemské jádro je geosféra nacházející se ve středu Země, je tvořeno převážně slitinami železa a niklu s příměsmi lehčích prvků, patrně hlavně síry. Dělí se na polotekuté vnější jádro a pevné vnitřní jádro.

Vnitřní jádro (jadérko): Tvoří 1,7 % hmotnosti Země,vnitřní jádro je pevné, od pláště ho dělí roztavené vnější jádro. Předpokládá se, že pevné jádro se vytvořilo jako důsledek tuhnutí za vysokého tlaku, protože teplota, která uvnitř panuje, dosahuje asi 4 700 °C.

Vnější jádro: Tvoří 30,8 % hmotnosti Země,vnější jádro se skládá z horké, elektricky vodivé tekutiny, ve které dochází ke konvekci. Tato vodivá vrstva společně s rotací Země vytváří elektrické pole (tzv. dynamojev) a zároveň i pole magnetické, čímž se kolem Země vytváří ochranný štít – magnetosféra, která nás chrání před kosmickým zářením. Vnější jádro je zároveň zodpovědné za nepatrné výkyvy v rychlosti zemské rotace. Tato vrstva obsahuje nejenom železo ,ale i některé lehčí prvky.

D-vrstva (Gutenbergova diskontinuita): Tvoří 3 % hmotnosti Země, tato vrstva je 200 až 300 km silná.

ZEMSKY PLAST Je tvořen poměrně těžkými křemičitanovými minerály, některé jsou velmi podobné těm, které známe ze zemské kůry. Zemský plášť může být rozdělen na svrchní a spodní plášť a přechodovou zónu, která se nachází mezi nimi.

Spodní plášť: Tvoří 49,2 % hmotnosti Země,spodní plášť je složen hlavně z křemíku, magnesia a kyslíku, dále obsahuje i trochu železa, kalcia a hliníku. Svrchní plášť: Tvoří 10,3 % hmotnosti Země,je většinou z olivinu a pyroxenu (železnato-hořčičnaté silikáty),vápníku a hliníku.

Astenosféra: Tvoří 7,5 % hmotnosti Země,přechodová vrstva je původem čedičové magma, ale obsahuje i vápník, hliník, granát, což je horninotvorný minerál. Tato vrstva se velice snadno rozpouští a vytváří bazalt. Je to vrstva, která umožňuje pohyb litosférických desek.

ZEMSKA KURA Je nejsvrchnější pevná vrstva Země ZEMSKA KURA Je nejsvrchnější pevná vrstva Země. Mezi dva základní typy počítáme kontinentální a oceánskou zemskou kůru, liší se nejen mocností, ale i složením a hustotou.

Oceánská kůra: Tvoří 0,099 % hmotnosti Země, oceánská kůra tvoří převážnou část zemské povrchu (asi 70 %) a vznikla převážně vulkanickou činností Země. Oceánská kůra tvoří vnější část Země a převážně se skládá z krystalických hornin. Jde hlavně o lehké minerály nízké hustoty, dominují křemen a živec. Kontinentální kůra: Tvoří 0,347 % hmotnosti Země.Kontinentální kůra má mnohem nižší hustotu, proto se oceánská kůra propadá do astenosféry a kontinentální naopak jakoby vystupuje nad kůru oceánskou.Kontinentální kůra je také výrazně mocnější než kůra oceánská.

Zemský povrch: Je označení, které se používá pro svrchní vrstvu litosféry, která je v kontaktu s ostatními sférami (atmosférou, biosférou, či hydrosférou).

http://astronomia. zcu http://astronomia.zcu.cz/planety/zeme/1948-stavba-nitra-zeme http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemsk%C3%A9_j%C3%A1dro http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemsk%C3%BD_pl%C3%A1%C5%A1%C5%A5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemsk%C3%BD_povrch