Přírodní a civilizační rizika - 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Registrační číslo projektu
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Demografie je věda, která se zabývá:
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Světové hospodářství.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
PŘÍRODNÍ ZDROJE A ENERGIE Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
USA – hospodářský obr.
Ekonomické dělení států světa
Makroekonomie a hospodářství
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Společenské a hospodářské prostředí
Stupeň rozvoje států světa
Ruská federace x WTO a OECD
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Větrná elektrárna Autoři: Jakub Vlasák Jiří Folta Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
SEKTORY SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Těžký průmysl Energetika.
Hospodářství.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
Hospodářství ČR. Vývoj hospodářství České země tvořily průmyslovou základnu pro celé tehdejší Rakousko –Uhersko V letech patřila ČR k průmyslově.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Hospodářství (ekonomika)
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Postavení CR v hospodářství
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Demografie je věda, která se zabývá:
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Přírodní a civilizační rizika - 2 Anna Lacinová 8.K 2014/2015

Obsah Hospodaření se surovinami - obnovitelné a neobnovitelné zdroje Zvětšující se rozdíly mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi

Hospodaření se surovinami Obnovitelné zdroje Neobnovitelné zdroje

Obnovitelné zdroje Obnovitelné přírodní zdroje mají schopnost se při postupném spotřebovávání částečně, nebo úplně obnovovat, a to samy nebo za přispění člověka Cca 18% celosvětově vyprodukované energie Často méně výnosné a/nebo více nákladné, také ovlivněné daným prostředím Sluneční záření, větrná energie, vodní energie, energie přílivu, geotermální energie, biomasa

Obnovitelné zdroje

Neobnovitelné zdroje Vyčerpání je očekáváno v horizontu maximálně stovek let, ale jeho případné obnovení by trvalo mnohonásobně déle Fosilní paliva - uhlí, ropa, zemní plyn, rašelina Jaderné energie

Neobnovitelné zdroje

Zvětšující se rozdíly mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi Vyspělá země - která má vysoké HDP na obyvatele, rozvinutá energetika, strojírenský a chemický průmysl Rozvojová země - státy, pro něž je typická nízká úroveň materiálního blahobytu bohatství x chudoba

Vyspělá země Převažuje zpracovatelský průmysl a je rozvíjena věda a technika Zemědělství je druhořadé Vysoká zaměstnanost ve službách Nerovnoměrné rozmístění hospodářství Orientace na vědu a výzkum Rozvoj cestovního ruchu a dopravy Vysoký hospodářský potenciál

Rozvojová země Nejméně rozvinuté země x nově industrializované země Probíhá migrace do měst (v roce 1960 ve městech žilo 22 % obyvatel, v roce 2000 ve už 40 % obyvatel). Vysoký populační růst. Je zde chudoba a nízká úroveň vzdělanosti. Nerozvinutý, převážně těžký průmysl a rostoucí znečištění. Většina ekonomických aktivit je v držení zahraničních investorů. Špatně funguje státní správa, veřejné statky (školství, zdravotnictví, obrana) jsou na nízké a nedostačující úrovni. Relativně mladá populace, průměrný věk pod 30 let. Často obrovský státní dluh.

Zvětšující se rozdíly mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi

Procento populace žijící pod 1,25$ za den

Zdroje www.wikipedie.cz www.google.cz http://www.snizujeme.cz/slovnik/neobnovitelne-zdroje-energie/ http://www.blisty.cz/art/65826.html http://www.geology.cz/personal/z/zdenka.petakova/hospodareni_s_nerostnymi_zd roji_soucasna_globalni_situac.pdf http://www.national-geographic.cz/clanky/kdy-dojde-ropa-v-optimisticke-verzi-za- 60-let-a-v-pesimisticke.html#.VL3tLOZd3n4