Chemická stavba bílkovin Mgr. Lenka Fasorová
Aminokyseliny bílkoviny jsou tvořeny 20 různými aminokyselinami většinou liší se organickým zbytkem R glycin alanin valin
Peptidická vazba aminokyseliny vzájemně se spojují peptidickou vazbou vytvářejí řetězce ( dipeptidy, tripeptidy, polypeptidy …)
Dipeptid spojením dvou aminokyselin vzniká dipeptid: peptidická vazba H2O + + odštěpení molekuly vody peptidická vazba
Peptidy spojení více aminokyselin vzniká peptid: řetězce složené z více než sta aminokyselin tvoří proteiny (bílkoviny)
Struktura molekuly primární – určuje pořadí aminokyselin v řetězci sekundární – prostorové uspořádání úseků řetězce – šroubovice, skládaný list terciární – prostorové uspořádání celého řetězce – vláknitá, tvar klubka
Primární struktura bílkovin určuje pořadí aminokyselin v řetězci pořadím aminokyselin se bílkoviny liší
Sekundární struktura skládaný list šroubovice
Terciární struktura vláknitá tvar klubka