Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

T-exkurze podzim 2011. …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "T-exkurze podzim 2011. …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když."— Transkript prezentace:

1 T-exkurze podzim 2011

2 …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že existuje relativně nový obor – chemoinformatika, protože kloubí moje dva velmi oblíbené předměty.

3 Co mě vedlo k přihlášení se do t-exkurze, téma Počítačová chemie?  Chtěla jsem se dozvědět, co vůbec znamená spojení chemie a počítačů v praxi, poněvadž moje dosavadní poznatky nebyly dostačující.  Věděla jsem, že je to nějaké,,tvoření molekul proteinů za účelem objevování léků“, ale nic víc ne.

4 Co jsem se v t-exkurzi naučila? Že základním stavebním kamenem proteinů jsou AMINOKYSELINY (vyskytuje se jich 20). Že proteiny jsou BIOMOLEKULY spolu s nukleovými kyselinami, lipidy a sacharidy. Že z BIOMOLEKUL jsou vystaveny VŠECHNY ŽIVÉ ORGANISMY.

5 Jaká je struktura biomolekul?

6 Aminokyseliny jsou navzájem propojeny PEPTIDOVÝMI VAZBAMI - tímto spojením vznikají POLYMERY.

7 Primární struktura aminokyselin je držena pohromadě pouze KOVALENTNÍMI VAZBAMI.

8 Sekundární struktura aminokyselin = primární struktury uspořádané do pravidelně se opakujícího motivu tvořícího buď ŠROUBOVICI (alfa-helix) a nebo STRUKTURU TZV. BETA SKLÁDANÉHO LISTU (beta-sheet). Interakce je VODÍKOVÁ.

9 Terciální struktura = libovolné opakování alfa-helixů nebo beta-listů. Hlavní interakce je VODÍKOVÝ MŮSTEK a orientace hydrofilních a hydrofobních postranních řetězců aminokyselin.

10 Existuje i kvartérní struktura, která je tvořena vzájemnou interakcí proteinových řetězců. Tvoří OLIGOMERNÍ STRUKTURY.

11 A co dál?  Dozvěděla jsem se, kde a jak stáhnout program na prohlížení různých proteinů.  Program se jmenuje VDM.  Funguje tak, že si na stránce s databází proteinů (www.pdb.org) stáhnete strukturu vámi vybraného proteinu (na dalším sledu je alanin) a,,hrajete si s ním“.www.pdb.org

12 Jak vypadá VDM?

13  Další prožitky a poznatky už říct nemůžu, protože jsem se kvůli nemoci nemohla zúčastnit praktické části.  I přes to jsem se však o tomto tématu dozvěděla zase o něco více a jsem za to velice ráda.

14 Na závěr…  T-exkurze mi přijde jako výborný nápad, protože dovoluje studentům, kteří,,chtějí něco víc“, se opravdu něco víc dozvědět.  Anna Popková, Gymnázium Boskovice


Stáhnout ppt "T-exkurze podzim 2011. …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když."

Podobné prezentace


Reklamy Google