Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin"— Transkript prezentace:

1 Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
Mgr. Lenka Fasorová

2 Chemické složení bílkovin
makromolekulární látky tvořeny atomy C, H, O, N, popř. S, P jejich základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny: organický zbytek karboxylová skupina aminoskupina

3 Aminokyseliny bílkoviny jsou tvořeny 20 různými aminokyselinami
liší se organickým zbytkem R vytvářejí řetězce ( dipeptidy, tripeptidy, polypeptidy …) glycin alanin valin

4 Peptidická vazba aminokyseliny vzájemně se spojují peptidickou vazbou

5 Chemické vlastnosti bílkovin
vytváří ve vodě koloidní roztoky přítomnost aminoskupiny dává aminokyselinám zásadité vlastnosti přítomnost karboxylové skupiny dává aminokyselinám kyselé vlastnosti probíhá u nich denaturace

6 Koagulace rozrušení bílkovinného řetězce vlivem: rozlišujeme tepla
kyselin hydroxidů roztoků solí těžkých kovů organických látek, např.alkoholu rozlišujeme vratná nevratná - denaturace

7 Důkaz bílkovin xantoproteinová reakce – působení koncentrované HNO3

8 Důkaz bílkovin biuretová reakce – zásaditý roztok bílkoviny reaguje s roztokem CuSO4

9 DÚ: Sestav doma týdenní jídelníček, ve kterém je splněna denní dávka bílkovin. Proveď doma pozorování: připrav 3% roztok NaCl smíchej vaječný bílek s roztokem NaCl pozoruj vypracuj zprávu ze svého pozorování


Stáhnout ppt "Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin"

Podobné prezentace


Reklamy Google