Paměť počítače. Paměť počítače Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Advertisements

Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
Kam se v počítači ukládají data
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Identifikátor materiálu: EU
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Ostatní vnitřní komponenty
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
I N F O R M A C E A I N F O R M A T I K A.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Informatika pro 5. ročník
Vnější paměť. Vnější paměť Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná a trvalá.
Procesor (CPU – Central Processing Unit)
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Základní pojmy ve VT.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – operační paměť Autor:
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Identifikátor materiálu: EU
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Opakování hardware a software.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_392_Ochrana PC AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 5.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_HARDWARE_S1.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Netradiční typy diskových pamětí
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Hardware.
Jak pracuje počítač Název školy
Množství informace a číselné soustavy.
Hardware osobních počítačů
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Vnitřek skříně počítače
Operační pamět počítače-RAM
Co je to informace ? zpráva sdělení údaj poznání odpověď na otázku.
Ukládání dat v paměti počítače
Využití v praxi operační paměti RAM
Paměť počítače.
Paměť RAM.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Paměť počítače

Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná a trvalá (trvalá = udržela zapsaná data i po odpojení od elektrického napájení)

Vnitřní (operační) paměť (komunikuje přímo s procesorem) Proto se volí kompromisní řešení: Vnitřní (operační) paměť (komunikuje přímo s procesorem) velmi rychlá po odpojení elektrického napájení se nevratně smaže velmi drahá Vnější paměť (slouží pro „odkládání“ dat) pomalá záznam nezávisí na elektrickém napájení levná

Veledůležitá poznámka! V jakých jednotkách měříme velikosti pamětí??? Nejmenší možnou informací, která něco vypovídá je například: 1/ 0 Ano/ Ne Zapnuto/ Vypnuto Svítí/ Nesvítí Nejmenší jednotkou informace (paměti) je bit (binary digit). Pro praktické použití je tato jednotka příliš malá, protože nabývá pouze dvou hodnot.

Za základní jednotku informace (paměti) je považován byte [bajt] Byte je tvořen skupinou osmi bitů a může tedy nabývat 256 různých hodnot 1 B = 8 b Používané značky - bit = b, byte = B, vyšší jednotky se tvoří běžnými předponami kilo-, Mega-, Giga-, Tera-, ...

Kolik bytů informací obsahuje 1 stránka strojopisu A4? Pomocí jednoho bytu lze zakódovat v podstatě libovolný znak abecedy, všechny číslice, interpunkční znaménka, ... Kolik bytů informací obsahuje 1 stránka strojopisu A4? Předpokládáme-li, že na řádku uděláme běžně 60 úhozů, a při jednoduchém řádkování se na A4 vejde 60 řádků, pak 1 A4 může obsahovat 3 600 znaků, nese tedy informaci o velikosti 3 600 B = 3,6 kB.

Vnitřní (operační) paměť

Vnitřní (operační) paměť Obsahuje právě spuštěné programy a data, která jsou právě zpracovávána. Používá se pro ni označení RAM (Random Access Memory). Vlastnosti operační paměti důležité z hlediska uživatele jsou jsou kapacita paměti a vybavovací doba.

Kapacita určuje, jak rychle (a jestli vůbec) budou programy pracovat, dnes jsou běžné kapacity operační paměti 1 GB a větší. Vybavovací doba je doba potřebná k vyhledání nebo uložení informace do RAM, je velice krátká, řádově 10 ns (10-8 s). Poznámka Paměť RAM je schopna udržet informaci pouze je-li stále napájena elektrickým proudem. Při výpadku napájení se její obsah nenávratně smaže. Tomu zabráníme zapojením počítače přes UPS - záložní zdroj proudu

Zdroje http://img2.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/3784/3784862-pamet-2gb--28-1gb-x2-29-pc3200-ram-ddr-dual-channel-1.jpg http://www.pcporadenstvi.cz/pictures/1006/sestavujeme1.jpg http://mmm.webz.cz/paska/derpaska.jpg http://www.emag.cz/direct/iR/magazin/1457/2--c380xc510.png-bv http://www.bchytil.estranky.cz/img/picture/28/magnpaska.png http://g2.emag.cz/magazin/1589/oldtape.jpg http://i.iinfo.cz/images/579/pc112a-2.jpg http://www.radioaktual.si/uploads/disketa_splona.jpg http://owebu.bloger.cz/obrazky/owebu.bloger.cz/banan/img/1237747577g94kks.jpg http://owebu.bloger.cz/obrazky/owebu.bloger.cz/banan/img/ibm-350-ramac.jpg http://pcsnadnoarychle.ic.cz/menu/rozsirujici_komponenty/obr.disk/Segate.jpg http://images.vistaclues.com/wp-content/uploads/2010/01/hard-disk.jpg, http://www.zsvltava.cz/informatika/obrazky/harddisk3.jpg http://semiaccurate.com/static/uploads/2010/07_july/hdd-capacity-graph.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Usbkey_internals.jpg/350px-Usbkey_internals.jpg http://www.ocztechnology.com/images/vertex2_2.jpg http://i.iinfo.cz/urs/pc_28_13-122106198535692.png